בקרוב: מאגרים מקוונים של ספרי לימוד ועיון בעברית
בנובמבר תעלה לרשת ספריה וירטואלית של 300 ספרי עיון בנושאי ארץ ישראל, השלב ראשון בדרך לספריה גדולה יותר מבית מט"ח. במקביל, האוניברסיטה הפתוחה שוקדת על מיזם משלה
בשנה הקרובה צפויות לעלות לרשת שתי ספריות גדולות המיועדות לקהל הרחב. הספריה הראשונה, מבית המרכז לטכנולוגיה חינוכית (מט"ח), תעלה לרשת כבר בנובמבר, ותכיל בשלב ראשון 300 ספרי עיון בנושא ארץ ישראל. הספריה השניה, של האוניברסיטה הפתוחה תעלה במרוצת שנת 2008, ותכלול בשלב ראשון חומרי עזר עבור עשרה מהקורסים הנלמדים באוניברסיטה.
להרגיע את המו"לים
אבי ורשבסקי, ראש תחום חברה ורוח במרכז לטכנולוגיה חינוכית, אמר ל-ynet, כי התוכנית היא להעלות 300 ספרים של מיטב המו"לים הישראלים (כתר, עם-עובד, משרד הביטחון ועוד) בשלב הראשון.
"התחלנו לסרוק ספרים העוסקים בארץ ישראל, במובן הרחב - היסטוריה, גיאוגרפיה וטבע, כולל כמה אנציקלופדיות מוכרות בתחום. בהמשך אנחנו מקווים להרחיב את זה לתחומים נוספים". הספרים מוצגים ברשת באמצעות טכנולוגיה של חברת Olive, שסיפקה את הפתרון הטכני לזיהוי העברית.
עוד הוסיף ורשבסקי, כי במט"ח מקווים לספק למשתמשים כלים מקוונים נלווים, המאפשרים סימון, שמירה בתיקיות ותוכן גולשים. הספרים יהיו זמינים להצגה על גבי דפדפן, כאשר חלק מהכותרים יהיו ניתנים גם להורדה. "היה חשוב להרגיע את המוציאים לאור שהם לא מוסרים את נכסיהם, ושינהגו בהם בצורה אחראית" הוא אומר.
דפוס לפי דרישה
לתלמידים יוצעו ספרי לימוד וכלים של איסוף מידע וחיפוש חכם. ורשבסקי טוען כי גם בעולם של וויקי, יש מקום למאגר שיש בו אבחנה מאוד חדה לידע שקיבל תוקף מדעי או חיצוני אחר, לבין ידע שיכול להיות מוגבל (מבחינת אמינות המקור - נ.ל.).
השירות הבסיסי יוצע בחינם, כאשר ההכנסות לתפעול המיזם, יגיעו מפרסום, דמי מנוי, שירותי פרימיום כמו "דפוס לפי דרישה" (Print On Demand) וזעיר-תשלומים. את הפרויקט מוביל גדי זנד.
האוניברסיטה הפתוחה: גירסאות ב-mp3
גם האוניברסיטה הפתוחה עומדת להעלות ספרייה וירטואלית משלה לרשת. בספרייה יכללו ספרי לימוד אקדמיים, מערכי שיעור, מצגות וחומרי עזר אחרים לשימוש חופשי.
השלב הראשון יכלול חומרי עזר עבור עשרה מן הקורסים הנלמדים באוניברסיטה, ובשלב השני יועלו עשרות ספרים בתחומים של מדעי הרוח, החברה והמתמטיקה. הספרים ילוו גם בגירסאות מוקלטות ב-MP3, הרצאות בווידאו וחומרים נוספים. הפרויקט זכה לשם "פא"ר - פתיחת אוצרות רוח".
פרויקטים חדשים אלה מתנהלים במקביל למיזם הספרים של משרד החינוך. במשרד מתכננים להעלות לרשת עשרות ספרים בחצי שנה הקרובה. עם זאת, הוצאות הספרים המסחריות לא שותפות בפרויקט.