שתף קטע נבחר

 

אחרי רוסיה וקנדה, גם דנמרק רוצה את הקוטב

משלחת של 40 מדענים על סיפונן של שתי בוקעות-קרח תצא היום כדי להוכיח את בעלותה של דנמרק על רכס לומונוסוב, רכס תת-ימי באוקיאנוס הארקטי העשיר במרבצי נפט וגז. דנמרק טוענת כי הרכס הוא חלק מגרינלנד הנמצאת תחת ריבונותה

הגיע תורה של דנמרק להצטרף למירוץ לקוטב הצפוני: היום (א') צפויה המדינה לשגר משלחת מדענים לאזור כדי להוכיח את בעלותה על הקוטב, העשיר במשאבים טבעיים.

 

המשלחת הדנית לקוטב תבלה כחודש באזור השנוי במחלוקת, ותחפש ראיות לכך שרכס לומונוסוב - רכס ימי המתפרס על פני 1,240 מיילים ימיים - הוא חלק מגרינלנד, הנתונה תחת ריבונות דנמרק. אם תגלה המשלחת הדנית כי הרכס הוא חלק מגרינלנד, היא עשויה לתבוע בעלות על הקוטב כולו, על אף שרוסיה וקנדה טוענות אף הן שהאזור שייך להן. 

 

הצטרפותה של דנמרק למירוץ צפויה להוסיף שמן למדורה הגועשת ממילא. בתחילת החודש, עוררה רוסיה את זעמן של המדינות האחרות שלהן נוכחות בקוטב, כאשר שיגרה לקוטב צוות שנעץ את דגל רוסיה בקרקעית האוקיאנוס הארקטי ולטעון בכך לבעלות על האזור, שבו מצויים מצבורי אנרגיה אדירים.

 

הצעד הרוסי הביא את קנדה לנקוט צעדים כדי לחזק את אחיזתה בקוטב. בנאום שנשא שלשום ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר במפרץ רסולוט, 595 קילומטרים דרומית לקוטב הצפוני, הודיע כי ממשלתו תקים בקוטב מתקן אימונים צבאי ונמל מים עמוקים. לטענתו, בניית שני המתקנים תבסס את דרישתה של קנדה לריבונות על משאבי הטבע במעבר הצפון-מערבי בקוטב. ואולם, מדינות רבות מתנגדות לדרישה הקנדית - מדינות האיחוד האירופי - בהן נורווגיה ודנמרק - ארצות הברית, וגם יפן.

 

במשלחת הדנית חברים 40 מדענים, אך רק עשרה מהם הם ממוצא דני. המשלחת יצאה מהאי סבלבארד מצפון לדנמרק, והיא תעשה את דרכה לקוטב על ספינה שוודית בוקעת-קרח. בסיוע בוקעת-קרח רוסית, המונעת באמצעות אנרגיה גרעינית, יחדרו המדענים דרך הקרחונים מצפון לגרינלנד כדי למפות את קרקעית האוקיאנוס.

 

העיתון הבריטי "סנדיי טלגרף" דיווח בהתבסס על נתוני המכון הגיאולוגי האמריקני כי בקוטב הצפוני מצויים כ-25 אחוזים מעתודות הנפט והגז הטבעי בעולם. בשל הקרח העבה ותנאי מזג האוויר הקשים, קידוחי נפט בקוטב אינם כלכליים - אך כל זה עשוי להשתנות עם התחממות כדור הארץ. על פי אמנת האו"ם לחוקי הים, המדינה שתצליח להוכיח כי רכס לומונוסוב הוא חלק משטחה, תזכה לבעלות על המשאבים הרבים שחבויים בקוטב.

 

שר המדע והטכנולוגיה של דנמרק, הלגה סנדר, אמר בראיון לתחנת טלוויזיה דנית: "המחקר הראשוני שערכנו בינתיים מבטיח מאוד. ישנם דברים המעידים על כך שדנמרק עשויה לזכות בקוטב הצפוני". "איש לא שט באזור הזה קודם לכן", אמר כריסטיאן מרקוסן מהשירות הגיאולוגי של דנמרק וגרינלנד, העומד בראש המשלחת. "האתגר האמיתי יהיה הקרח", הוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה שהצית את האש: דגל רוסיה בקרקעית האוקיאנוס
צילום: איי פי
הרפר. הכריז על הקמת בסיס חדש
צילום: איי פי
מומלצים