נ' הייתה זונה והשתקמה, משרד הפנים חשב אחרת
לפני חמש שנים הגיעה נ' ארצה ממולדובה. במשך שנתיים הושפלה ועבדה בתנאים מחפירים במכון ליווי, אך הכל השתנה כשהכירה את שי. השניים הפכו לזוג לכל דבר ומתכוונים להתחתן, אולם בקשתם לקבל עבורה אשרת שהייה נענתה בשלילה. במשרד הפנים הסבירו זאת בשל עברה ה'מקצועי' ורק בעקבות פניית ynet יבחנו מחדש את המקרה. שי: "אני לא שופט אותה על עברה אז בטח שלמדינה אין זכות לשפוט אותה"
הזדמנות שנייה? לא לכל אחד - כך למדה על בשרה נ', אזרחית מולדבית שהגיעה ארצה במסגרת סחר בנשים, אולצה לעבוד בזנות בתנאים קשים, חזרה למוטב לאחר שהכירה בחור ישראלי אך לא קיבלה אשרת שהייה בגלל עברה ה'מקצועי'. מדוע המדינה אינה מעניקה אשרה לאזרחית זרה המתעתדת להינשא ומנהלת אורח חיים נורמטיבי לחלוטין, רק בגלל שעבדה כזונה? לכך אף גורם לא היה מוכן להשיב, ורק בעקבות פניית ynet נאותו במשרד הפנים לבחון שוב את הבקשה.
לפני חמש שנים נחתה נ' בישראל ומאותו הרגע הפכו חייה לסיוט. היא נלקחה למכון ליווי, עבדה בזנות וחיה בתנאים מחרידים, הוחזקה בדירה תחת פיקוח מתמיד והפכה למעשה לבת ערובה בידי הסרסור שקיבל אותה מסוחרי הנשים. הוא החרים ממנה את הדרכון ושאר המסמכים ולא חסך ממנה איומים והתעללות פיסית ונפשית. כאשר בנוסף לכל אלו נפלה גם קורבן לאונס, החליטה נ' לברוח אך נתפסה בידי הסרסור והוחזרה למכון הליווי.
נ' ושי . משרד הפנים העלה זכרונות מעבר שרצתה לשכוח
כשנדמה היה שאין מוצא מתוך מעגל הייאוש, הכירה נ' את שי (שם בדוי) במהלך מסיבה לפני כשלוש שנים. כמו בסרטים הם התאהבו מיד, אחרי כמה ימים החליטו שנועדו זה לזו וכשבועיים לאחר מכן עברו לגור יחד בדירה בתל אביב. מאז הם מנהלים זוגיות לכל דבר ובכוונתם להינשא, אבל מי שאינו שותף לחגיגה הוא משרד הפנים, אשר השיב בשלילה לבקשתו של שי להעניק ל-נ' אשרת שהייה, המגיעה לה מתוקף היותה ה"ידועה בציבור" של אזרח ישראלי.
"התייחסו אלי כמו לאפס, שי הרים אותי לגובה העיניים"
בתשובתו לפניית בני הזוג הורה משרד הפנים ל-נ' לעזוב את הארץ בתוך חודש לכל היותר ובמשפט לאקוני הסביר כי בקשתה לקבלת אשרה נדחית "לאור עברה" כזונה.
"אני שבור מהמצב", אמר שי ל-ynet. "תשובת משרד הפנים מכעיסה אותי מאוד. יש לי זכויות ואם אני אוהב מישהי מגיע לי להיות איתה. אני לא שופט אותה על עברה אז בטח שלמשרד הפנים אין זכות לשפוט אותה. אבי ואחותי מכירים אותה ומקבלים אותה, אני רוצה להתחתן ולהקים איתה משפחה ואין לי כוונה לוותר עליה בחיים. אימי נפטרה ואני לא רוצה לאבד עוד בנאדם קרוב. הקמת משפחה במדינה זו זכות מינימלית".
נ' אומרת כי המצב שנוצר מעלה אצלה זכרונות מתקופה שרצתה לשכוח: "משרד הפנים מאלץ אותי לחזור לעבר, לחוויות הנוראיות שעברתי. אני מנסה לשים מאחוריי את העבר ומאז שאני עם שי אני מאושרת. עכשיו מחזירים אותי אחורה וכל פעם שמדברים איתי על זה אני מתחילה לבכות".
"כשקיבלתי את הדחייה הרגשתי שהנשמה שלי צונחת", היא מוסיפה. "חיכיתי כל יום לדואר והייתי די אופטימית כי הסבירו לי שאין סיבה שלא אקבל את האישור. הייתי עבד במשך שנים, דרכו עליי והרגשתי כמו אפס. שי נכנס לחיי כמו מתנה מאלוהים, הרים אותי לגובה העיניים שלו והוכיח לי שאני בנאדם. אני חושבת שלכל אחד מגיע יחס מינימלי - לא רק לשלוח לי פתק בכתב יד שבעצם אומר תעופי מהארץ. אני כבר מאושרת עם שי ואני פוחדת שיזרקו אותי מהארץ, כי הנשמה שלי תישאר עם שי".
עורך הדין זרי חזן, המטפל בבקשת בני הזוג, שלח למשרד הפנים ערעור על דחיית אשרת השהייה. "לא ייתכן שבמדינה חופשית וליברלית כמו ישראל, תהווה העובדה ש-נ' נאלצה בעבר למכור את גופה, נימוק רשמי של משרד ממשלתי לסירוב בקשה לאיחוד בני זוג. נימוק זה נוגד את עקרונות היסוד של המדינה ולא יעמוד במבחן הרשות השופטת, אשר רואה בתא המשפחתי ערך עליון".
כאמור, רק כאשר פנתה כתבת ynet אל משרד הפנים בבקשה לקבל תגובה, נאותו לזמן את בני הזג לבירור נוסף כדי לבחון את בקשתם. "טענתה של נ' להיותה קורבן סחר בנשים נבדקה היטב על-פי הקריטריונים שנקבעו עם גורמי החוק בישראל, ונמצא כי אינה עונה על ההגדרה", נמסר. "בקשות רבות של קורבנות סחר בנשים מטופלות במהלך השנה ומשרד הפנים מעניק אשרות שהייה ועבודה לעונות על ההגדרה שנקבעה. בני הזוג יזומנו בשנית ללשכת מנהל האוכלוסין ובקשתם תיבחן מחדש".