שתף קטע נבחר

 

גם ארצות הברית רוצה את הקוטב הצפוני

המאבק על הקוטב הצפוני צובר תאוצה: אחרי שרוסיה נעצה את דגלה בקרקעית האוקיאנוס הארקטי, ולאחר שקנדה הכריזה על כוונתה להקים בקוטב בסיס צבאי, תשגר ארצות הברית - כמו דנמרק לפניה - בוקעת-קרח לקוטב הצפוני, כדי למפות את קרקעית האוקיאנוס. עם זאת, ארה"ב טוענת כי המסע לקוטב תוכנן שנים מראש, ואינו קשור למירוץ הנוכחי לקוטב

אחרי שרוסיה, קנדה ודנמרק תבעו את חזקתן על הקוטב הצפוני, הגיע תורה של ארצות הברית. בוקעת-קרח אמריקנית תצא ביום שישי הקרוב לאוקיאנוס הארקטי, כדי למפות את קרקעית האוקיאנוס ולראות האם ניתן לראות בקוטב הצפוני טריטוריה אמריקנית.

 

עוד בנושא:

 

בוקעת-הקרח "הילי" שבבעלות משמר החופים האמריקני תצא ביום שישי הקרוב למסע בן ארבעה שבועות, שבמהלכו תמפה את קרקעית הים באזור חיפת צ'וקצ'י, מישור תת-ימי שמתפרס על פני יותר מ-800 קילומטרים וממוקם צפונית לאלסקה.

 

זוהי הפעם השלישית שארה"ב משגרת לאזור צוות שיימפה את קרקעית הים - הפעמים הקודמות היו ב-2003 וב-2004 - ומדענים אמריקנים טענו כי הוא אינו נערך בתגובה למשלחת התת-ימית הרוסית שנעצה את דגל רוסיה בקרקעית הים מתחת לקוטב, או למהלכים שביצעו קנדה ודנמרק בתגובה לצעד הרוסי.

 

"תיכננו את המסע הזה במשך שלוש שנים, וכבר היו לנו מסעות קודמים באזור. זהו חלק מתוכנית ארוכה ומתמשכת - ולא תגובה נקודתית", אמר לארי מאייר מאוניברסיטת ניו המפשייר, שעתיד להצטרף למשלחת.

 

הסיבה שכל המדינות שלהן חופים הגובלים באוקיאנוס הארקטי נוהרות בהמוניהן אל הקוטב נעוצה באמנת האו"ם לחוקי הים. האמנה קובעת כי כל מדינה שלה חוף הגובל באוקיאנוס יכולה לתבוע בעלות על המשאבים והמינרלים הרבים המצויים באזור הקוטב הצפוני - כל עוד היא יכולה להוכיח שהאזור הוא חלק מהמדף היבשתי שעליו היא שוכנת.

 

לפי שעה, ארה"ב אינה חתומה על אמנת האו"ם האמורה, אך מאייר וחוקר אחר, אנדי ארמסטרונג מהמכון האמריקני הלאומי לחקר האוקיאנוס והאטמוספרה, הביעו תקווה שוושינגטון תצטרף לחותמות על האמנה בקרוב. ארמסטרונג, שגם הוא עתיד להצטרף למשלחת, הודה כי ממצאי המשלחת ימלאו תפקיד בכל תביעה עתידית שארה"ב עשויה להגיש.

 

מרבית האזור שאותו צפויה המשלחת האמריקנית למפות יהיה מכוסה בקרח - גם בתקופת הקיץ. מאייר סיפר כי החוקרים יסתייעו בטכנולוגיה המבוססת על גלי תהודה. "אנחנו לא רק נמפה נקודות בודדות מתחת לספינה - נוכל למפות אזורים נרחבים ברזולוציה גבוהה-יחסית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרחונים בקוטב הצפוני. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים