שתף קטע נבחר

 

העתירה נדחתה: ההורים ימשיכו לשלם "מרצון"

ארגון ההורים הארצי דרש להביא את כלל תשלומי ההורים לאישור הכנסת - וגם ביקש שהח"כים יתייעצו איתו. בג"ץ דחה את העתירה - ובמשרד החינוך ניצלו את ההזדמנות לנגח: "כל עוד לא ברור מה מעמדו החוקי של ארגון ההורים, המשרד פטור מהתייעצות עמו". ארגון ההורים: "בג"ץ נתן אור ירוק לחינוך השחור"

בג"ץ דחה היום (ד') את עתירת ארגון ההורים הארצי נגד משרד החינוך, בנושא תשלומי הורים. ההורים ביקשו להביא לאישור ועדת החינוך של הכנסת את כלל רכיבי התשלום, מה שלא נעשה כיום. בנוסף, הם דרשו כי הח"כים יוועצו בהם, כמי שאמורים לשאת בנטל, בטרם אישור התשלומים.

 

מדובר בתשלומים הנגבים מדי שנה על-ידי הנהלות בתי-הספר, ומיועדים למימון תוכניות העשרה, מוצרי לימוד, שירותים שונים עבור התלמידים ופעילויות שאינן ממומנות על-ידי המדינה.

 

עיקר המחלוקת נסוב סביב הודעת משרד החינוך מהשנה שעברה, לפיה, החל מספטמבר 2006, לא יובאו עוד כלל השתלומים לאישור ועדת החינוך. במיוחד הכוונה לתשלומים המוגדרים "רכישה מרצון" או "תוכנית לימודים נוספת (תל"ן)". 

 

רכישה מרצון הינה גביית תשלום על-ידי בית-הספר, המוצגת לכאורה כתרומה מרצונו החופשי של ההורה. בפועל, לטענת ההורים, מדובר בדרישה לכל דבר ועניין. בנוסף לכך מביעים נציגיהם תרעומת על כך שהתשלומים עבור התל"ן יוצרת אי-שיוויון, בכך שכל בית-ספר יפעיל תוכניות העשרה נוספות בהתאם ליכולתם הכספית של ההורים. 

 

המדינה טענה כי יש לדחות את העתירה, מאחר שבאוגוסט אשתקד כבר אישרה ועדת החינוך את הרכיבים בתשלומי ההורים שאותם היא חייבת לאשר, ועמדתה הייתה כי אין צורך באישור תשלומי הרשות והתל"ן. 

 

אין חובה לאשר

בג"ץ, כאמור, דחה את העתירה. בהחלטה, שניתנה על-ידי השופטת אילה פרוקצ'יה, נכתב: "לעיקרון היסוד, הקובע שהחינוך בישראל יהיה חינוך חינם, תפקיד מכריע במימושה המעשי של הזכות לחינוך לכל אדם. מתן חינוך חינם על-ידי המדינה מקיים גם את השיוויון בחינוך. באמצעות שילוב יסודות אלו, ניתנת לכל אדם הזכות לחינוך במערכת חינוך שיוויונית.

 

"אין חולק כי קיימת חובה להביא את תשלומי החובה והרשות לאישור ועדת החינוך של הכנסת, אך שאלה היא האם קיימת חובה לאישור כזה גם בנוגע לתשלומים בגין תוכנית לימודים נוספת ורכישת שרותים מרצון. נראה לי כי על פי הוראות החוק, נכון לעת הזו, לא קיימת חובה לאשר תשלומי הורים בגין שירותים אלו".

 

עם זאת, מציינת השופטת כי נותרה השאלה, אם יש להתאים את תשלומי הרשות של ההורים במובנם הרחב לעקרונות היסוד של החינוך - הממלכתיות, חינוך חינם ושיוויון הזדמנויות. בנוסף לשופטת פרוקצ'יה נכחו בדיון השופטים עדנה ארבל ודוד חשין.

 

היועצת המשפטית של משרד החינוך, עו"ד דורית מורג, מסרה בתגובה: "החלטת בג"ץ מהיום מקבלת את עמדת משרד החינוך במלואה, לפיה שר החינוך מחויב על פי חוק לאשר בוועדת החינוך של הכנסת את תשלומי הרשות והחובה בלבד. בהמשך לזאת ציין בג"ץ כי רכישת שירותים מרצון או תל"ן, אשר נתונות לבחירת ההורים, אינן טעונות אישור של ועדת החינוך".

 

נציגת המשרד לא החמיצה את ההזדמנות לנגח את ארגון ההורים: "בג"ץ קיבל את עמדת המשרד, כי כל עוד ארגון ההורים הארצי אינו עומד באמות מידה בסיסיות של ניהול תקין - וכל עוד לא ברור מה מעמדו החוקי ובאיזו מידה הוא מייצג את ציבור ההורים - המשרד פטור מהתייעצות עמו".

 

עורכת הדין קרן רז-מורג, ממשרד כבירי-נבו-קידר, המייצגים את ארגון ההורים, מסרה בתגובה: "בג"ץ נתן בהחלטתו אור ירוק לחינוך השחור וויתר סופית על חינוך חינם. משרד החינוך מאפשר גבייה בלתי מבוקרת מההורים ומי שמשלמים את המחיר הם תלמידי השכבות החלשות".

 

לעניין הדברים שמסרה היועצת המשפטית של משרד החינוך, בנושא מעמדו החוקי של ארגון ההורים, מסרה עורכת הדין רז-מורג: "ארגון ההורים הארצי, בהרכבו הנוכחי, הוכר על ידי שרת החינוך יולי תמיר ומנכ"ל המשרד שמואל אבואב, הפועלים עמם בשיתוף פעולה. לכן מן הראוי הוא שהיועצת המשפטית של משרד החינוך תימנע מנקיטת עמדה אישית, המנוגדת לעמדת בכירי המשרד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
השופטת פרוקצ'יה
צילום: זום 77
צילום: אלעד מורג
נציגת ההורים עו"ד רז-מורג
צילום: אלעד מורג
מומלצים