סיפור עם פקק: הפלסטיק מכחיד את אלוני השעם
קניתם בקבוק יין חתום בפקק אלומיניום או פלסטיק וחשבתם שכך הצלתם עוד עץ ממכת גרזן? אז טעיתם. פעילי סביבה ויצרנים מתריעים כי השימוש ההולך וגובר בפקקים הסינטטיים גודע את יערות אלוני השעם - ואת סביבת הגידול הייחודית שהם מספקים
במשך שנים רבות השימוש בפקקי פלסטיק ואלומיניום נחשב כהתרסה בוטה נגד מסורת ייצור היין, ואף יצרן שכיבד את עצמו לא העיז לשקול זאת אפילו. אולם אחרי שנים של שכנוע, אפשר לפגוש את הפקקים הללו גם בקצה צווארם של בקבוקי יין משובחים ויקרים. כיום, פקקי הפלסטיק והאלומיניום חוסמים כ-20% מבקבוקי היין בשוק העולמי לעומת 2% בלבד בשנת 2000. בעוד עשור, מעריכים המומחים, השיעור יגדל לכדי 35% ויותר מכלל הפקקים.
לאחרונה, פעילי סביבה ויצרני פקקי השעם חברו אלה לאלה בניסיון להדוף את המגמה. לדבריהם, השימוש הגובר והולך בפקקים מחומרים סינטטיים מסכן את תעשיית השעם שממילא אינה רווחית במיוחד. ואם התעשייה תגווע, ייגדעו העצים לטובת ענפי חקלאות רווחיים יותר. "היינות היוקרתיים אינם הבעיה שלנו, כי יצרניהם תמיד יעדיפו
פקקי שעם", מסביר האגרונום בטיסטה ג'נוטו, המייצג את יצרני השעם באי סרדיניה. "אבל הנתח העיקרי של היצרנים, המהווה 80% מהשוק, עלולים לעבור לשימוש בסיליקון או אלומיניום. כתוצאה כך תיווצר לא רק בעיה כלכלית, אלא גם בעיה סביבתית".
20 מיליארד פקקי השעם המיוצרים מדי שנה מופקים מקליפת עץ אלון השעם. העובדה שארבעה עשורים חולפים מנטיעת העץ ועד הרגע בו יניב שעם איכותי דיו לייצור הפקקים הופכת את ההשקעה בגידולו לבלתי כלכלית, ודאי ביחס לענפי חקלאות אחרים. יצרני הפקקים ופעילים סביבתיים נערכים כעת למאבק על המשך קיומם של היערות, תוך שהם מנצלים את הביקוש הער למוצרים ירוקים. בחסות מועצת שימור היערות העולמית הם החלו לייצר פקקים הממותגים כ"ידידותיים לסביבה", ומקווים שצרכנים מודעים יעדיפו לרכוש יינות שיבטיחו את עתיד התעשייה המסורתית.
מהעבר השני טוענים מומחים ופעילים שדווקא השימוש בפקקי השעם אינו ידידותי לסביבה. לדבריהם, את הפקקים יש לשנע לעיתים למרחקים ארוכים מאוד, מהמפעל המשפחתי בפורטוגל או סרדיניה ועד לקו הביקבוק שנמצא בקצה השני של הגלובוס. המשמעות היא בזבוז אנרגיה רב, שפוגע בתדמית הירוקה שהיצרנים מבקשים לשוות לעצמם. לעומת זאת, את פקקי הפלסטיק והאלומיניום אפשר לייצר בכל מקום בעולם, ולהקטין בכך את טביעת הרגל האקולוגית של כל פקק ופקק.