מדענים: הצלחנו לשבור את מחסום מהירות האור
שני חוקרים גרמנים ערכו ניסוי, בו פוטונים שעברו מרחקים שונים הגיעו לגלאים בו זמנית, לטענתם הם הצליחו לעבור את מהירות האור
מהירות האור נחשבת לאחת ממגבלות המהירויות שאי אפשר לחצות ואולם מדענים טוענים כי הצליחו להדגים את האפשרות של מסע מהיר ממהירות האור, כך מדווח בגיליון האחרון של מגזין New Scientist. קביעה זו מנוגדת לאחת העקרונות המרכזיים של תורת היחסות הפרטית של איינשטיין – לפיה, תחת כל התנאים, לא ניתן לחצות את המהירות של 300 אלף קילומטרים לשניה – מהירות האור.
נסיעה מהירה מהאור, היא, לפי התיאוריה, גם חזרה בזמן. לפי הפיזיקה הקונבציונלית, אסטרונאוט שינוע במהירות הגבוהה ממהירות האור עשוי להגיע ליעדו לפני שעזב את כדור הארץ.
ואולם שני מדענים, גינטר נימץ ואלפונס שטאלהופן, מאוניברסיטת קובלנץ בגרמניה טוענים כי הצליחו להכריח אור להתגבר על מהירותו באמצעות שימוש בתופעת המינהור הקוונטי, לפיה החלקיקים מקבצים את האנרגיה כדי לחצות את המחסום הבלתי עביר. הם הצליחו לגרום לפוטונים לחצות מחסומים במבחר גדלים, ממספר מילימטרים ועד למטר אחד במהירות גדולה ממהירות האור.
הניסויים של השניים התמקדו בפוטונים בתחום גלי המיקרו – חבילות אנרגטיות של אור – דרך שתי מנסרות. כאשר המנסרות הופרדו, מרבית הפוטונים שהוחזרו מהמנסרה הראשונה שבה נתקלו ונלכדו בידי גלאי.
ואולם כמה מהם נראו "נוהרים" דרך הפער המפריד ביניהם כאילו המנסרות היו עדיין מחוברות ביחד. ואולם למרות שהפוטונים הללו גמאו מרחק רב יותר, הם הגיעו לגלאי באותו זמן כמו הפוטונוים שהוחזרו מהמנסרות. הדבר מעיד על כך שהם נעו בין שתי המנסרות במהירות גבוהה ממהירות האור.
ד"ר גינטר מינץ, מאוניברסיטת קובלנץ בגרמניה, אמר ל-New Scientist: "לעת עתה, זו ההפרה הראשונה של תורת היחסות הפרטית שאני מכיר".