"ישראל מוכנה לחון 110 מבוקשים נוספים"
על פי מקורות פלסטינים, ישראל העבירה לרשות הפלסטינית רשימה של 110 מבוקשים מהגדה המערבית, שאותם היא מוכנה להכליל בהסכם החנינה שגובש בין הצדדים בחודש שעבר. בישראל מכחישים קיומה של רשימת חנינות חדשה
ישראל העבירה לרשות הפלסטינית רשימה של 110 מבוקשים מהגדה המערבית, שאותם היא מוכנה להכליל בהסכם החנינה שגובש בין הצדדים בחודש שעבר - כך אמרו היום (שבת) מקורות פלסטינים ל-ynet. במסגרת הסכם המבוקשים, העניקה כבר ישראל חנינה לקבוצה של 178 מבוקשים מתנועת פתח.
מנגד, טענו גורמים מדיניים בכירים בירושלים כי אין כל רשימה חדשה של מבוקשים שיזכו לחנינה מצד ישראל. הגורמים הבהירו שרשימה כזאת נמסרה בזמנו בתור מחווה לאבו מאזן ומאז לא הורכבה רשימה חדשה שכזו. יצוין כי גם את דבר קיומה של הרשימה הקודמת הכחישו בישראל מיד עם פרסום הידיעות על כך, אך אישרו זאת בשלב מאוחר יותר.
הרשימה הועברה בסוף השבוע באמצעות מפקד הביטחון המסכל בגדה, זיאד הב א-ריח, ובה מתחייבת ישראל להפסיק את המרדף אחר המבוקשים, אם אלה יתחייבו לחתום על מסמך שבו יצהירו כי הם יפסיקו לעסוק בטרור ויחזירו את נשקם. על פי ההסכם, ישהו המבוקשים במשך שלושה חודשים במפקדות הרשות, לא יעסקו בפעילות שיש בה נשיאת נשק ויחתמו על מסמך ההתחייבות בתמורה לחנינה.
בשבועות האחרונים ניהלו הפלסטינים מגעים עם ישראל בניסיון לכלול את כל מבוקשי פתח - בהם בכירים שלא נכללו בהסכם החנינה הראשון - בהסכם הנוכחי, ואולם שמותיהם אינם נכללים ברשימה החדשה שהעבירה ישראל.
מקור ביטחוני פלסטיני אמר כי העברת הרשימה הפתיעה את הפלסטינים, ואולם המבוקשים הנכללים ברשימה החדשה הם "מבוקשים לא משמעותיים שתקופות המאסר בגין העבירות המיוחסות להם נעות בין שנה לחמש שנות מאסר". הגורם הוסיף כי בכל הגדה המערבית נותרו 153 מבוקשי פתח שעדיין מתנהלים מגעים עם ישראל לגבי מעמדם.
כפי שדווח לראשונה ב-ynet לפני כחודש, ישראל והפלסטינים סיכמו להעניק חנינה ל-178 פעילי פתח, ובהם מפקד גדודי חללי אל-אקצה בג'נין, זכרייה זביידי, בתמורה להנחת נשקם והתחייבותם שלא לעסוק בטרור. כשבועיים לאחר מכן, אמר גורם ביטחוני פלסטיני כי הרחבת ההסכם נתקלת בקשיים, מכיוון שישראל טוענת שמחצית מהמבוקשים לא מסרו את נשקם למנגנוני הביטחון הפלסטינים וכי הדבר מקשה על הוספת 206 מבוקשים נוספים לרשימה.
גורם ביטחוני פלסטיני אישר אז כי כמה פעילים מסרבים להחזיר את נשקם. "הפעילים מדברים על כך שההתפרקות מנשקם, גם אם ישראל תעמוד בהתחייבותה שלא לפגוע בהם, עלולה להשאירם חשופים לנקמתם של משתפי פעולה או משפחותיהם, בהם הם פגעו בעבר", אמר.
לדבריו, חלק מהמבוקשים שילמו עשרות אלפי שקלים ברכישת כלי הנשק שברשותם, והם דורשים תמורה מלאה בעבור החזרת הנשק. "אני מקווה שבימים הקרובים נפתור את הבעיה למרות הקשיים ונאסוף את כל כלי הנשק, כדי שנוכל להתקדם ולדון באופן מפורט בהעברת הערים בגדה לשליטתנו", אמר הגורם והוסיף כי ברשות הפלסטינית מתכוונים להקצות סכום כסף נוסף כדי לשלם לפעילים שמחזירים את נשקם.