סחבת רמדיה: "האחראים חופשיים, הילדים בכלא"
כמעט 4 שנים חלפו, אבל ילדי רמדיה נשארו הרחק מאחור. "ילדים בגיל שלה רצים ומשחקים - הבת שלי רוצה להיות איתם ולא יכולה אפילו להגיב", מספרת למצלמת ynet אמהּ של נועה בת ה-4, וקובלת על הסחבת בטיפול בפרשה: "אם אדם עושה תאונת דרכים, יש גזר דין אחרי שנה. כנראה כאן מחכים להתיישנות". אז למה בעצם התיק הזה תקוע?
לאביבה חייבי יש חלום. היא חולמת כי בתה בת ה-4, נועה - שאמורה הייתה לחזור בימים אלה בחיוך לגן, להתנדנד בנדנדה, לגלוש במגלשה, להתלכלך בארגז החול - תקום יום אחד בבוקר, תחייך ותקרא לה אמא. אולי גם תיתן לה נשיקה. אבל אביבה היא אישה מציאותית. היא יודעת שכדי שחלומה יתגשם, דרוש נס אמיתי - כזה שלא מתרחש. מעט נחמה היא בכל זאת ציפתה למצוא בדמות כתבי אישום, נגד האחראים למחדל רמדיה, זה שפגע בצורה קשה כל-כך בבתה. בינתיים, התיק מתנהל בעצלתיים, כורע תחת חילופי ההאשמות - והמשפט לא נראה באופק.
התינוקות שנפגעו כבר בני 4. טיוטת כתב האישום בעקבות הפרשה, שגבתה את חייהם של שלושה תינוקות והביאה לפגיעה קשה בעשרים נוספים, נשלחה למעורבים כבר לפני כשנה. הפרקליטות יצאה אז לכלי התקשורת עם הודעה דרמטית בדבר אישומים חמורים - גרימת מוות ברשלנות, חבלה ועוד - נגד בכירים ברמדיה, בהם הבעלים משה מילר, המנכ"ל גידי לנדסברגר וטכנולוג המזון פרדריך בלק. לד"ר דורית ניצן קלוסקי, ראש שירות המזון במשרד הבריאות, ולעוד ארבעה מעובדי המשרד, ייחסו בפרקליטות עבירה של מעשה העלול להפיץ מחלה. לפני שמונה חודשים נערכו שימועים לחשודים, אך מאז לא נמסרה להם כל הודעה. ההורים המתוסכלים כבר לא מאמינים שהתיק הזה יגיע אי פעם לבית-המשפט.
"זה אחד המחדלים הגדולים במדינה", אומר אמיר נטי, אביה של נטע, שנפגעה בעקבות צריכת תחליף החלב. "הסיפור הזה לא מעניין אף אחד. אני לא מעוניין בנקמנות, אבל צדק צריך לעשות. מי שפגע בילדים חפים מפשע, שישלם את המחיר. בושה וחרפה שארבע שנים עברו ובכלל לא יודעים את מי להאשים. הם
חיים את החיים שלהם, ואנחנו במאסר עולם. הבת שלי לא עומדת על הרגליים והיא כבר בת 4 ו-3 חודשים. אין דין ואין דיין. מי שקרוב לצלחת מצליח ומתקדם, ואותנו שולחים לוועדות ולתחקירים, כאילו אנחנו נאשמים במשהו. אנחנו ויתרנו על עוד ילדים, חברים נעלמו והכל השתנה. אבל לאף אחד זה לא איכפת". מיכל זיסר, שאיבדה את בנה אבישי שניזון מרמדיה, סקפטית לגבי הגשת כתבי האישום: "אני לא יודעת מה הולך פה, אין לי אמון וזה נורא עצוב לי. בסוף זה ייסגר בכך שלא יהיו אשמים בכלל. אין פה מוסר, כל אחד זורק אחריות על השני, זה נותן תחושה קשה לגבי כל מה שקורה פה במדינה. לא הגיוני שהתיק יישב בפרקליטות כל-כך הרבה שנים. משהו פה מסריח".
"בגיל שלה כבר רצים ומשחקים"
נועה חייבי היא מה שמכונה כיום "ילדת רמדיה". כשהייתה בת חודש המליצו הרופאים לאמה לעבור לתזונה צמחית. אביבה התלבטה בין אבקות של חברות שונות, ובחרה. "רמדיה הייתה מותג, הטוב ביותר", היא אומרת היום במרירות לא מוסווית. במשך קרוב לחודש ניזונה התינוקת הפעוטה בפורמולה הצמחית, ומצבה הלך והידרדר. היא הפכה אפטית, בכייה נחלש ואחר כך הופיעו הפרכוסים. "בתקופה בה הייתי אמורה לראות אותה צומחת ופורחת, ביליתי איתה בלי הפסקה בבתי חולים. הרופאים לא הצליחו להבין ממה היא סובלת, ומבחינתנו המזל הוא שהפרשה התפוצצה. הרופאים אמרו לנו כי אם המידע לא היה מתגלה, הבת שלנו עלולה הייתה למות בתוך ימים".
נועה היא אחת הילדות שנפגעו בצורה הקשה ביותר מאכילת הפורמולה הבעייתית. היא פגועה לגמרי מבחינה מוטורית, אינה מסוגלת להזיז את איבריה, לא מדברת וסובלת מעקמת קשה בגבה. האחיות הגדולות מקריאות לה סיפורים ומתפללות שיום אחד תהיה כמו כולן, שתוכל לדבר ולרוץ איתן. "הרבה פעמים אני יושבת איתה אחר הצהריים בגן שעשועים. ילדים בגיל שלה רצים ומשחקים. אני רואה את נועה מסתכלת עליהם עם חצי חיוך, וחושבת שהיא הייתה צריכה לרוץ איתם עכשיו. היא רוצה לעשות את זה איתם עכשיו, אבל היא לא יכולה, היא לא יכולה להגיב עם הגוף שלה. אני יכולה להגיד מתי היא שמחה ומתי היא עצובה, מתי כואב לה. היא קשובה ומבינה הכל. הרופאים אמרו לי שהיא לא שומעת ולא רואה, אבל אני רואה את התגובות שלה וברור לי שזה לא נכון".
המחשבה על כך שהאחראים טרם הועמדו לדין, מעוררת אצל אביבה זעם. הנושאים הכספיים והכלכליים כבר טופלו, פיצויים למען הילדים כבר הועברו למשפחות, אולם איש עוד לא נשא באחריות הפלילית למחדל. "הילדים שלנו כלואים כבר ארבע שנים בגוף שלהם, והם כל החיים יהיו בכלא, אבל האנשים האלה עדיין מסתובבים חופשיים. מה בדיוק הם רוצים, שיעברו שבע שנים ותהיה התיישנות על חלק מהסעיפים? אם אדם עושה תאונת דרכים, יש גזר דין אחרי שנה. פה עברו כבר ארבע שנים, אבל אף אחד לא מדבר. לאף אחד לא אכפת. אני מאמינה שיש מישהו שמושך שם בחוטים, ודואג שהדברים לא יזוזו. זה בטוח".
מלחמת הכל בכל
אז מה קורה עם תיק רמדיה? אז איך זה שעבר זמן רב כל-כך, והפרשה הקשה הזאת ממאנת להגיע לבית-המשפט? בפרקליטות, מתברר, לא מצליחים ליישב את הסתירות הרבות. בטיוטת כתב האישום, אותה הציגה הפרקליטות בתרועה רמה כבר לפני שנה, נטען שרמדיה העבירה למשרד הבריאות מסמך שקרי, כאשר ביקשה לאשר ייבוא מוקדם של הפורמולה. מצד שני, ביקשו בפרקליטות להאשים את פקחי משרד הבריאות בכך ש"שחררו את הפורמולה מבלי שניתן לה אישור מוקדם, ובכך יצרו סכנה ברורה ומיידית להפצת המחלה". אבל אם אכן רימו אנשי רמדיה את משרד הבריאות, מדוע משרד הבריאות מואשם בכך שרומה?
"בשימוע העלינו בפני הפרקליטות טענות כבדות משקל", מספר עו"ד עופר ברטל, המייצג שלושה מפקחי משרד הבריאות. "אם המשרד אחראי לפרשת רמדיה, הדבר דומה לכך שאנשי המכס יואשמו
בכתב אישום פלילי אם סחורה או סמים מוברחים לישראל מבלי שנתפסו וגרמו לנזק". עו"ד אחר הקשור בפרשה אומר: "הפרקליטות הזדרזה עם טיוטת כתב האישום, שמערבבת מין בשאינו מינו. היה מסמך לפיו הפורמולה לא שונתה, ולכן לא ניתן להאשים את אנשי משרד הבריאות. לא יכול להיות שכל מי שיש לו אחריות מיניסטריאלית יואשם בכתב אישום פלילי. לצערי, בפרקליטות הולכים הרבה פעמים אחרי הרוח הנושבת, וככה זה גם נראה".
האישומים החמורים יותר בטיוטת כתב האישום מיוחסים לאנשי רמדיה. הפרקליטות טענה שמילר ולנדסברגר סמכו על בלק וראו בו סמכות מקצועית עליונה, למרות שהיה חסר ידע מקצועי מספק בתחומים קריטיים לטכנולוגיית מזון, לרבות חשיבותם של הוויטמינים החיוניים להתפתחותו התקינה של התינוק. בין היתר נטען, כי רמדיה הצהירה כלפי הצרכנים הצהרות מטעות וכוזבות. באותו זמן התחייבה רמדיה להיות "חברת המזון האמינה ביותר בישראל, הדואגת לבריאות והתפתחות התינוקות והפעוטות בישראל ומשקיעה מאמצים מתמידים בפיתוח וייצור מזון באיכות הגבוהה ביותר, תוך התאמה לצרכים התזונתיים הייחודיים של התינוקות”.
הזווית הגרמנית
בפרקליטות טוענים כי למרות ההצהרות הללו, ההשקעה הכספית של רמדיה בבקרת איכות הייתה נמוכה, והמעבדה שלה כלל לא הייתה ערוכה לבצע את הבדיקות שיבטיחו את איכות המזון. למעשה, נטען בטיוטת כתב האישום, רמדיה הסתמכה על היצרנית הגרמנית "הומאנה" באופן מוחלט, ומילר כלל לא הקים מנגנון בדיקה משום שהניח שמשרד הבריאות אישר את חברת הומאנה כיצרנית מזון תינוקות - הנחה שלא היה לה שום בסיס במציאות.
"האשם האמיתי נמצא בגרמניה ולא בישראל", טוען עו"ד ישראל לשם, המייצג את אנשי רמדיה בפרשה. "הפרקליטות מנסה כעת, לאחר השימועים, להתמודד עם השברים כדי לגבש משהו שאותו ניתן יהיה להגיש לבית משפט. בשימוע שנערך לנו חשפנו בפני הפרקליטות את הקשיים והכשלים בטיוטת כתב האישום.
"הטענה של הפרקליטות על הסתמכות עיוורת על הומאנה לא נכונה, מכיוון שלשינויים שנעשו לא היה כל קשר לעניין בריאותי. השינויים היו של הוצאת מעט שומן והוספת מעט קמח. אני חושב שלאחר השימועים נפל להם האסימון. הם מיהרו לצאת עם טיוטת כתב האישום לתקשורת, כי האישומים שלהם, כמו שהם, לא מחזיקים מים. יש בכתב האישום אמירות שלא אומרות דבר".
עו"ד נוסף הקשור בפרשה אומר: "יש לפרקליטות בעיה קשה מאוד, בעיקר בכל הנוגע למשרד הבריאות. הוצגו להם מסמכים שמוכיחים שאין כל דרך לבדוק את הפורמולה בדרך לא מדגמית ובכלל צריכים לבדוק אותה על קו הייצור ולא פה. התביעה לא יכולה להנהיג בישראל שיטות פיקוח ובקרה שלא תואמות את הסטנדרטים בעולם".
בתגובה רשמית של משרד המשפטים נמסר ל-ynet כי בשבועות הקרובים תתקבל החלטה סופית בנושא. מעבר לכך, לא הסכימו לומר דבר, ככל הנראה בשל הוראת פרקליט המדינה בנושא. טחנות הצדק יעבדו בקצב משלהן והמשפחות ימשיכו כנראה לחכות לתשובות.