נשיא קזחסטן: פרלמנט חד-מפלגתי אינו טרגדיה
"אני בטוח שיעילותו של הפרלמנט לא תיפגע", עקץ הנשיא הקזחי את מפלגות האופוזיציה, שרק אתמול, עם היוודע תוצאות הבחירות, הודיעו כי הן מתקשות לנסח תגובה שלא תכיל קללות. גם את ביקורת המשקיפים הזרים על הליך הבחירות הצליח נזרבאייב לפרש באופן חיובי
נשיא קזחסטן, נורסולטן נזרבאייב, התייחס היום (ב') לתוצאות הבחירות לפרלמנט שנערכו בסוף השבוע, שבהן זכתה מפלגתו בניצחון מוחץ, ואמר כי פרלמנט המורכב ממפלגה אחת בלבד אינו בגדר טרגדיה.
"למרבה הצער, שאר המפלגות לא עברו את אחוז החסימה", אמר נזרבאייב, "אך אל לנו להתייחס לכך כטרגדיה. אני בטוח שיעילותו של הפרלמנט לא תיפגע". אתמול התברר כי מפלגתו "נור-אוטן", זכתה בניצחון מוחלט בבחירות, שלטענת משקיפים זרים, לא עמדה בסטדנטרטים הבינלאומיים המקובלים.
מפלגת נור-אוטן - שזכתה לכינוי "מפלגת הביורוקרטים" - זכתה ב-88.05 אחוזים מהקולות. אך מאחר ושש המפלגות האחרות שהתמודדו בבחירות לא הצליחו לעבור את אחוז החסימה הגבוה, העומד על שבעה אחוזים, תהיה נור-אוטן למפלגה היחידה שחבריה יכהנו בפרלמנט. מפלגת האופוזיציה העיקרית, המפלגה הסוציאל-דמוקרטית הלאומית, גרפה 4.62 אחוזים בלבד.
נזרבאייב, שליט המדינה המרכז אסיאתית מאז 1989, דיבר בטקס למינוי תשעה חברים נוספים ממפלגתו לפרלמנט. מועצת העם של קזחסטן, גוף שמינה הנשיא, כונסה להצבעה סמלית בלבד של תשעת חברי הפרלמנט הנוספים של המפלגה, מתוך רשימה שכללה תשעה מועמדים בלבד. הטקס נערך בבית אופרה במרתף מבנה פירמידה ענק המכונה ארמון השלום וההסכמה. על שלט גדול שנתלה בכניסה נכתב: "אנו הקזחים חזקים באחדות - נ. נזרבאייב".
אתמול, לאחר היוודע התוצאות, מסרו גורמים באופוזיציה כי המפלגה הסוציאל-דמוקרטית "בוחנת" את התוצאות. "אנחנו מנסים לנסח הודעה לעיתונות שלא תכיל קללות", מסר גורם במפלגה. לטענת האופוזיציה, בידיה ראיות לכך שההצבעה היתה נגועה בזיופים ואי סדרים.
משקיפים מהארגון לשיתוף פעולה וביטחון באירופה (OSCE) שפיקחו על הבחירות, הודיעו כי הבחירות לא עמדו בסטנדרטים הבינלאומיים - זאת עקב ספירת הקולות שלא נערכה בשקיפות, ובשל אחוז החסימה הגבוה. עם זאת, הם כינו את הבחירות "צעד קדימה". "מבלי להמעיט בחשיבותן של הבעיות, הבחירות הללו ימשיכו לקדם את קזחסטן בהפיכתה למדינה דמוקרטית", אמר מתאם המשקיפים של הארגון, הסנאטור קונסיליו די נינו.
נזרבאייב ניסה היום להמעיט בערך הביקורת שהטיחו בו משקיפי הארגון לשיתוף פעולה וביטחון באירופה (OSCE), וציין כי המשקפים אישרו "באופן כללי" את הבחירות, שלדבריו היו חופשיות והוגנות, לראשונה בתולדות המדינה. "ההערכה החיובית הזו, הראשונה שקיבלה המדינה אי פעם, מראה שקזחסטן מתקדמת בכיוון הנכון מבחינת הרפורמות הפוליטיות", סיכם נזרבאייב.