עיראק: משפט שלישי נגד בכירי משטר סדאם
15 בכירים עיראקים - בהם דודנו של סדאם חוסיין, "עלי הכימי" - עומדים למשפט על חלקם בדיכוי התקוממות השיעים שאירעה בדרום עיראק ב-1991, בסוף מלחמת המפרץ. למרות שנשיא ארה"ב דאז, ג'ורג' בוש האב, הפציר בעם העיראקי להתקומם נגד סדאם ולהפיל את משטרו, סירב בוש לסייע לשיעים במאבקם - וסדאם דיכא את ההתקוממות בכוח צבאי. רבבות נספו
הבוקר (יום ג') נפתח בבגדד משפטם של מפקדי צבאו של סדאם חוסיין - על חלקם בדיכוי התקוממות שיעית בסוף מלחמת המפרץ ב-1991, שבה נהרגו רבבות.
בין הנאשמים במשפט - שר ההגנה לשעבר של סדאם ומזכירו האישי. הדמות הבכירה ביותר מקרב הנאשמים הוא בן-דודו של סדאם, עלי חסאן על-מג'יד, הידוע בכינויו "עלי הכימי". במקביל להתקוממות השיעית אירעה בצפון עיראק התקוממות כורדית, לאחר שכוחות אמריקנים ואחרים הצליחו לגרש את הצבא העיראקי מכוויית. השיעים המתקוממים הצליחו להשתלט על ערים רבות בדרום המדינה, וציפו שהחיילים האמריקנים יחלצו לעזרתם - במיוחד על רקע קריאתו של הנשיא לשעבר, ג'ורג' בוש האב, לעם העיראקי להדיח את סדאם חוסיין.
ואולם, בהחלטה שזכתה לביקורת רבה, החליטו בוש האב ועמיתיו למבצע הצבאי שלא להתערב - וסדאם קיבל יד חופשית לבצע מהלומת-נגד בשיעים המתקוממים, ולהכניעם באמצעות טנקים ומסוקים צבאיים. על פי הערכות, עשרות אלפי שיעים נהרגו במבצע הצבאי. התביעה במשפט גורסת כי מספר ההרוגים עמד על 100 אלף.
בוש האב טען מאז כי למרות שקיווה שסדאם יופל בעקבות מהפכה עממית בעיראק - הוא עצמו לא רצה להיות אחראי להתמוטטותה של המדינה העיראקית, וחשש שאילו יתערב במצב ויסייע לשיעים המורדים, תיפגע הקואליציה שגיבש, שכללה גם מדינות ערביות.
נגד 15 הנאשמים במשפט הועלו אישומים על פשעים כנגד האנושות, "בשל מעורבותם בהתקפות נרחבות וסיסטמטיות נגד אוכלוסייה אזרחית". שלושה מבין הנאשמים, בהם אל-מג'יד, כבר הורשעו במשפט על מבצע אנפאל, ונגזר עליהם עונש מוות. המשפט ההוא עסק במערכה צבאית שניהל משטר סדאם נגד הכורדים בצפון עיראק ב-1988, שבה נספו עשרות אלפי אזרחים.
חמישה ממורשעי משפט זה, בהם אל-מג'יד, ערערו על גזר דינם. אם יחליט בית המשפט להשאיר את גזר הדין על כנו, סביר שיוצאו להורג לפני שיסתיים המשפט שנפתח היום. בית הדין צפוי להקשיב לעדויותיהם של כ-90 עדים, ולהקשיב לקלטות שמע ולדו"חות שעוסקים בנושא. מקורות המקורבים למשפט סיפרו כי כמעט שלא נותרו ראיות להוראות שקיבל
הצבא בנושא, מאחר שבהוראת סדאם, הושמדו מסמכים ארכיונים רבים.
כזכור, סדאם עצמו הוצא להורג בתלייה בסוף דצמבר שעבר, לאחר שנמצא אשם במשפט הראשון שהתנהל נגדו, על פשעים כנגד האנושות שביצע משטרו בכפר השיעי דוג'ייל ב-1982, לאחר שבעיר אירע ניסיון התנקשות בחייו.