שתף קטע נבחר
 

רימונים: גרגרים לגרגרנים

בהירים, אדומים, מתוקים, חמצמצים או ממש חמוצים - לרימון יש זנים רבים. פיליס גלזר מתכוננת להגעתו של הפרי הכי חגיגי שיש עם שני מתכונים רימוניים במיוחד

השבוע ראיתי רימונים אדומים משגעים אצל הירקן, צבע עז שעוד לא התגלה בקרב אחיהם האורגניים. משגע. אני מתה על רימונים, אפילו שלפעמים נורא לא מתחשק לי לקלף אותם ולא פעם הם נרקבים לאטם בקערת הפירות בתקווה שאם לא היום - אז מחר יזכו להתייחסות.

 

למרות שנהוג לחשוב שהרימון הוא אחד שלנו, הוא התחיל את הקריירה לפני אלפי שנים אצל הפרסים, ורק משם עבר לארצות אגן הים התיכון. כאשר נכנסו בני ישראל לכנען, היה עץ הרימון כבר נפוץ בה ופירותיו היו סמל לפוריות וליופי. כתר הרימון היווה את ההשראה לכתר כמלך וצורת הרימונים הופיעה על קירות בית המקדש, על בגדי הכוהנים וברבות הימים גם על קישוטי הכסף של ספרי התורה.

 

בהירים, אדומים, מתוקים, חמצמצים או ממש חמוצים - לרימון יש זנים רבים. בין הזנים הראשונים להבשיל הוא ראש הפרד ("ראס אל בארל"), שפריו גדול וורוד והוא מבשיל באוגוסט. ממחצית הקיץ השנייה תצפו לזן "וונדרפול" - זן קליפורני מובחר וגדול מאוד. אצלנו אוכלים אותם בדרך כלל בצורתם הטרייה. בהודו מייבשים את הזרעים ומשתמשים בהם כתבלין. בטורקיה, פרס וארצות אסיה שונות מכינים ממנו גם רסק משומר לבישול, דרך לשמר את יתרונותיו של הרימון למשך כל השנה.


מקישים על חצאי הרימון מעל קערה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

  

יתרונות בריאותיים

אומרים שהרימון משפר את פעילות תאי הזיכרון במוח, אבל יש לו גם יתרונות אחרים: מחקרים רבים מראים כי מיץ רימונים מוריד את רמת הכולסטרול הרע (LDL), ובכך מעכב התפתחות של טרשת עורקים, הגורם העיקרי לתחלואה ולתמותה בעולם המערבי. כן הוכח שהפעילות נוגדת החמצון במיצוי הרימון חזקה אף יותר מזו של יין אדום. הכמות המומלצת לשתייה היא חצי כוס מיץ רימונים ליום. מחקרים שנעשו בטכניון ע"י ד"ר אפרים לנסקי מחיפה ואחרים מראים שהפיטואסטרוגנים שברימון מסייעים לקטול תאים סרטניים בשד, במיוחד בקרב נשים עם רצפטורים לאסטרוגן.

 

טיפים
  • כמה זמן נשמר הפרי? למרות שאפשר לאחסן את פרי הרימון ללא קירור, אם משמנים את החלק החיצוני הוא נשמר עד כחמישה חודשים בקירור.
  • כדי לשחרר את הגרגרים יש לגלגל את הרימון על השיש או לחצות לרוחבו, לעטוף כל חצי בשקית ניילון ולהקיש על גבי כל צד אל מעל קערה. בכל מקרה רצוי לקלף את הרימון בכיור, ראו הוזהרתם.


תנו כבוד לפרי עם הכתר

 

מתכונים:

להן שניים ממתכוני הרימונים הכי אהובים עליי:

 

סלט בורגול ורימונים

זה אחד הסלטים שאני מגישה בראש השנה כחלק ממגש הברכות.

 

המרכיבים (4 מנות):

1/2 1 כוסות בורגול דק או בינוני

1/2 1–2 כוסות מים רותחים

1 כוס פטרוזיליה קצוצה דק

1/4-1/3 כוס נענע קצוצה דק

1/4 כוס שמן זית כתית מעולה

1 כף או יותר מיץ לימון סחוט טרי

מלח לפי הטעם

גרגרים מרימון אחד

 

אופן ההכנה:
  1. שמים את הבורגול בקערה ויוצקים למעלה מים רותחים. מכסים ומעמידים בצד עד שהבורגול מתרכך (בורגול טחון בינוני מצריך עוד קצת מים ועוד קצת זמן). מסננים אם יש צורך ומערבבים קלות עם מזלג.
  2. מוסיפים פטרוזיליה ונענע.
  3. בקערה קטנה, מערבבים שמן זית מיץ לימון וקורט נדיב של מלח. יוצקים מעל הסלט ומערבבים עם הבורגול והרימונים. שומרים כמה גרגרי רימון לקשט מלמעלה.

 

גרנדין ביתי

הגרנדין הוא במקור סירופ רימונים מרימונים שגדלו להנאתם באי גרנדה באיים הקריביים, אך עם השנים התעשייה המציאה תחליפים זולים מפירות אחרים בתוספת צבע מאכל אדום וחומר משמר - וזה חבל. להלן מתכון נהדר וקל לגרנדין ביתי שישמש אתכם בהכנת משקאות קלים וחריפים וקינוחים.

 

המרכיבים (ל-2 כוסות):

2 רימונים גדולים (או 2 כוסות גרעיני רימון)

2 כוסות סוכר

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים גרעינים וסוכר בסיר נירוסטה (לא אלומיניום).
  2. ובעזרת גב כף עץ, כותשים את התערובת עד לקבלת עיסה רטובה. מכסים ומעמידים בצד כל הלילה.
  3. למחרת, מביאים לרתיחה על אש בינונית, בבחישה מתמדת. מנמיכים את האש לקטנה ביותר ומבשלים 2 דקות. מסננים דרך מסננת רשת ולוחצים על הגרעינים כדי להוציא את מקסימום המיץ.
  4. יוצקים לצנצנת חמה שעברה הרתחה. מכסים בפיסת בד, מביאים לטמפרטורת החדר, מורידים את הבד, מכסים ושומרים במקרר.

 

שאלות קוראים

שאול שואל: למה יש הפרש כל כך גדול במחירים של הביצים האורגניות השונות?

פיליס עונה: ניתן לקנות היום ביצים אורגניות רגילות או בתוספת אומגה 3 (פשוט נותנים לעופות יותר פשתן לאכול) והתוספת מעלה את המחיר. מחיר הביצים גם נקבע כתוצאה ממערך השיווק; אם המשק משווק לבד המחיר יותר נמוך. אם הוא עובר ידיים דרך משווק המחיר עולה.  

 

משהו לחג: שנה חדשה, הגונה וירוקה

מה, עוד פעם ניתן כמתנה לחג סיר, ספר, חולצה או גאדג'ט חסר משמעות שנקנה ברשת שיווק גדולה? חבל. יש מוצרים נהדרים שניתן לקנות ולתת וגם להוסיף קצת יותר טוב לעולם שבאמת זקוק לו. עמותת "פעולה ירוקה" וארגון "אחותי" מציעים חבילות של מוצרי מזון ועבודות יד שהם חלק מפרויקט בסחר הוגן כמו: קפה מדרום אמריקה, שמן זית מכפר מסחה, זיתים מכפר קרע, דבשת ענבים מבית אומר, זעתר ומרווה, ליקרים, עוגיות וריבות מפרויקט "נשים מבשלות" ודבש וסילאן חרובים מסינדיאנת הגליל, וגם עבודות יד: תיקי יד רקומים, סלי קש, טבעות וצמידים מעשה ידי נשים אתיופיות מבאר שבע וקרחית גת המשתתפות בפרויקט "רקמה" של ארגון "אחותי". המחירים: מ-70 ש"ח ועד 220 ש"ח. לפרטים: שולה קשת, תנועת "אחותי" 052-2342449  או אבי לוי, "פעולה ירוקה" 054-4656267. נ.ב. טעמתי את הזיתים והם היו מהממים!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקרוב על השולחן. רימונים על העץ
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים