שתף קטע נבחר

 

שר המשפטים האמריקני גונזלס התפטר מתפקידו

מקורבו של הנשיא בוש הודיע על התפטרותו. הרקע: שורה של פרשיות מעוררות מחלוקת בהן נקשר שמו ובראשן פיטוריהם של תשעה תובעים פדרליים שנרמז כי בוצעו ממניעים פוליטיים

שר המשפטים האמריקני, אלברטו גונזלס, מקורבו של הנשיא ג'ורג בוש, הודיע היום (יום ב') על התפטרותו. בכך הוא שם קץ למסכת ארוכה של ביקורת פוליטית וציבורית שהוטחה בו בגין שורה של פרשיות שנויות במחלוקת בהם נקשר שמו.

 

הדיווח הראשוני על ההתפטרות של גונזלס הופיע באתר האינטרנט של העיתון "ניו יורק טיימס" מפיו של גורם רשמי, שסיפר שהשר הודיע על כוונתו לפרוש לנשיא בוש בשיחת טלפון ביום שישי. מאוחר יותר מסר גונזלס בעצמו הודעה בנושא. "חייתי את החלום האמריקני", אמר גונזלס, בן למשפחת עובדים זרים שלאחר ילדות עניה הפך לשר המשפטים האמריקני הראשון ממוצא היספני. "ימי הגרועים ביותר כשר משפטים היו טובים יותר מימיו הטובים ביותר של אבי".

 

עוד לפני מינויו לשר המשפטים, כשהיה בתפקיד היועץ המשפטי של הבית הלבן, זכה גונזלס לביקורת חריפה מצד מחוקקים דמוקרטים וארגוני זכויות אדם, בגין שורה של חוות דעת משפטיות המתירות לכאורה עינויים ומצמצמות את זכויותיהם של העצירים במחנה גואנטנמו בקובה. עם מינויו לראש מערכת אכיפת החוק האמריקנית לא שכחו לו כשהביע ספק בתוקפה של חלקים מאמנת ז'נווה.

 

ביקורת נוספת ספג גונזלס על פעולותיו להרחבת סמכויותיו של הנשיא והתמיכה שלו בתוכנית הנשיא בוש להרחיב את סמכויות הציטוט וההאזנה של סוכנויות הביטחון האמריקניות, בחקירות הקשורות בטרור בתחומי ארצות הברית אחרי 11 בספטמבר.

 

אך הפרשה שהגדישה את הסאה הייתה ככל הנראה מעורבותו בפיטוריהם של תשעה תובעים פדרליים אשתקד. הפיטורים עוררו סערה לאחר שהתברר כי אפשר שהיה להחלטה לפטרם מניע פוליטי. נרמז כי ההחלטה הייתה קשורה לעמדתם של אותם תובעים בנוגע לבקשות לחקור מחוקקים דמוקרטים לפני הבחירות ב-2004.

 

לאחר שימועים רבים בקונגרס, וחשיפת אלפי מסמכים מביכים, קראו מחוקקים דמוקרטים ורפובליקנים כאחד לגונזלס להתפטר והטיחו בו האשמות על שקר בחקירה. בשימוע ביולי אמרו סנאטורים אחדים כי הקונגרס והעם איבדו את אמונם בו. 

 

גונזלס הודה כי שגה בטיפולו בפיטורי התובעים אך הכחיש כי המניע היה פוליטי וסרב להתפטר. הנשיא בוש עמד לצידו: "לא ראיתי שהקונגרס אומר שהוא עשה משהו לא בסדר", אמר בוש בשעתו, והאשים את מתנגדיו הפוליטיים בניסיון לפגוע בו באמצעות מקורבו הנאמן.

 

אך הפרשיות האחרונות העיבו מאוד על מעמדו המקצועי של משרד המשפטים האמריקני כגוף העליון של אכיפת החוק בארצות הברית. גורמי ממשל בהווה ובעבר אמרו כי העימות בינו לבין צירי קונגרס דמוקרטים וגם רפובליקנים, השימועים הרבים והחקירות פגעו בתפקוד המשרד באופן בלתי הפיך. עוד צוין כי הפרשיות השונות פגעו גם במורל העובדים במשרד, ושגם גונזלס חש שהתסבוכה בה הוא מעורב פוגעת בנשיא בשלהי כהונתו.

 

גונזלס, בן ה-51, נחשב לכוכב עולה ולמקורב מאוד לנשיא בוש. הוא עבד לצידו של בוש מאז שהיה האחרון מושל טקסס בשנות ה-90. הוא שימש כשופט, כיועץ המשפטי של הבית הלבן בתקופת כהונתו הראשונה של בוש ובשנת 2005 מונה על ידו לשר המשפטים.

 

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, פרסם לאחר התפטרותו של גונזלס הודעה מחוותו שבטקסס, שם הוא נופש. "לאחר שבמשך חודשים קיבל יחס לא הוגן שיצר הסחות מיותרות במשרד המשפטים, החליט השופט גונזלס להגיש את התפטרותו, ואני קיבלתי את החלטתו", אמר בוש. 

 

גונזלס מצטרף לשורה של בכירים בממשל שפרשו לאחרונה - או אולצו לפרוש, כמו שר ההגנה דונלד ראמספלד, סגנו פול וולפוביץ', השגריר באו"ם ג'ון בולטון ובעיקר יועצו הקרוב של הנשיא קרל רוב. כעת צריך בוש למצוא מחליף לשר המשפטים הפורש שיצליח לקבל את אישור הקונגרס עבור החודשים המעטים שנותרו לו בבית הלבן. מאחר שהרוב בקונגרס הוא דמוקרטי, מדובר במשימה לא פשוטה כלל ועיקר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גונזלס מודיע על התפטרותו
צילום: איי פי
מומלצים