הממשלה מבטיחה: בקרוב נחליט מהו מאחז חוקי
בתוך שלושה חודשים אמור להיקבע - והפעם אולי באמת - אלו מאחזים יפונו, ומתי. עד אז מתנהל מו"מ שקט עם המתנחלים. מחר תכונס לראשונה זה שנה ועדת המאחזים של רמון
אחרי שהתחייבה שוב ושוב לפנות את המאחזים הלא-חוקיים, מבטיחה הממשלה חגיגית: בתוך שלושה חודשים יוחלט אלו מאחזים עונים בכלל על ההגדרה.
ראש הממשלה אולמרט, המשנה רמון ושר הביטחון, אהוד ברק, שואפים להגיע לפינוי המאחזים הבלתי-חוקיים בתיאום עם ראשי המתנחלים. לשם כך בימים האחרונים מתנהלים "מגעים שקטים" בין הצדדים. שר הביטחון הורה לקיים את הדיונים הללו תוך עמידה על שלושה עקרונות: לא יועתק מאחז לא-חוקי למקום לא-חוקי; לא פותרים בעיה של מאחז לא-חוקי "תוך יצירת בעיה אחרת"; ולא יוקמו יישובים נוספים.
מחר (יום א') תכונס לראשונה זה שנה ועדת השרים האמונה על הסוגייה, בראשותו של חיים רמון. חברי הוועדה ישמעו סקירות של נציגי משרד רה"מ, משרד המשפטים וכן עו"ד טליה ששון, מחברת דו"ח המאחזים. סקירה מפורטת על המצב בשטח צפויה מפיו של איתן ברושי, עוזר שר הביטחון להתיישבות.
בידי מערכת הביטחון יש כיום רשימה של 89 מאחזים החשודים כלא-חוקיים, מתוכם 26 אשר הוקמו אחרי 2001, מאז החלה כהונתה של ממשלת שרון.
הדיון מחר יהיה הראשון בסדרה, לקראת הדיונים בבג"ץ בעניין פינוי המאחז מיגרון, אותו הגישה תנועת "שלום עכשיו". "אני מקווה שבתוך שלושה חודשים תוכל הוועדה לקבוע נהלים ברורים לגבי תכנון ובנייה ביהודה ובשומרון, לאחר 40 שנה בהן אין כללים ברורים לעניין", אמר רמון לקראת כינוס הוועדה. "עבודת הוועדה תאפשר לממשלה לקבוע באופן רשמי אלה מהמאחזים ביהודה ובשומרון הם חוקיים, ואלה לא".
"זורים חול בעיני הציבור"
בשמאל - וגם במפלגת העבודה - יש מי שתוקף את הממשלה על הבטחותיה החדשות-ישנות. לדברי ח"כ אופיר פינס, למשל, "מדובר בניסיון לזרות חול בעיני הציבור". הוא מאשים: "ממשלת אולמרט מושכת זמן במקום לפנות מאחזים. היא שוכחת שהדיון הסתיים מזמן וזו העת לבצע".
מזכ"ל שלום עכשיו, יריב אופנהיימר, אמר כי התנועה "תיאבק בכלים משפטיים וציבוריים נגד כל כוונה להכשיר מאחזים במסגרת הסכם עם מועצת יש"ע. השנים האחרונות הוכיחו כי כל מה שלא פונה התרחב וגדל בתשתיות ובמבנים".
אולם, במועצת יש"ע הביעו תקווה שהוועדה "תלמד את הנושא לאשורו, תבין את חוסר הסבירות במצב הקיים, ותקבע נהלים אחרים שיאפשרו מצד אחד בקרה מדינית בנושאי הבניה, ומצד השני בנייה ופיתוח ביהודה ושומרון. הנהלים הקיימים, שהוחמרו לאחר פרסום דו"ח טליה ששון, הם בלתי סבירים לחלוטין ומטילים הגבלות דרקוניות. הם מערבים את הדרג הצבאי והמדיני בכל שלב ושלב מתהליכי התכנון המופקדים בידי ועדות התכנון המקצועיות, עד כי הם אינם מאפשרים בפועל כל בניה או פיתוח".