הסדר מיקרוסופט-Eolas: דרושים פטנטים על תוכנה
אם חברות אלה לא יוכלו להגן על הפיתוחים שלהן - הן יפסיקו לייצר, ויותר גרוע - יפסיקו לחדש
ההיסטוריה של הסכסוך החלה בפברואר 1999, אז Eolas הגישה תביעה נגד מיקרוסופט על הפרת פטנט 5,838,906 US שעוסק בשילוב ישומונים בדפדפן אינטרנט. בחודש אוגוסט, 2003, פירסם חבר מושבעים פסק דין חלקי, בו חויבה מיקרוסופט
לשלם 521 מיליון דולר ל-Eolas על הפרת הפטנט.
בהתחלה מיקרוסופט נלחמה בהחלטה על ידי הגשת ערעורים, אך בסוף 2005 הודיעה החברה כי תשנה את האופן שבו Internet Explorer מפעיל ישומונים. היא הוסיפה לכך שורת אזהרה כי הדבר יפגע (כמובן) בלקוח הסופי, הגולש באינטרנט.
חלפו עברו עוד שנתיים, והנה שתי החברות הודיעו כי הגיעו לסיום הסכסוך ביניהן. הפרטים לא נחשפו, אך ההנחה היא כי מיקרוסופט תשלם תמלוגים ל-Eolas.
מהסיפור ניתן להסיק שתי מסקנות חשובות:
1. בסכסוכי פטנטים, פשרה עדיפה. במיוחד עבור החברה הקטנה יותר- במקרה הזה ל-Eolas. משמעות הפשרה היא כי החברה יכולה להמשיך בפיתוח ובשיווק הקניין הרוחני שלה. גם למיקרוסופט יהיה קל יותר לשפר ולשכלל את הדפדפן שלה.
הפעילות העיסקית של Eolas כמעט שותקה, למרות פיצויים שקיבלה ממיקרוסופט לאחר שמשרד הפטנטים אישר תוקף לפטנט שלה ב-2005.
2. חייבים פטנטים על תוכנה עכשיו - תוכנה הינה מוצר טכנולוגי ולא יצירה סיפרותית - ולכן דיני הפטנטים מתאימים יותר. לדוגמה במקרה זה מיקרוסופט לא "גנבה את הפטנט" אלה פיתחה טכנולוגיה דומה. בעולם זכויות היוצרים, באופן עקרוני, אין הפרה אם יצרת לבד משהו חדש - גם אם הוא מאוד דומה ליצירה קיימת. לעומת זאת, בפטנטים בודקים אם היישום החדש פוגע בתביעות של פטנט קיים - ואז גם אם המצאת אותו לבדך, אתה מפר פטנט.
אם EOLAS לא הייתה רושמת פטנט על הטכנולוגיה של הרצת ישומונים בדף אינטרנט - לא הייתה לה כל עילת תביעה כנגד מיקרוסופט. עם כל הכבוד למיקרוסופט, יש עדיין ישומים ותוכנות מחשב שמפתחים סטארט-אפים, וחברות מבוססות אחרות.
אם חברות אלה לא יוכלו להגן על הפיתוחים שלהן - הן יפסיקו לייצר, ויותר גרוע - יפסיקו לחדש. ללא רישום פטנטים על תוכנת מחשב, מיקרוסופט או כל חברת תוכנה גדולה תוכל לייצר את אותו יישום, בעזרת צבא המפתחים שלהם. כל עוד הן לא יעתיקו את התוכנה אלא רק את הרעיון, כמו במקרה של הכפלת נפח הדיסק בעזרת תוכנת כיווץ.
במקרה זה מיקרוסופט נטלה את הרעיון, פיתחה אותו בעצמה ללא העתקה ושילבה אותו בדוס 6.2. למעשה זה גם מה שמיקרוסופט עשתה עם האקספלורר, ושילבה אותו במערכת ההפעלה ובכך הפילה את נטסקייפ לקרשים.
עם כל הסרבול והבעייתיות שבכך, לדעתי עדיף הגנה פטנטית על תוכנות מחשב מאשר המצב הקיים היוצר יתרון לחברות הגדולות יותר, שעם כל הכבוד להן, חסרות את רוח היזמות והחדשנות של החברות הקטנות. ואנחנו, המשתמשים, נפסיד את כל הרעיונות והחידושים המשפרים לנו את איכות השימוש במחשב ובאינטרנט.
"מרושתים" - לבלוג המלא