איטליה נערכת לשביתת הפסטה הגדולה
במחאה על ייקור הפסטה מתכננים איגודי הצרכנים לקיים "שביתת פסטה", במסגרתה יניחו האיטלקים את מזלגותיהם ובמשך יום שלם יימנעו מלהזמין את מנת הפחמימות שהם כה אוהבים. ראש ממשלת איטליה: אין לכך כל הצדקה
ארגוני הצרכנים הגדולים באיטליה - מדינה שבעת שביתות וחרמות - מתכננים לקיים ב-13 בספטמבר שביתה מיוחדת במינה: שביתת פסטה. האיטלקים, הזועמים על ייקור המצרך הלאומי האהוב עליהם, נקראים להניח אז את מזלגותיהם, ובמשך כל היום לא להזמין אף לא מנה אחת של ספגטי, פטוצ'יני, פרפלה או ריגטוני.
העיתון הבריטי "סנדיי טלגרף" דיווח אמש (יום א') כי חרם הצרכנים האיטלקי בא בתגובה לייקור בסך 30 סנט אירופים לקילו פסטה. לצד הפסטה צפויים בקרוב להתייקר מוצרי מזון נוספים, בהם קפה, גבינת מוצרלה, לחם וביסקוויטים. גם בגין ייקור הקפה - שמחירו יעלה בבתי הקפה מ-70 סנט לאירו אחד - מאיימים הצרכנים לקרוא לחרם.
"ויתור על הפסטה ליום אחד מהווה מחווה סימבולית", אמר דובר ארגוני הצרכנים. "על האיטלקים להימנע מרכישת פסטה מכל סוג באותו יום, ולנסות כמיטב יכולת שלא לאכול פסטה גם בביתם". לפי ארבעת ארגוני הצרכנים הגדולים במדינה, משק הבית הממוצע ייאלץ לשלם עד אלף אירו יותר מדי שנה בגין הייקור. מרבית האיטלקים אוכלים מנת פסטה לפחות פעם אחת ביום, וצורכים בממוצע כ-54 ק"ג פסטה בשנה.
מעדיפים את האטריה על פני סקס
לפי מחקר שנערך באחרונה, רבים מהאיטלקים אוהבים פסטה עד כדי כך שהם מעדיפים את אכילתהּ על פני כל התענוגות האחרות שיש לחיים להציע. מכון הסקרים שערך את המחקר גילה כי כמחצית מהגברים והנשים במדינה לא יוותרו לעולם על הפסטה היומית שלהם, ויעדיפו את מנת הספגטי אפילו על קיום יחסי מין.
מארגני השביתה, המוּדעים לכך היטב, מנסים להיערך כמיטב יכולתם כדי לטפל במי שיסבלו במיוחד מהיעדר מנת הפחמימות. דוכנים שבכוונתם להקים במרכזי כל הערים הגדולות במדינה יחלקו לכל דיכפין לחם וחלב בחינם במסגרת הניסיון למנוע את רכישת הפסטה, ולו ליום אחד.
יצרני הפסטה הסבירו כי הסיבה לייקור נובעת ממחסור בחיטה, אך ארגוני הצרכנים דחו בתוקף את התירוץ: "הסטטיסטיקה מראה כי מחיר התבואה בכלל ירד, אך המחיר של הלחם, למשל, ממשיך לעלות, ללא כל קשר למחיר החיטה. לפי הניתוח שלנו, לחם, פסטה טריה וקינוחים, התייקרו ב-12, 20 ו-70 אחוז בהתאמה בשנה שעברה, בה בעת שמחיר החלב עלה ביותר מ-300 אחוז".
האיום בשביתה גרר תגובה גם מצד ראש הממשלה האיטלקי, רומנו פרודי. "אין כל הצדקה לדאגה הרבה באשר לעליית המחירים. בחלק מהמקרים הם אף ירדו באופן משמעותי", טען פרודי. עם זאת, גם הוא הסכים כי אין צורך שמחיר מוצרי היסוד ישפיע באופן משמעותי על המחיר הסופי שמשלמים הצרכנים. "ניתן לשפר את יעילות הייצור כדי לחסוך בכסף, כפי שנעשה במדינות אירופיות אחרות".