בנגלדש: עוד ראש ממשלה לשעבר נעצרה
ראש הממשלה לשעבר, חאלידה זיה, נעצרה והובאה אל הכלא שבו עצורה גם קודמתה בתפקיד. לטענת המשטרה, חאלידה חשודה בשחיתות וניצול לרעה של סמכותה. אך לא מן הנמנע שהמעצרים נועדו לפגוע בשתי המפלגות, שלטענת הממשלה הזמנית, ערערו את יציבות המדינה
כוחות הביטחון של בנגלדש עצרו הבוקר (יום ב') את ראש הממשלה לשעבר, חאלידה זיה, האחרונה שכיהנה בתפקיד לפני הקמתה ממשלת החירום הזמנית בחודש ינואר. חאלידה, החשודה בשחיתות וניצול לרעה של סמכותה, נעצרה ביחד עם בנה הצעיר, ערפאת רחמן קוקו.
מאות מתומכיה התגודדו מחוץ לבניין בית המשפט והקשו על המשטרה להוביל פנימה את החשודה הבכירה. "מדאם, אנחנו איתך", קראו המפגינים וזכו לנפנוף ידה וחיוכה של חאלידה, שהייתה לבושה בסארי לבן ממשי. "היא הייתה רגועה ולא הראתה כל סימן של חרדה", אמר עד ראיה לסוכנות הידיעות רויטרס, "אמיצה ושלווה מתמיד".
בית המשפט סירב לאפשר לחאלידה להשתחרר בערבות והאריך בשבוע את מעצרו של בנה "לצורך חקירה". כוחות הביטחון שעצרו את חאלידה בביתה העבירו אותה לכלא מיוחד בבירה דאקה, סמוך לפרלמנט, שבו עצורה גם ראש ממשלה נוספת בעברה, השייח חסינה, שכיהנה בין 1996 ל-2001.
חאלידה זיה מובלת אל בית המשפט בדאקה (צילום: AFP)
המעצרים משקפים את נחישותו של הצבא החזק במדינה להחליש ככל יכולתו את כוחן של שתי המפלגות שהנהיגו חאלידה וחסינה, שלפני חודש ינואר ערערו את היציבות באמצעות גל של שביתות נרחבות ומחאות אלימות. רבים במפלגותיהן של השתיים כבר האשימו אותן בעבר בהיותן מנהיגות סמכותיות ומושחתות.
ועדה ללוחמה בשחיתות במדינה האשימה את חאלידה כי השפיעה בשנת 2003 על בחירת קבלנים לתפעול שני אתרים להעברת משא בניהול הממשלה, בנמל העיקרי של המדינה צ'יטגונג, במהלך תקופת כהונתה השנייה. המשטרה מסרה כי ערפאת חשוד כי המליץ לאמו על הקבלנים שמונו. זו פרשת השחיתות הראשונה שאליה נקשר שמה של חאלידה. אותה ועדה האשימה גם את קודמתה בתפקיד, חסינה, בסחיטה ושחיתות. היא עצורה מאז חודש יולי ומשפטה טרם החל.
עורך דינה של חאלידה, מסעוד אחמד טלוקדאר, אמר כי "האישומים נגדה לא ברורים. נאמר שחאלידה השפיעה על בחירת החברה מתוך מניע להרוויח כסף באופן לא חוקי". שגרירות ארה"ב בדאקה הודיעה כי היא מודעת למעצר וקרא "לנהוג בכל האינדיווידואלים באופן הוגן ולדאוג שיכובדו כל זכויותיהם החוקיות והחוקתיות".
בנה הבכור של חאלידה, טארק רחמן, נעצר אף הוא בחודש מרס, בגל של מעצרים נגד חשודים בשחיתות שהובילה הממשלה הזמנית. יותר מ-170 אישים פוליטים בכירים נעצרו מאז. בנגלדש, מדינה ענייה ובה 145 מיליון אזרחים, דורגה לאחרונה כאחת המדינות המושחתות בעולם. מאז חודש ינואר מונהג במדינה מצב חירום, במסגרתו נאסר בין היתר להפגין. הבחירות שתוכננו ל-22 בינואר בוטלו. הממשלה הזמנית הבטיחה לערוך בחירות "חופשיות והוגנות" עד סוף השנה הבאה.