סובלים מרגישות בשיניים ובחניכיים? יש מה לעשות
השיניים כואבות בכל פעם שאתם אוכלים משהו קר או מתוק? יכול להיות שאתם סובלים מרגישות בשיניים. ותתפלאו - הבעיה לא מתחילה בשיניים עצמן, אלא דווקא בחניכיים. המומחים מסבירים למה זה קורה וגם נותנים לכם כמה עצות לטיפול ומניעה
אם אתם סובלים לעיתים מכאבי שיניים בזמן כשאתם שותים משקאות או אוכלים מאכלים חמים, קרים או מתוקים, יכול להיות שאתם סובלים מבעיה שנקראת: שיניים רגישות. מבוגרים רבים חשים מדי פעם רגישות למזון ולמשקאות חמים, קרים או מתוקים. הכאב נובע משיניים רגישות, אינו תמיד עקבי, אך עלול להתפתח לקבוּע ולהוות בעיה רצינית.
רגישות השיניים (הידועה גם כרגישות יתר), מופיעה פעמים רבות כאי נוחות או כאב זמניים בשיניים, לאחר אכילת מזון קר, שתיית משקאות קרים או נשימת אוויר קר.
איך זה קורה?
הבעיה מתחילה בדרך כלל כאשר החניכיים נסוגים. במצב רגיל, החניכיים מכסים את שורש השן, ועוזרים למנוע מגירויים להגיע לנקבוביות הדנטין. בדומה לשמיכת מגן, החניכיים מכסים את שורשי השן. כאשר החניכיים נסוגים, שורשי השיניים שמתחתיהם נחשפים. חשוב להתייעץ עם רופא שיניים בכדי שיזהה את הסיבה וימליץ על הטיפול הטוב ביותר עבורכם.
מהי רגישות יתר?
בשיניים בריאות, הדנטין (שינן - השכבה הפנימית של השן) מוגן על ידי החניכיים ועל ידי ציפוי האמייל הקשה של השן. כאשר החניכיים נסוגים, הדנטין עלול להיחשף. הסיבות לנסיגת חניכיים הן בדרך כלל מחלת חניכיים, צחצוח חזק מדי, שימוש במברשת שיניים קשה או הרגלים מזיקים כגון הידוק או שחיקת שיניים, מציצת לימון או מאכלים חומציים אחרים.
מאפיין של רגישות הדנטין - הנקראת גם שיניים רגישות - הוא כאב חד ומיידי שמתעורר עקב אכילת מזון חם, קר או מתוק. רגישות הדנטין מקושרת לאזור של משטח שורש חשוף. החניכיים שמכסים בדרך כלל את שורש השן נסוגים והדנטין נחשף. הסיבה העיקרית לשיניים רגישות היא נסיגת החניכיים.
תוצאה נוספת של חשיפת דנטין עלולה להיות התפתחות עששת עמוקה, הדורשת טיפול אצל רופא השיניים. עקב אובדן של אמייל או נסיגת חניכיים, הדנטין נחשף והוא חלק פחות ונקבובי יותר מהאמייל המצפה את השן בדרך כלל. לפיכך, חיידקים מצטברים בקלות רבה יותר ועלולים לגרום לעששת.
מניעת רגישות השיניים
המפתח למניעת רגישות השיניים, אם כן, הוא בזהירות מפני נסיגת החניכיים. הפחתת הלחץ בעת הצחצוח עוזרת מאד. במברשות השיניים החשמליות יש חיישני לחץ שמפסיקים את הצחצוח כאשר לחץ גדול מדי מופעל על המברשת. הוכח כי מברשות שיניים חשמליות בעלות תנועה סיבובית, מסירות יותר רובד חיידקים ממברשות שיניים ידניות רגילות. בקשו מרופא השיניים שלכם להראות לכם את שיטת הצחצוח האופטימאלית לצרכיכם הדנטאליים.
רגישות השיניים עשויה להתרחש בעת נסיגת החניכיים. סימפטום נפוץ של מחלת מיסב השן (מחלת חניכיים) הוא חניכיים נפוחים ואדומים שהחלו לסגת לאחור מהשיניים.
זכרו כי לאחר שהדנטין החשוף התפתח, הוא ילווה אתכם במשך שארית חייכם, גם אם אינכם חשים בכאב. לכן חשוב לשמור על היגיינת פה טובה גם כאשר לא חשים בכאב בכדי להימנע מהתפתחות עששת עמוקה.
היגיינת הפה
כדי לשמור על היגיינת פה טובה מומלץ שימוש במשחת שיניים המכילה פלואוריד ויכולה לסייע לשמור על בריאות השיניים והחניכיים שלכם.
צחצוח השיניים לפחות פעמיים ביום חשוב ומסייע למנוע חורים בשיניים ומחלות חניכיים. מחלות חניכיים נגרמות על ידי פלאק (שכבה לבנה ודקה של בקטריות, הנוצרת באופן שוטף על שיניכם). במיוחד הפלאק הקרוב יותר לחניכיים שלכם ולחללים שבין השיניים. הבקטריות יוצרות תוצרי לוואי העשויים לגרות את החניכיים ולפגוע בשיניים. הדבר יכול להוביל לגינגיביטיס - השלב הראשון של מחלת חניכיים.
כשמאבחנים מוקדם, עם היגיינת פה נכונה יומיומית וביקורים סדירים אצל רופא השיניים, ניתן לרפא את דלקת החניכיים ולמנוע המשך הפגיעה בחניכיים. אם מתעלמים ממנה, דלקת החניכיים עלולה להידרדר לצורה חריפה יותר של מחלת חניכיים שנקראת מחלת מיסב השן - פריודונטיטיס.
בעקבות מחלה זו מערכת התאחיזה של המשנן (החניכיים והעצמות התומכים בשיניים שלכם ומחזיקים אותן במקומן) נפגעים לצמיתות ואתם עלולים לאבד את שיניכם. אולי תופתעו ללמוד שמרבית נפילות השיניים אצל מבוגרים אינן נגרמות בשל ריקבון של השיניים - אלא בשל מחלות חניכיים.
נפילת שיניים בשל מחלת חניכיים אינה חלק בלתי נמנע של הזדקנות. למעשה, יש לכם שליטה על הגורל של שיניכם. אם אתם מצחצחים ומשתמשים בחוט דנטאלי יום יום, ומבקרים אצל רופא השיניים שלכם באופן סדיר, תשפרו את סיכוייכם לשמור על שיניים וחניכיים בריאות למשך חייכם.
ניקוי השיניים על ידי שימוש במברשת שיניים מסייע להסיר פלאק. לאחר שצחצחתם את השיניים מקדימה, מאחורה ולמעלה, אתם צריכים גם להשתמש בחוט דנטאלי, כדי לנקות את האזורים שמחוץ לטווח מברשת השיניים (כדי להסיר פלאק בין השיניים ומתחת לקו החניכיים). האם ידעתם שאם אתם לא משתמשים בחוט דנטאלי, אתם לא מנקים עד 40 אחוזים משטח הפנים של השיניים שלכם?
השימוש בחוט דנטאלי
התועלת משימוש בחוט דנטאלי מתחילה מהיום הראשון ומספקת תועלות מרכזיות לשיניים ולחניכיים שלכם. ככל שתתחילו מוקדם יותר, כך טוב יותר. כך תשתמשו בחוט הדנטאלי:
- קחו כחמישים ס"מ של חוט דנטאלי ולפפו באופן משוחרר את מרביתו על כל אחת מהאמות (לפפו יותר סביב אחת מהן מאשר על השנייה), והשאירו כחמישה ס"מ של חוט דנטאלי ביניהן.
- בעזרת האגודלים והאצבעות, החזיקו את החוט הדנטאלי מתוח, החליקו אותו בעדינות מטה בין שיניכם, תוך כדי זהירות שלא לפגוע בחניכיים.
- תמיד העבירו חוט דנטאלי מאחורי השן האחרונה. שחררו את החוט הדנטאלי הנקי בזמן ההתקדמות. העבירו את החוט הדנטאלי מסביב לכל שן בצורת כ' והזיזו אותו בעדינות מעלה ומטה מצידי כל שן, כולל מתחת לקו החניכיים. עברו לחלק חדש של החוט הדנטאלי כשאתם עוברים לשן אחרת.
- בנו תוכנית ניקוי בין שיניים - בקשו מרופא השיניים להסביר לכם על האזורים השונים בפיכם בתרשים, כך שתוכלו לתת להם תשומת לב מיוחדת. קיימים עזרים המחזיקים את החוט הדנטאלי ומאפשרים גישה קלה יותר ואפשרות קלה יותר לשימוש.
גם אם הדבר נראה קצת מוזר בהתחלה, המשיכו ובמהרה תחושו בהבדל. הפכו את הניקוי בחוט לחלק מההיגיינה היומית שלכם. אל תדאגו אם החניכיים שלכם ידממו בתחילה. זה עשוי להיות סימן לכך שיש לכם איזשהו סוג של מחלת חניכיים. לאחר מספר ימים של שימוש בחוט דנטאלי, הדימום אמור להיפסק מכיוון שהחניכיים שלכם יהיו בריאות יותר. אם הדימום ממשיך, היוועצו ברופא שיניים או בשיננית.
ישנם סוגים שונים של חוט דנטאלי (עם שעווה, ללא שעווה, עם טעם). שאלו את רופא השיניים או את השיננית שלכם באיזה סוג של חוט דנטאלי אתם צריכים להשתמש. אם יש לכם ברזלים או התקן שיקומי דנטלי (גשר) שמפריע לחוט דנטאלי רגיל, אתם יכולים לנסות את החוט הדנטלי המושחל, שהוא בעל קצה מוקשה שמאפשר להשחיל אותו בין השיניים או מתחת לגשר.