בשורה: גלולת היום שאחרי טובה גם 5 ימים אחרי
בשורה לנשים שקיימו יחסים לא מוגנים וחוששות מהריון בלתי רצוי - האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה: ממחקרים עולה כי ניתן להשתמש בגלולת "היום שאחרי" ביעילות גם 5 ימים לאחר המגע המיני
קיימת מגע מיני לא מוגן ואת חוששת מהריון? כעת תוכלי לצמצם משמעותית את סיכוייך להרות גם חמישה ימים לאחר שקיימת יחסי מין.
נייר עמדה חדש של האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה קובע כי ניתן להשתמש בגלולת "היום שאחרי" ביעילות גם חמישה ימים לאחר המגע המיני,
ולא רק שלושה כפי שסברו עד היום. הגלולה נמכרת ללא מרשם רופא.
על פי מחקרים שנערכו על יותר מ־9,500 נשים שהשתמשו בפוסטינור, פחתו סיכוייה של האישה להרות ב־94%־.59% הגלולה מפחיתה את הסיכון להרות לאחר מגע מיני בודד מ־8 אחוזים באופן רגיל ל־1 אחוז בלבד. עם זאת, מומלץ ליטול את הגלולה מוקדם ככל האפשר לאחר קיום יחסי המין הבלתי מוגנים, שכן אז היא יעילה יותר.
נייר העמדה קובע כי מותר לרופא להמליץ על שימוש בפוסטינור פעמים חוזרות, אפילו במהלך אותו מחזור (כלומר, באותו חודש.( עם זאת, שימוש ממושך בגלולה עלול לחשוף את האישה לרמות הורמונים גבוהות יחסית ויהיה מלווה ביותר תופעות לוואי, כולל הפרעות בסדירות המחזור. על כן אין להשתמש בגלולה כאמצעי מניעה קבוע.
מניעת הריון בחירום היא טיפול שנועד למנוע הריון לאחר קיום יחסי מין ללא הגנה, או עם הגנה שאינה מספקת. אין מדובר בהפסקת הריון תרופתית, אלא באמצעים שיעילים למניעת ההריון עוד לפני שהוא נקלט ברחם. בישראל מאושרות מדי שנה כ־20 אלף הפסקות שלא תוכננו מראש.
אחת הדרכים שהוצעו להפחתת שיעור ההריונות הלא רצויים היא שימוש נרחב יותר באמצעים למניעת הריון בחירום. טיוטת נייר חדש של האיגוד הישאלי למיילדות וגינקולוגיה, שטרם אושרה רשמית, מגדירה מהם האמצעים היעילים בחירום: גלולה של 1.5 מיליגרם לוונורגסטרל המשווקת בישראל תחת השם
פוסטינור ניו, גלולות משולבות למניעת הריון (מיקרוגינון או נורדט), שנלקחות במרווח של 12 שעות, והחדרת התקן תוך רחמי שאותו ניתן להכניס חמישה ימים מעת קיום המגע המיני הבלתי מוגן. אמצעי זה מומלץ בעיקר לנשים שכבר ילדו בעבר ומעוניינות באמצעי מניעה לטווח ארוך.
יש לשקול שימוש באמצעים כאלה בעקבות כישלון שימוש באמצעי מניעה - קונדום שנקרע או שכחה של יותר מגלולה אחת נגד הריון. כמו כן, יש להציע את האמצעים לאישה שעברה תקיפה מינית. מומלץ ליטול את האמצעים הללו גם כאשר יחסי המין התקיימו בימים הלא פוריים.
גלולה מתוקה - כבר לא צריך להילחץ
נו, יופי, עכשיו במקום להילחץ להשיג את הגלולה של "היום שאחרי" - יהיו לי חמישה ימי חסד לשקוע במי האבא, איך זה קרה לי, מה חשבתי לעצמי ואם אולי הגיע הזמן להיות האמא שאני מפחדת להיות.
הבשורה החדשה אמורה לשמח אותי, שלא לדבר על להרגיע, אבל לא נראה לי שעוד כמה ימים מסכנים יגלו לי איפה אני עומדת, ובעיקר, למה שכבתי איך ששכבתי. מילא, היו ממציאים לי את גלולת החודש שאחרי, אז כבר הייתי מסיקה מסקנות אחרי שלא הייתי מקבלת מחזור, אבל חמישה ימים זה מה שנותנים לי? הרי אין טעם לדחות את הקץ, אלא אם השעון המעורר נפטר, איבדתי את הזהות שלי ואגודת הרוקחים, אם יש דבר כזה בכלל, בדיוק פצחו בשביתה של שלושה ימים דווקא.
עם כל הכבוד, הייתי מצפה מהרפואה המתקדמת שלנו לחשוב על הדבר האמיתי - איך לנטרל את החשק לקפוץ למיטה חולה בדיוק ברגע הלא נכון, עם הגבר הלא נכון.
בינינו, ואם נתעלם לשנייה מנפגעות תקיפה מינית שנפלו לסיטואציה הזאת בלי שליטה, אין כמעט בחורה בעולם שלא הייתה במצב האבסו־ רדי הזה. מישהי שהדחיקה את כל מה שלמדה בעמל רב, נפלה שדודה לאיזה הורמון אטרקטיבי, התייצבה אחרי לילה מעורפל מול עצמה ותהתה "בהריון או לא בהריון"?
לא צריך את שייקספיר כדי להבין שברוב המקרים הבחור האחרון שנסחפת איתו הוא לא הרומיאו שראית בעתיד כאב ילדייך. וזה לא שאנחנו לא יודעות לתרגל מין בטוח. ברור שכן, פשוט כשהיינו בשיא הלהט, היה את הרגע הזה, שמה לעשות, זה לא היה נראה לנו רלבנטי.
"אני לא מתחבר לקונדום","שכחתי את הגלולה, אבל מי סופרת,"? "יאללה, נהנה היום, נמות מחר," כאלה. האם למדנו משהו מאז? אין מצב. האם נתנחם מהגלולה החדשה הזאת? לחמישה ימים גג. עד העונג הבא. (יסמין לוי)