שר הביטחון הכריז על "מצב מיוחד" בעוטף עזה
הגדרת "מצב מיוחד בעורף" באזור עוטף עזה תאפשר למערכת הביטחון ליטול סמכויות נרחבות בניהול חיי האוכלוסייה באזור. הצו הוצא ל-48 שעות, והשר ברק מתכוון לבקש את אישור הממשלה להארכתו. ברק הורה לבחון את ההיבטים המבצעיים והמשפטיים לנקיטת צעדים שיגבילו את שלטון החמאס ברצועה, ויאפשרו פגיעה בתשתיות
התגברות ירי רקטות הקסאם לעבר שדרות והסביבה הביא את שר הביטחון אהוד ברק לשוב ולהכריז היום (ג') על "מצב מיוחד בעורף" ביישובי עוטף עזה. מצב זה, שהונהג כבר בעבר - פקע בתחילת חודש אוגוסט, אך בעקבות ירי הקסאמים שנמשך גם בימים אלה החליט ברק כי לא בשלו התנאים המצדיקים את הסרת ההכרזה.
הצו שהוצא בידי ברק תקף ל-48 שעות, אך בכוונת שר הביטחון להביאו לאישור הממשלה את הארכתו. יצוין כי הצו הוצא במקביל להודעתו של ראש עיריית שדרות, אלי מויאל, כי יצא לחופשה ללא הגבלת זמן, בשל החקירה המתנהלת נגדו, בחשד להתנהלות כספית לא תקינה בעירייה. בנוסף, הודיע ועד ההורים העירוני כי ישבית את הלימודים במוסדות החינוך, עקב היעדר מיגון במוסדות השונים.
משמעות ההגדרה של "מצב מיוחד" הינה הגדרה משפטית, המאפשרת למערכת הביטחון סמכויות נוספות הקשורות בעיקר לניהול חיי האוכלוסייה באזור. כך למשל תוכל מערכת הביטחון לקבל החלטות בדבר פתיחת מפעלים וסגירתם, הוצאת צווי ריתוק לעובדים, פתיחה וסגירה של מוסדות חינוך ועוד. בכך, ניתן יהיה ליצור מעין מינהל אחיד שיטפל באוכלוסייה ויגבש החלטות, זאת בשיתוף נבחרי הציבור.
במסגרת ההחלטה - הורה שר הביטחון לבדוק את ההיבטים המבצעיים והמשפטיים לנקיטת צעדים שיגבילו את שלטון החמאס ברצועה. משמעות הדבר כי תיבדק הגבלת אספקת החשמל, חומרי הגלם והדלקים, זאת על מנת לנסות ולפגוע בהתנהלות ממשלת החמאס. עם זאת, במערכת הביטחון אין כוונה לבצע צעדים שיפגעו באזרחים ברצועה.
שר הביטחון הורה לסגנו, מתן וילנאי, ולמנכ"ל משרד הביטחון, פנחס בוכריס, להאיץ ייצור של אמצעי מיגון למרחב עוטף עזה.
לצד ההכרזה על "מצב מיוחד" ממשיכים במערכת הביטחון לבחון אפשרויות לפעולה צבאית ברצועה, החל מפעולה בקנה מידה מצומצם שתטפל בעיקר במרחבים מהם משוגרים הקסאמים ועד למבצע נרחב יותר שאמור לעצור את התעצמות החמאס.
לא מן הנמנע כי הכרזת המצב המיוחד בעורף היא שלב ראשון בתוכנית של מערכת הביטחון להגביר פעילות התקפית בצפון הרצועה נגד מרחבי השיגור וחוליות הטרור המשגרות את הקסאמים. מבצע מהסוג הזה עשוי לגרום להתגברות בירי לעבר עוטף עזה ולכן - מייחסים חשיבות במערכת הביטחון למצב המיוחד, העשוי להוות את המענה האזרחי בתקופה זו.