שתף קטע נבחר

 

שר הפנים: "העתיד - בחירות כלליות ממוחשבות"

למאיר שטרית יש תוכנית שתחסוך זמן וכסף: בחירה באמצעות מכונות הצבעה ממוחשבות, במקום ערימות של פתקי הצבעה מלוכלכים ליד הקלפי. "אני בעד לשנות את הגישה", הוא אומר ל-ynet ומצביע על היתרונות: חסכון בעלויות ומאבק בזיופים

המראה של פתקי הצבעה מקומטים ומלוכלכים, אשר מדי מערכת בחירות מקשטים את רצפות בתי הספר והמתנ"סים בהם מוצבות הקלפיות, עשוי להיכחד מהעולם. משרד הפנים מתכנן להחליף את פתקי ההצבעה הרגילים במכונות הצבעה ממוחשבות.

 

בימים אלה מתבצעות הכנות לשלב הניסוי של התוכנית במספר רשויות מקומיות, כפי שפירסם לראשונה יובל לידור במעריב.

כך זה יפעל: ניגשים לקלפי, ובמקום להשחיל למעטפה פתק עם שמו של המועמד המועדף, מניחים את האצבע על מסך מגע, בדומה לכספומט, ומסמנים את המועמד המועדף.

 

גם בבחירות לכנסת

אם הניסוי יצליח, השיטה תיושם לא רק ברשויות המקומיות אלא גם בבחירות הכלליות לכנסת. לכאורה, מדובר בשינוי קוסמטי, אך במדינה בה נערכות בחירות בתדירות גבוהה כל כך, מהלך כזה עשוי להביא ל"חסכון כספי משמעותי", כך גורס שר הפנים, מאיר שטרית.

 

"המטרה הסופית, מבחינתי, היא בחירות באמצעות מחשבים, כמו במדינות מתקדמות אחרות בעולם. טכנולוגית זה בר ביצוע. אפשר להכניס את כל ספר הבוחרים של ישראל לשרת מרכזי, כך שכל אחד יכול להצביע בכל קלפי, כמעט בכל מקום.

 

"לא צריך להסיע אנשים לקלפיות ולא צריך להקים כל כך הרבה קלפיות. אפשר לקבל תוצאות מידיות, ללא הספירה הידנית הארוכה והיקרה. עלות הבחירות יכולה להיות קטנה הרבה יותר".

 

שבבים אלקטרוניים, מסכי מגע

"בעתיד נספק לכל אזרח תעודת זהות עם שבב אלקטרוני. היום, על האזרח לגשת לוועדת הקלפי שבודקת את תעודת הזהות, ורק אז לגשת להצבעה. במקום זאת, נציע מערכת הצבעה ממוחשבת שתזהה את תעודות הזהות החכמות, הכוללות כרטיס אלקטרוני. אני מדבר על זה שנים. אמרו לי שזה בלתי אפשרי. טענות שונות ומשונות. כדי לסתור אותן החלטתי על הפיילוט".

 

בשלב הראשון, יערך הניסוי בהצבעה הממוחשבת לבחירות במועצות האזוריות ב-27 בנובמבר, ב-10 ישובים קטנים בלבד, ממגזרים שונים: ישוב ערבי, ישוב קהילתי, ישוב דרוזי, מושב שיתופי, קיבוץ וכדומה.

 

אנשים מבוגרים וקשישים, שבקושי מסתדרים עם השלט של הטלוויזיה, יצליחו להצביע באמצעות מחשב?

 

"הליך ההצבעה האוטומטית יהיה פשוט יותר  מהמצב הקיים, שמחייב את המצביע לחפש את הפתק המתאים. יהיה מסך מגע, עליו יופיעו השמות והתמונות של המועמדים, כך שאפילו לא צריך לדעת לקרוא כדי להצביע. אנשים יוכלו ללחוץ על התמונה של המועמד שהם רוצים לבחור".

 

אתם עדיין לא יודעים כמה בדיוק זה יעלה. עדיין אין שם של חברה שהתחייבה להספיק להיערך לפיילוט בעוד חודשיים

 

"עדיין לא, זה נמצא בתהליכי אישור. אבל אין שום בעיה, יש הרבה חברות המספקות את הטכנולוגיה. בליכוד, למשל, נערכו בחירות ממוחשבות לפריימריס כבר ב-99', בכל הארץ. 150 אלף איש הצביעו. זה הרבה יותר מכל המועצות האזוריות ביחד. זה עבד יוצא מהכלל וזה אפשרי בהחלט. אבל יש מעין גישה כזו, אנשים לא תמיד פתוחים לחידושים. אני בעד לשנות את הגישה".

 

איפה נתקלים בהתנגדות הזו?

 

"היתה התנגדות. עובדה שעדיין אין בחירות בשיטה הזו בישראל, ובמדינות אחרות יש מזמן. כדי לסתור את הטענות האלה נעשה את הפיילוט, ננתח את התוצאות שיתקבלו, נשווה ונוכל לבחון הלכה למעשה, מתוך נסיון ממשי, עד כמה זה מדויק או לא. השאיפה שב-2008 ייערכו בחירות ממוחשבות לרשויות המקומיות במדינה. אם זה יצליח אף אחד לא יגיד שאי אפשר לעשות את זה בבחירות לכנסת".

 

"המערכת תיפרץ? לא סביר"

על פניו, הצבעה ממוחשבת נשמעת כרעיון מצויין לייעול שיטת הבחירות, אבל בחו"ל מדובר בנושא שסביבו מתנהלת מחלוקת ארוכת טווח. בחלק מהמדינות בארה"ב הבחירות כבר מתקיימות בעזרתם של מכונות הצבעה. היצרנית העיקרית של המכונות האלו, חברה בשם Diebold, זוכה למטחי ביקורת בשל באגים, תקלות והעובדה שהמכונות לא מספקות פלט מודפס שמתעד את ההצבעה (החברה בחרה להצמיד לתכונה זו תג מחיר מופרז).

 

המכונות מריצות מערכת הפעלה מסוג Windows CE של מיקרוסופט, חברה ששמה הוא לא בדיוק מילה נרדפת לאבטחה או אמינות. מי שמעוניין לפרוץ מכונת הצבעה של Diebold יכול למצוא בגוגל, למשל, מדריך שמפרט כיצד עושים זאת באמצעות התקן איחסון USB נייד ("דיסק-און-קי") ומברג פשוט. חוקרים מפרינסטון שפירקו מכונה כזו גילו כי אפשר לשתול בה קוד ולשנות את ההצבעות, תוך שלוש דקות וללא ראיות. השאלה אם הפרצות האלו אכן נוצלו עד היום נותרת ללא מענה.

 

בינואר האחרון, אגב, תוכנית הולנדית דומה בדקה כ-1,200 מכונות הצבעה, ומצאה כי הן אינן אמינות. המידע בהן ניתן היה ליירוט ממרחק של 20-30 מטרים. עדיין לא הצליחו להצביע באמצעותן פעמיים, אבל אפשר להריץ עליהן תוכנת שח-מט, אם רק רוצים.

 

לשטרית יש תשובה גם לאפשרות הזו: "קראנו אתמול שהסינים הצליחו לפרוץ למחשבים של הפנטגון. הרי לא סוגרים בגלל זה את המחשבים של הפנטגון, אלא משפרים את ההגנות. עובדה שמערכת תה"לה של משרד האוצר, שמגנה על המחשוב הממשלתי, מעולם לא נפרצה עד היום, למרות אינספור נסיונות. אפשר בהחלט להגן. כדי לפרוץ מערכת כזו צריך כזה תחכום והשקעה כספית כל כך גדולה – לא לכל אחד יש עניין בזה".

 

 "היום, אגב, רמת הזיופים בבחירות הרגילות הרבה יותר גדולה. הרי ידוע לנו בכנסת שגם המתים קמים לתחייה כדי להצביע. כיום הזיהוי לא חד-חד ערכי. חרדים מביאים תעודות זהות של אנשים שנפטרו, אנשים מתחפשים לאנשים אחרים, יש המון שיטות. דווקא מערכת דיגיטלית מדוייקת תחסוך את הזיופים האלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטרית. אופטימי
צילום: דודי ועקנין
מומלצים