חפשו מאפרות רבותי, חבל על כל בדל
חנן שטיינגרט רק רצה חתיכת חוף בלי בדלי סיגריות. כשלא מצא - נולדה היוזמה שלו ושל חבריו להגביר את המודעות לתופעה שלדבריו מהווה חמישית מהליכלוך בעולם. הוא לא נגד המעשנים - הוא רק רוצה יותר מאפרות
"חמישית מהלכלוך בעולם היא מבדלי סיגריות", אומר שטיינגרט, שלדבריו "חרש" את רשת האינטרנט בחיפוש מידע על התופעה בעולם. "ההערכה היא ש-4.5 טריליון בדלים מושלכים בעולם כל שנה. יש 1,500 מקרים בשנה של בליעת בדלי סיגריות על ידי תינוקות, וגם לנקות אותם לוקח הרבה זמן", הוא מסביר. באתר האינטרנט שהקימו הוא וחבריו, הם מפרטים על הזיהום הרב שנמצא בבדלים, ועל הרכבם הכימי, הפירוק האיטי שלהם שיכול לזהם את הקרקע והמים.
"כשאתה הולך סתם ברחוב אתה לא שם לב, אבל כשאתה מחפש את זה, אתה רואה שיש המון בדלים", הוא אומר. "רוב המעשנים לא מודעים לבעיות הסביבתיות שגורמים בדלי הסיגריות". אבל שטיינגרט ממהר ומדגיש שהוא לא נגד המעשנים. "אנחנו נגד הלכלוך שחלק מהמעשנים משאיר אחריהם, אבל אני יודע שבדרך כלל זה נובע מחוסר מודעות ולא מרוע לב". לדבריו, "מעשנים שמודעים לבעיה, שמחים בדרך כלל להפסיק את השלכת הבדלים".
מטרת המאבק של שטייגרט היא לגרום למעשנים להפסיק להשליך את הבדלים, כדי שלא יהיה צורך לאסוף אותם. הדרך לשיטתו היא הגברת המודעות, הגברת האכיפה ושיפור התשתיות - פיזור פחים ומאפרות במקומות ציבוריים. "השינוי יכול להתחיל מהצבת פח אשפה באיזור פינת העישון בעבודה, או איסוף הבדלים כאשר אין פח בסביבה. מעשנים יכולים לרכוש לעצמם מאפרה אישית, וזה יאפשר להם לאסוף את בדלי הסיגריות שלהם גם אם אין מאפרה באזור".
ברשת האינטרנט מצא שטיינגרט שותפים לרעיון ויחד הם החלו ליזום פעילויות ברחבי תל אביב. "הפעילות ראשונה היתה בגן צ'ארלס קלור. זה מקום שיש בו יותר בדלי סיגריות ולכלוך מאשר דשא. עשרה אנשים באו לפעילות, כשהמטרה העיקרית לא היתה לאסוף ולנקות, אלא להביא למודעות". הוא מספר שבמהלך הפעילות אספו החברים לא מעט בדלים, "והופתעו לגלות שתושבים שראו אותנו פשוט עזרו לנו לאסוף. אנשים התעניינו, והיינו שמחים לעזור".