שתף קטע נבחר
 

מחקר: צבעי מאכל עלולים לגרום להפרעות קשב וריכוז

מחקר שהתפרסם היום מוכיח לראשונה את ההשערות שעלו במהלך השנים, לפיהן תוספים מלאכותיים כצבעי מאכל, הם בעלי להשפעה מזיקה על ילדים היפראקטיביים וילדי ADHD

האם ילדכם סובל מהפרעות קשב וריכוז? כדאי לבדוק מה הוא אוכל: מחקר חדש שנערך בבריטניה מצא קשר בין תזונה עשירה בצבעי מאכל וחומרים משמרים הכוללים נתרן, לבין שיעור גבוה של הפרעות קשב וריכוז. המחקר החדש מדווח בגליון האחרון של כתב העת היוקרתי the Lancet .

 

במהלך המחקר תיעדו החוקרים מאוניברסיטת סאות'האמפטון את תגובתם של 153 פעוטות בגיל 3 שנים ו- 144 ילדים בגילאים 8-9 שנים לתערובות של תוספי מזון שהוכנסו למשקאות שונים. הילדים שתו משקאות בהם היו מעורבבים תוספים אשר כללו צבעי מאכל מלאכותיים וחומרים משמרים הנמצאים, לרוב, במשקאות קלים. התערובות נועדו לדמות את המזון שאוכל ילד ממוצע, במהלך יום רגיל.

 

ההיפראקטיביות עלתה כשהילד שתה משקאות קלים

תוצאות המחקר העלו כי כאשר ניתנו לילד משקאות המכילים תערובת של תוספים, הייתה עלייה מיידית ברמת ההיפראקטיביות. עם זאת, התגובות אינן עקביות, חלק מהילדים הגיבו בצורה משמעותית יותר בעוד שאחרים לא

הגיבו בצורה מיוחדת. החוקרים ציינו כי השינוי בהתנהגות נצפה לא רק אצל ילדים שסובלים מהיפראקטיביות, אלא גם מילדים שהוגדרו בריאים.

 

"יש לנו הוכחות ברורות כי תערובות של סוגים מסויימים של צבעי מאכל וחומרים משמרים הן בעלות השפעה מזיקה על התנהגות ילדים", אמר פרופ' ג'ים סטיבנסון, ראש צוות החוקרים, "ישנן ראיות קודמות המצביעות על כך שילדים הסובלים מהפרעות התנהגותיות, יכולים לצאת נשכרים משינוי בדיאטה שלהם, ע"י הסרת צבעי מאכל מסוימים".

 

המדען הראשי של הסוכנות הבריטית לתקני מזון, ד"ר אנדרו וואדג', אמר בתגובה לממצאי המחקר כי הודעה מחודשת שיצאה מטעם הסוכנות מבהירה כי אם ילד מראה סימנים מוגברים של היפראקטיביות, הסרה של הצבעים המוזכרים במחקר של אוניברסיטת סאות'האמפטון, מהאוכל אותו הם אוכלים, יכולה להיות בעלת השפעה מועילה".

 

בעקבות ממצאי המחקר הפיצה התאחדות המשקאות הקלים הבריטית הצהרה בה נאמר: "כל תוספי המזון, כולל צבעי מאכל, בהם משתמשים במזון ובשתייה, אושרו ע"י הסוכנות הבריטית לתקני מזון כבטוחים לשימוש והם נבחרים ומנוטרים בקפידה. המוצרים מתוכננים כך שיתאימו לציפיות הציבור מבחינת צורתם ואורך חיי המדף שלהם, וכן, על מנת להגדיל את המבחר הזמין לקהל הצרכנים".

 

"הורה צריך לשים לב למזון שמשפיע על הילד"

 "בעבר נעשו נסיונות לדיאטות שונות שבדקו השפעה של מזונות שונים על ילדים הסובלים מהפרעות התנהגותיות", אומר ל-ynet פרופ' אבינועם שופר, מנהל המכון לנוירולוגיה של הילד במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל, "בין

היתר נעשתה בדיקה לגבי צבעי מאכל, אולם לא נמצא פרמטר יחיד שיכול לגרום להכללה כלשהי באשר למזון מסוים שמזיק לכולם. בכל דיאטה נמצא כי סוג מזון מסוים משפיע בצורה יחידנית על כל נבחן ולמעשה, כל ילד מושפע בצורה שונה מסוגי מזון שונים".

 

פרופ' שופר מוסיף כי אופי ביצוע המחקר עלול גם הוא להשפיע על התוצאות: "ידוע כי ילדים הסובלים מהפרעות התנהגותיות מושפעים מסביבתם ומהיחס אותו הם מקבלים. הגיוני כי חומרים בעלי אלמנטים מסוימים יגרמו להחמרה בהתנהגות, ואם הורה מוצא כי מזון מסוים מפריע לרעה על ילדו, כדאי להימנע ממנו. עם זאת אנו רחוקים מהגדרה כוללנית שסוגי המזון הללו הם הגורם העיקרי לתופעות ההתנהגותיות".

 

כ-9% מהילדים ומבני הנוער בישראל סובלים מהפרעות קשב וריכוז ( ADHD) - תסמונת שמאופיינת באימפולסיביות, תזזיתיות, הפרעות בריכוז ואי שקט. בלא טיפול גורמת ההפרעה לא רק לנשירה ממערכת החינוך אלא לשיעור גבוה של פשיעה, הידרדרות לאלכוהול, סמים ותאונות דרכים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
תגיד לי מה אכלת, אדע איך תתנהג
צילום: איי פי
מומלצים