שתף קטע נבחר
 

מי גאון של אמא ואבא? תגיד תודה לבנק הזרע

מאות זוגות אמריקנים הצליחו להגדיל את סיכוייהם להביא לעולם ילד מוצלח, בזכות רוברט קלארק גראהם, מייסד "בנק הזרע של הגאונים", שהוקם בשנות ה-70 בקליפורניה ופעל במשך כ-20 שנה. אחדים מתוצריו של הבנק הזה, 217 ילדים, התראיינו לסרט מעניין שישודר ביום ראשון 9.9 בערוץ 8 של HOT

ספרו השנון של רואלד דאל "דודי אוסוואלד", שהתייחס להשגת זרע של גאונים לצורכי הזרעה, נראה לי כמו מדע בדיוני כשקראתי אותו, לפני יותר מ-20 שנה. רעיון שימור זרעם של חתני פרס נובל, אפילו מאוד קשישים, כדי שלא יירד לטימיון יחד איתם, נראה לי אמנם פרוע, אבל הגיוני מאוד. אפילו חשבתי לעצמי צאצא של איזה גאון הייתי בוחרת, אילו הייתי יכולה להשתמש בזרעם של האנשים המחוננים האלה, איש-איש בתחומו. ומה היה קורה אילו, נניח, פרי בטני היה מקבל את היופי של אלברט איינשטיין ואת השכל שלי....

 

אבל בשביל מאות זוגות אמריקנים, זה לא היה מדע בדיוני, אלא מדע שימושי מאוד, בזכות חזונו של רוברט קלארק גראהם, מייסד "בנק הזרע של הגאונים", שהוקם בשנות ה-70 בקליפורניה ופעל במשך כמעט 20 שנה. אחדים מתוצריו של הבנק הזה, 217 ילדים, התראיינו לסרט מעניין שישודר ביום ראשון 9.9 בערוץ 8 של HOT.

 

בסרט התיעודי משולבים גם ראיונות עם זוגות שקיבלו תרומות זרע מהבנק של גראהם, עם "צייד זרע" שהיה מועסק באיתור התורמים ובגביית התרומות, ואפילו עם אחד התורמים, פרופסור לבוטניקה בשם ג'ים בידלאק. למעשה, בתחילת הסרט אנחנו רואים את הפרופסור יושב בשירותים של בית מלון ומדגים איך הוא מתארגן בפוזיציה מתאימה להפקדת מנה נכבדת מזרעו האקדמי.

 

ברקע מתנגן בעליצות השיר "כל זרע הוא קדוש"

את תפקיד רוברט גראהם, שהלך לעולמו בגיל 90 בצורה מוזרה למדי באמבטיה של בית מלון, מגלם שחקן, וחלקים של הסרט נראים למעשה כמו סרט מתח. מצד שני, ברקע מתנגן בעליצות השיר "כל זרע הוא קדוש, ואם מבזבזים זרע, אלוהים די מתרגז".

 

גראהם, שהיה בעצם אופטומטריסט והמציא עדשות שאינן נשברות, הגה את הרעיון בניסיון להציל את הגזע האנושי ההולך ומידרדר. היתה לו תוכנית לשדרג את כל האנושות, על ידי שימוש בזרעם של גברים חכמים במיוחד. אבל כדי "לא לבזבז זרע של גאונים על מטומטמים", האפשרות הוצעה רק לנשים איכותיות.

 

כמובן, הרעיון של ביצוע מניפולציה כזאת גרם לכך שהאשימו את גראהם בהיותו גזען, ואפילו נאצי. הוא, מצידו, טען שהוא עושה מעשה חיובי להצלת האנושות. על ידי גיוס זרעם של הגברים המוצלחים יותר - פיזית ואינטלקטואלית - "נוכל לשמר ולהרבות את הגנים הכי יקרים שלנו", אמר. "אנחנו סלקטיבים, אבל לא גזענים. נקבל זרע משובח מכל גזע שהוא".


ילדים עבודת יד. בני משפחת זר (מתוך "בנק הזרע של הגאונים", ערוץ 8)

 

 

לתוכנית התראיינו שלושה זוגות: הזוג רם מניו-יורק, הזוג זר מקולורדו, והזוג גרונוואלד מדרום קליפורניה. בשניים מהמקרים הגבר התגלה כעקר, ובמקרה השלישי הוא היה אחרי ניתוח כריתת צינור הזרע, כך שלא היתה להם ברירה אלא להשתמש בתרומות זרע.

 

פעלו במחתרת, בבונקר בחווה של גראהם בסאן דייגו

גראהם, שלא הבין כלום בזרע, יצר קשר עם סטיב ברודר, שבשנות ה-70 עבד כטכנאי במרפאת פוריות בלוס-אנג'לס. הנ"ל השתמש בדגימות מהמעבדה שלו ולימד את גראהם כל מה שצריך לדעת על הנושא. כיוון שהם ידעו שזה בעייתי, הם פעלו במחתרת, בבונקר בחווה של גראהם בסאן דייגו.

 

בין התורמים היו גם שלושה חתני פרס נובל, שעל אף גילם המתקדם, סיפקו תאי זרע באיכות טובה. הזרע הוקפא ואוחסן בבונקר. בתחילת שנות ה-80 עלה על הפרשה אדווין צ'ן, עיתונאי של "לוס אנג'לס טיימס", שפירסם את הסיפור. היתה התנפלות גדולה, כולם רצו לדעת מי היו חתני פרס הנובל שתרמו את זרעם. צ'ן הצליח לגלות שאחד מהם היה ד"ר וויליאם שוקלי, זוכה פרס נובל לפיזיקה לשנת 1956 על חלקו בהמצאת הטרנזיסטור. שוקלי היה ידוע כגזען, וגם דיבר בעד עיקור אנשים בעלי מנת משכל נמוכה. החיבור עם ד"ר שוקלי גרם לכך שתורמים אחרים הסתייגו מהרעיון.

 

כל תורם קיבל צבע ומספר

לצורך ציד הזרע המשובח גויס פול סמית, שעסק קודם לכן ברביית כלבים גזעיים. הוא הסתובב עם "ערכת זרע" ניידת בבתי מלון ברחבי קליפורניה והשיג תרומות. הוא גם זה שהגה את הרעיון של קטלוג תורמים - חלומם של כל זוג המייחל לתינוק - כשכל תורם קיבל צבע ומספר. המפרט היה מדוקדק מאוד, למעט שמו של התורם.

 

מאות נשים באמריקה התלהבו מהרעיון ורצו זרע. האמנית ג'וליאנה מקילופ הצטרפה לבנק. היא טיפלה בבקשות וניסתה לשדך בין התורמים לנשים. "אף פעם לא היה מספיק זרע", היא אומרת. לעיתים היתה מושכת אותן לכיוון של תורם מסוים, כי היה לו זרע מצוין. "אנשים כינו אותי הפייה הטובה", היא אומרת בסרט.

 

באפריל 1982 נולדה התינוקת הראשונה של בנק הזרע של הגאונים, ויקטוריה קובלסקי. למרבה הצער, הוריה היו זוג עבריינים, שהתעללו בילדים. בעקבות המקרה המביך התחילו לבדוק יותר טוב את עברם של ההורים המיועדים, וכך נולד בשעה טובה באוגוסט 1982 דורון בלייק, ילד בלונדיני חמוד ונבון, שאמו, ד"ר אפטון בלייק, מרואינת בסרט.

 

פתאום כולם רצו "דורון"

פתאום כולם רצו "דורון", ובנק הזרע של גראהם סיפק זרע למאות זוגות. רובם קיבלו את המשלוח הביתה, עם הוראות שימוש פשוטות, וביצעו את ההזרעה בעצמם. לפי גראהם, "לא צריך למלא את הוואגינה בזרע בצורה בזבזנית כמו בטבע. מבחנה קטנה מספיקה להזרעה. עדיף בידי הבעל, כדי שיהיה מעורב".

 

בנק הזרע של הגאונים נסגר ב-1999, שנתיים לאחר מותו המוזר של המייסד. הזרע הושמד, אבל המורשת חיה ובועטת ברחבי ארצות הברית.

 

חבל שאין אפשרות כזאת יותר? לא בטוח. דורון בלייק, התינוק השני שנולד בזכותו של גראהם, אומר שלמרות שהוא גאון, אין לו עניין בהישגים גרנדיוזיים, וטוען שהזרע שהביא ליצירתו פחות חשוב, מה שמשנה זה איך גידלו וחינכו אותו.

 

  • הסרט "בנק הזרע של הגאונים" ישודר ביום ראשון 9.9 בשעה 21:30 בערוץ 8 של HOT.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוכנית לשדרוג האנושות (צילום מתוך הסרט, ערוץ 8)
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים