המוות בגיבוש טיס: איש לא יעמוד לדין
יותר משנה לאחר מותו של איתי שרון בגיבוש בחצרים, ממליץ הפצ"ר על צעדים אישיים קלים - ואף שבחים לחלק מסגל הפיקוד. ל-ynet נודע כי שני מפקדים בכירים יינזפו וקידומם יעוכב במספר שנים. אמו של איתי: "לא יכולה להיות מזועזעת, כי הילד שלי כבר מת"
אין אשמים בגיבוש הקטלני: ל-ynet נודע כי הפרקליט הצבאי הראשי החליט שאיש מבין אנשי הסגל, שפיקדו על גיבוש הטיס בקיץ שעבר בו מת איתי שרון, לא יועמד לדין. שני המפקדים הבכירים יינזפו על-ידי מפקד חיל-האוויר וקידומם יעוכב במספר שנים. דו"ח הפרקליטות מעניק שבחים למפקד הגיבוש, שאף הוא יינזף, ולמ"כית.
אימו של איתי, רותי שרון, אמרה ל-ynet בתגובה להמלצות: "אני מחכה לפרסום הדו"ח. אני יודעת שהדו"ח שאקבל היום אינו מלא, כי כל החלק הרפואי נמצא בהמשך בדיקה. אני מחכה לראות את הדברים ולהבין את המשמעויות ולשמוע את ההסברים. אני לא יכולה להיות מזועזעת מהדו"ח, כי הילד שלי כבר מת".
הפצ"ר, תת-אלוף אבי מנדלבליט, המליץ לאלוף אליעזר שקדי לנזוף במפקד בית-הספר לטיסה, אל"מ ע' וכן בקצין נוסף, סא"ל א', שהיה מעורב בתכנון הגיבוש. את קידומם הוא המליץ לעכב בארבע שנים לפחות. נגד מפקד הגיבוש, רס"ן א', מסתפק הפצ"ר בהמלצה לנזיפה פיקודית של ראש להק כוח אדם בחיל. התיק נגד יתר הסגל הפיקודי נסגר.
בחוות הדעת המנומקת, המתפרסת על פני יותר מ-90 עמודים, נמתחת ביקורת נגד סגל הפיקוד, לרבות שני המפקדים הבכירים, אך אין כל החלטה על העמדה לדין. במילים אחרות, הפצ"ר סבור שהאחריות לאירוע מצד המפקדים מינורית, הרשלנות קטנה בהיקפה ואין כל היבט פלילי בהתנהגותם. הגישה המקלה בהמלצותיו בולטת עוד יותר על רקע דו"ח חמור ונוקב של ועדת החקירה הפנימית שמינה חיל-האוויר. ממצאיה, שפורסמו לראשונה ב-ynet, חשפו שורה של כשלים ומחדלים בגיבוש שנערך באחד הימים החמים באוגוסט 2006.
בין היתר נקבע שניתן היה להציל את איתי שרון שלוש פעמים. ההמלצות היו מערכתיות אך גם אישיות. כך נגד אל"מ ע', כך נגד סא"ל א' ואחרים. מפקד חיל-האוויר, שקיבל לידיו את הדו"ח, אימץ את ההמלצות המערכתיות והורה על עריכת שינויים בגיבוש. בנוגע לצעדים אישיים החליט להמתין למצ"ח ולפרקליטות, אף שהיה רשאי לנקוט במסקנות אישיות בהתבסס על התחקיר המבצעי.
מפקד בית-הספר לטיסה כשל פיקודית
בחוות הדעת שחיברו בפרקליטות הצבאית נאמר שאל"מ ע' כשל פיקודית. נקבע כי מפקד בית-הספר לטיסה אינו גורם מייעץ, אלא בעל תפקיד נושא באחריות בכל הקשור לגיבוש. הפצ"ר מבקר את המידה שבה אל"מ ע' היה מעורב בפרטים הקטנים של הגיבוש ואת הליווי החלקי שלו בתהליך. על סא"ל א', כותב הפצ"ר שגם הוא נכשל פיקודית. הקצין אמנם הכיר באחריותו, אך לא מימש אותה בפועל, גם הוא לא ירד לפרטים ואחריותו אף עמוקה יותר ממפקד הגיבוש.לגבי רס"ן א', שהיה מפקד הגיבוש - לצד ביקורת עקרונית, הוא זוכה ללא מעט שבחים. הקצין, פעל רבות והשקיע מאמץ בגיבוש, נכתב בדו"ח הפרקליטות, ובמסגרת ההכנה אליו אף נדרש לסוגיית האקלים. עוד נכתב לגביו שהוא נכח בשטח, היה מעורב בכל חלקי הגיבוש והקפיד על יישומן של הוראות הבטיחות המחייבות. הפצ"ר אף מציין כי התנהגותו, ביחס למקרים אחרים בהם נבחנו מפקדים באירועים בהם אירעו מכות חום, שונה מהותית.
המ"כית של שרון ז"ל זוכה לביקורת קלה כי ביצעה תרגיל מסוים לחניכים, למרות שאינו מוזכר בתיק הגיבוש. עם זאת לא נמצא קשר בינו לבין האירועים שהתרחשו לאחר מכן. הפצ"ר סבור כי התנהגותה מהרגע ששמעה שהחניך אינו חש בטוב הייתה סבירה ונכונה, בכך שהתעקשה שינוח ולא ישוב לפעילות. אין בדו"ח כל המלצה אישית נגדה.
בימים אלה עורכים חוקרי מצ"ח השלמות בחקירה בכל הקשור לסגל המקצועי הקשור בגיבוש (גורמי רפואה וכושר קרבי), ולאחר מכן תידרש הפרקליטות לקבוע גם חוות דעת לגבי גורמים אלה.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "לא נוכל להתייחס להמלצות הפצ"ר ולצעדים שננקטו בעקבותיהן, עד שיוצגו הדברים רשמית למשפחת המנוח".