שתף קטע נבחר

 

הרימון: בראש רשימת הפירות הבריאים ביותר

הוא עשיר בנוגדי חמצון (אפילו יותר מחמוציות‭(‬ ויכול להאט התפשטות סרטן הערמונית, שתיית המיץ שלו מועילה יותר מאכילת הפרי עצמו, ואין עליו באיזון לחץ דם. חמוטל דגני עם כמה סיבות טובות להתמכר לרימון

אורח הכבוד על שולחן חגי ראש השנה היהודי הפך בשנים האחרונות ללהיט בריאותי מבוקש מעבר לים. מחקר שהתפרסם לאחרונה ודירג את הפירות הבריאים ביותר, הציב את הרימון בראש הרשימה, ותסמכו על האמריקאים שהם יודעים לקחת את הנתון הזה ולתרגם אותו לאינסוף מוצרים. עובדה, רק בשנה האחרונה יצאו שם יותר מ‭200-‬ מאכלים ומשקאות חדשים שעשויים מרימון. משקאות הרימון נבחרו בשנת 2006 לטעם המוביל בתחום המזון בארה"ב.

 

התרכובת החכמה

הרימון מורכב מ‭85%-‬ מים ו‭10%-‬ סוכר, אך הוא מכיל שפע פוליפנולים וטאנינים, הידועים כנוגדי חמצון רבי עוצמה. זרעי הרימון מכילים סיבים, אסטרוגן סטרואידי ‭(estrone)‬ ופיטואסטרוגן ‭(coumestrol)‬ וכן איזופלאבונים.

 

"במשך מאות שנים השתמשו ברימון לצרכים רפואיים, אבל רק כעת אנחנו מוצאים את ההוכחות המדעיות לסגולותיו הרפואיות, מסבירה נבינדרה סיראם מהמרכז לתזונה באוניברסיטת קליפורניה את פשר ההצפה הצרכנית.

 

המחקר שסיראם עמדה בראשו גילה ממצאים מעניינים לגבי יתרונותיו של הפרי:

  1. הרימון עשיר בנוגדי חמצון יותר מחמוציות, מיין אדום ומתה ירוק ולכן עשוי למלא תפקיד במניעת טרשת עורקים.
  2. בניגוד לפירות אחרים, שתיית מיץ רימון בריאה יותר מאכילת הפרי עצמו, כיוון ש־‭70%‬ מנוגדי החמצון שנמצאים בפרי משתחררים מהקליפה בעת סחיטתו.
  3. שתיית כוס מיץ רימונים ביום יכולה להאט את התפשטות סרטן הערמונית ולהאריך את חיי הלוקים במחלה.
  4. הפיטואסטרוגן שבגרגרי הרימון עשוי להקל תסמינים של גיל המעבר.

 

מועיל יותר מיין אדום

ממצאיו של המחקר האמריקאי נתמכים על־ידי מחקרים רבים נוספים שנערכו בשנים האחרונות. למעשה, משנת 1999 התפרסמו 138 מחקרים על סגולותיו הקליניות של הרימון. כך למשל מצא מחקר ישראלי שנערך בטכניון כי ריכוז הפלבנואידים ברימונים גבוה מריכוזם בענבים וכי יכולת עיכוב החימצון של גרגרי הרימון גבוהה מזו של יין אדום. מחקר אחר, שנערך בהודו, מצא שלזרעי רימונים יש יכולת אנטי מיקרוביאלית נגד חיידקים מזיקים, כמו אשריכיה קולי.

 

אילן שקד, הרוקח הראשי של רשת סופר־פארם , מוסיף כי הרימון ידוע ביכולתו להוריד את רמת הכולסטרול הרע ‭(LDL)‬ ובתרומתו לאיזון יתר לחץ־דם. לדבריו, הרימון גם מקל על דלקות פרקים ועוזר בהבהרת כתמי עור (היפר פיגמנטציה) על הפנים. מקליפת הרימון, אחרי שיובשה בשמש ונכתשה, מייצרים משקה שעוזר בסילוק תולעים וטפילים במערכת העיכול. ברפואה העממית משתמשים ברימון כבר מאות שנים, בעיקר במזרח־התיכון ובהודו, לטיפול בזיהומים, כאבי גרון וראומטיזם.

 

למה עדיף מיץ?

שתיית מיץ הרימון כאמור היא בעלת תועלת גדולה יותר מאכילת גרגריו. אחד החוקרים הנמרצים של סגולותיו של הנוזל האדום־אדום הזה הוא פרופ' מיכאל אבירם מהטכניון, שפירסם שורת מאמרים על יתרונותיו הרפואיים של מיץ הרימונים בעיקר בתחום בריאות כלי הדם והלב. אחד ממחקריו, שפורסם בשנת ‭,2001‬ מצא כי צריכה יומיומית של מיץ רימונים ‭50)‬ מ"ל) במשך שבועיים הביאה להפחתה של ‭5%‬ בלחץ הדם הסיסטולי של חולים הסובלים מלחץ דם גבוה.

 

ניסוי שנערך בארה"ב והתפרסם בשנת ‭,2005‬ כלל 45 מטופלים עם מחלת לב כלילית, שחלקם קיבלו מיץ רימונים וחלקם טופלו בפלצבו, בנוסף לטיפול הרפואי השגרתי. הממצאים הראו כי החולים ששתו במשך 3 חודשים כ־250 מיליליטר מיץ רימונים מדי יום הראו במבחני מאמץ שפיעת דם טובה יותר בעורקי הלב.

 

כיום מנסים המדענים למצוא אם למיץ הרימונים יש השפעה על תהליכים בסוגי סרטן שונים. ניסויים בתרבית תאים מצאו כי מיץ רימונים או תמציות של פרי זה עשויים להיות בעלי תכונות מועילות במקרים של סרטן הערמונית. מחקרים אחרים מצביעים על האפשרות שמיץ רימונים אחראי לעיכוב קצב הנדידה של תאים סרטניים ויכולת התפשטותם בגוף. כן נבדקת השפעתו של מיץ הרימונים על חולי סוכרת ועל תהליכי ההזדקנות. מה שנראה די וודאי הוא שאת המילה האחרונה הפרי הזה עוד לא אמר.

 

רצוי ומומלץ, כמובן, לשתות מיץ רימונים ישר מהפרי: מכניסים למסחטה, מפעילים ומקבלים את כל היתרונות הבריאותיים בשיאם. מי שהדבר האמיתי אינו נגיש לו, יכול לנסות משקאות שמכילים ריכוז או תמצית של הפרי, כמו "דינאמיק" של "טעם טבע אלטמן" או "אייס T רימונים" של ויסוצקי ודומיהם.


 

כל גוני האדום / מאת יהודית יהב

חשבתם שרימון יש רק אחד? ממש לא. ישראל מצטיינת במגוון עצום של זני רימונים: בהירים, כהים, חמצמצים, מתוקים, עם זרעים רכים ועם זרעים קשים. כמה מהם זכו לשמות מוזרים, כמו "ראש פרד‭"116" ,"‬ "וונדרפול‭,"‬ "שמי‭,"‬ "פשה‭,"‬ ו"עכו" החדש, זן שמקדים להבשיל וצבעו בורדו כהה.

 

במועצת הצמחים מספרים, כי יבול הרימונים השנה עומד על כ־‭10,000‬ טון, לעומת ‭7,000‬ טון אשתקד, וכי גם היקף הייצוא גדל משנה לשנה. לפי ההערכות, יסתכם הייצוא השנה בכ־20 מיליון שקל, לעומת 9 מיליון שקל אשתקד, גידול של יותר מ־‭100%‬ בביקוש לרימונים הישראליים.

 

ואיפה גדל הפרי היפה הזה? הרימון אינו מפונק, ויכול לגדול גם בקור וגם בחום. לכן אפשר למצוא אותו מהנגב הצפוני עד אצבע הגליל, כשהגידולים משתרעים על כ־‭10,000‬ דונם. אפילו בערבה מגדלים רימונים, ובקטורה מתבצע גידול נסיוני חדש. עונת הרימונים היא בין אוגוסט לדצמבר, אבל ניתן לשמור אותם בקירור אפילו עד חצי שנה, וכך ליהנות מיתרונותיהם זמן ארוך יותר מהעונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
גם הקליפה מועילה. רימון
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים