הבנקים מעכבים תשלומי הרנטות החודשיות מגרמניה
התשלום מגרמניה מגיע במהלך השבועיים האחרונים של החודש, אך נכנס לחשבון הבנק של ניצולי השואה רק ביום האחרון של החודש. הבנקים טוענים שאין להם כוונה להרוויח על גבם של הניצולים, הם מסבירים כי העיכוב הוא טכני או בהתאם לסיכום עם הבנק המרכזי של גרמניה. סכומי הריבית שלא שולמו ללקוחות במהלך 10 השנים האחרונות מוערך בעשרות מיליוני שקלים
הפיצויים המגיעים לניצולי השואה מדי חודש מהבנק המרכזי של גרמניה (Deutsche Bundesbank) מועברים לבנקים בישראל במהלך החודש, אך הלקוחות רואים את הכסף בחשבון הבנק רק ביום האחרון של החודש.
איפה הכסף? הוא שוכב בחשבונות של הבנק במקום בחשבון של הפרטי של הלקוחות. מהבנק הבינלאומי נמסר שהכסף עובר ביום בו מתקבל הכסף מגרמניה, אך בפועלים, לאומי ודיסקונט העברת הכספים מתעכבת מספר ימים. נציין שגרמניה משלמת כ-40 אלף רנטות בגובה של יותר מ-500 אירו כל אחת מדי חודש.
אמנון שורץ מנכ"ל חברת שגיא חישובי ריבית, המתמחה בבדיקת חשבונות בנקים: "פועלים, לאומי ודיסקונט נהנים מכספי מקבלי הרנטות ולא משלמים להם ריביות זכות על כספים המתקבלים בבנקים, כספים המשולמים לזכאי הרנטות רק כעבור מספר ימים מיום הפקדת הכספים בבנקים.
מחישוב שנערך בחברת "שגיא" נאמדים סכומי הריבית במהלך 10 השנים האחרונות בסך משוער של עשרות מיליוני שקלים.
לעיתים הבנקים מעכבים תשלומים גם מעבר לסוף החודש. לדוגמה: רנטה של ניצולת שואה בבנק הפועלים שהייתה אמורה להיכנס לחשבון ב-30.6.06, הועברה רק ב-3.7.06, או רנטה שהיתה אמורה לעבור ב-30.4.03, הועברה לחשבון רק ב-2.5.03.
בנק הפועלים: רק ביום העסקים הראשון בחודש
מבנק הפועלים נמסר בתגובה: "קיים הסכם רב-שנים עם הבנק המרכזי הגרמני לפיו אנו מחוייבים להעביר ללקוח את הכסף רק ביום העסקים האחרון של החודש".
בבנק הפועלים מציינים מספר גופים המעבירים תשלומי רנטות לניצולי שואה: "דויטשה בונדסבנק מזכה אותנו מדי חודש בין ה-21 ל-22. ההוראות מהבנק מתקבלות ביום העסקים האחרון של החודש והתשלום מתבצע בהתאם. סיטי בנק מעביר לנו תשלומי רנטות ('קרן סיוע' 'הארגון למימוש האמנה') ואלו מתבצעות ביום הערך. איננו גובים עמלות בגין העברות אלו ואצל חלק גדול מהלקוחות, הרנטות מזוכות באופן אוטומטי ישירות לחשבונותיהם על פי הוראות הקבע שלהם".
בנק לאומי: "הסכומים מגיעים לבנק בתאריכים משתנים בין ה- 22 ל-31 מדי חודש ובמספר קבצי נתונים שונים המחייבים טיפול ידני. בכל מקרה דואג הבנק כי חשבון הלקוחות יזוכה עד לסוף החודש".
בנק דיסקונט: "הכספים מועברים מהבנק הגרמני לדיסקונט בתאריך לא קבוע בדרך כלל בשבוע האחרון של החודש. הכספים מועברים בקובץ שמחייב עיבוד (התאמה של הנתונים המועברים מגרמניה לפרטי חשבון הלקוחות: שם, מספר סניף, מספר חשבון וכולי). הכסף מזוכה בחשבון הלקוח בסיום תהליך העיבוד כעבור יומיים שלושה לכל המאוחר".
מהבנק הבינלאומי נמסר כי "הבינלאומי מזכה את לקוחותיו בסכום הרנטה מיד עם קבלתו בבנק, באותו יום העסקים".
מבנק מזרחי-טפחות נמסר כי "כלל לקוחות הבנק המקבלים רנטות מחו"ל, מזוכים על ידינו ב-1 בכל חודש, בין אם הכסף בגינם הגיע מספר ימים קודם לכן או לחילופין מספר ימים מאוחר יותר.
ראוי להדגיש כי מזרחי-טפחות הוא הבנק היחיד המעניק הטבות למקבלי הרנטות: הטבה בשער, פטור מעמלות, פטור מהפרשי שער ועוד".
"הבנקים מתעשרים שלא כדין מתשלומי הרנטות"
עו"ד אופיר צברי ממשרד צברי-יובל, המתמחה בבנקאות, אומר כי "מתגובות בנק הפועלים ובנק לאומי מצטיירת לכאורה תמונה, לפיה הבנקים מתעשרים שלא כדין מתשלומי הרנטות המשולמים לניצולי השואה, שכן לפחות בחלק מהמקרים קיים פער של מספר ימים בין מועד קבלת כספי הרנטות מהגופים השונים בעולם לבין העברתם בפועל לניצולי השואה. מובן, כי במהלך תקופה זו, בה כספי הרנטות מצויים בחזקתם של הבנקים - מייצרים כספים אלו 'פירות', אשר, כפי שעולה מתגובת הבנקים, אינם מועברים לניצולי השואה, וכפי שהבנקים היו מחויבים לעשות, לכאורה.
"עניין זה הינו בעייתי הן ברמה המשפטית והן ברמה הציבורית. הבנקים, הלכה למעשה, מתפקדים במקרה הזה, בין היתר, כ'נאמנים' עבור ניצולי השואה בקבלת תשלומי הרנטות, וכנאמנים אין להם שום זכות חוקית ליהנות מפירות הנאמנות השייכים לנהנה, ובענייננו - לניצולי השואה.
"לכל הפחות היה על הבנקים ליידע את הלקוחות בדבר קבלת הכספים אצלם שבוע ומעלה לפני חלוקתם, ולהעביר את הריבית בגין אותה תקופה בה "חנו" הכספים בנאמנות אצלם לידי הלקוחות יחד ובנוסף להעברת תשלומי הרנטות".
כ-200 אלף ניצולי שואה
על פי מחקר בנושא"פיצויים ותשלומים אחרים להם זכאים ניצולי שואה בישראל" שנערך בשנת 2001 עבור הכנסת, כ-100 אלף מכלל ניצולי השואה בישראל מקבלים תשלומי קצבה חודשית מהלשכה לשיקום נכים במשרד האוצר, ממשלת גרמניה או מוועדת התביעות.
לגבי תשלומי הקצבה החודשית המשולמות על ידי ממשלת גרמניה - המועד האחרון להגשת התביעות לפיצויים נקבע במרץ 1958. מועד זה הורחב לפי חוק הנעילה עד 1965.
בנוסף קיימת כאמור ועדת התביעות - ניצול שאינו מקבל תשלומי קצבה חודשית מגרמניה או מהלשכה לשיקום נכים במשרד האוצר, זכאי להירשם לקרן. כל בקשה מועברת לגרמניה למשרד הראשי של ועדת התביעות בפרנקפורט.
בישראל חיים כ-200 אלף ניצולי שואה. לאחרונה עלה נושא מצבם הכלכלי לכותרות, אך עדיין לא נמצא פתרון הולם.