בימ"ש באינדונזיה: על "טיים" לשלם 106 מ' ד' לרודן סוהארטו
בית המשפט העליון באינדונזיה הורה למגזין לשלם לרודן לשעבר סוהארטו את סכום העתק לאחר שפסק נגדו בתביעת דיבה. סוהארטו תבע את המגזין לאחר שזה פרסם כתבת שער, בה טען כי הרודן ומשפחתו העבירו מיליארדי דולרים לחשבונות באוסטריה לפני פרישתו ב-1998
התביעה הוגשה לאחר שהמגזין פירסם בכתבת שער במהדורה האסיאתית שלו ב-1999 טענות כי סוהארטו ומשפחתו גנבו מיליארדי דולרים במהלך תקופת שלטונו, שנמשכה 32 שנה, והעבירו את רוב הכסף לחשבונות באוסטריה לפני שסוהארטו פרש ב-1998, על רקע מהומות והפגנות פרו-דמוקרטיות.
סוהארטו, שהואשם בין השאר גם בהפרות נרחבות של זכויות האדם, הגיש תביעת דיבה נגד המגזין לבית המשפט המחוזי בג'קרטה, בירת אינדונזיה, ולאחר מכן עברה התביעה לבית המשפט הגבוה. שתי הערכאות פסקו לטובת המגזין.
אך פנל של שלושה שופטים בבית המשפט העליון במדינה הפך את החלטת הערכאות הנמוכות, והורה ל"טיים אסיה" ולשישה עובדים להתנצל בפני סוהארטו במגזינים אינדונזים מובילים, וכן לפרסם התנצלות במהדורות האסיאתית, האירופית והאמריקנית של המגזין.
אתמול קבע בית המשפט כי "טיים מגזין ישלם 106 מיליון דולר על השמצת סוהארטו". דובר בית המשפט, נורהאדי, אמר כי "המאמר והתמונות שצורפו אליו פגעו בתדמיתו ובגאוותו של התובע כגנרל בצבא וכנשיא אינדונזיה לשעבר".
עורך דינו של סוהארטו, מוחמד אסגאף, בירך על ה"פסיקה המפתיעה". למרות שבית המשפט העליון הוא הערכאה העליונה במדינה, עדיין קיימת אפשרות לערעור סופי אחד. דובר "טיים", דניאל קיל, אמר כי למגזין אין תגובה, מאחר וטרם קיבל הודעה מבית המשפט על הפסיקה.
טיים: ממשיכים לעמוד מאחורי הסיפור
לדברי קיל, המגזין ממשיך לעמוד מאחורי הסיפור. "טיים" טען כי המאמר התבסס על ארבעה חודשי תחקיר ב-11 מדינות, שכיסה רשת מורכבת של השקעות תאגידיות, העברות בנקאיות ואחזקות נכסים בשוויץ, אוזבקיסטן וניגריה.
המגזין טען כי סוהארטו וילדיו צברו 73 מיליארד דולר, בעיקר מנפט וכרייה, יערנות, נכסים, בנקאות ופטרוכימיקלים, אך הפסידו את רוב ההון במשבר הפיננסי באסיה ב-1997. לטענת המגזין, ב-1999 עדיין היו למשפחה כ-15 מיליארד דולר.
הרודן לשעבר, כיום בן 86, תפס את השלטון ב-1965 בהפיכה אלימה שגרמה למותם של כחצי מיליון בני אדם. במשך שלושה עשורים שלט במדינה ביד ברזל, ולפי הטענות, הרג או כלא מאות אלפי ממתנגדיו הפוליטיים.
סוהארטו הצליח להתחמק מתביעות נגדו על מעילה בכספי המדינה, בטענה כי הוא חולה מכדי לעמוד למשפט, ולא נשפט מעולם על הפרות זכויות אדם. אך הוא עדיין עומד בפני תביעה שהגיש התובע הכללי באינדונזיה, בניסיון להחזיר לקופת המדינה 1.54 מיליארד דולר שנגנבו לכאורה.