צפון-קוריאה מכחישה שסיפקה סיוע גרעיני לסוריה
"לעתים קרובות הם אומרים דברים חסרי בסיס", הגיב נציג בכיר במשלחת לאו"ם מטעמה לדיווחים האחרונים בארצות הברית בנושא. במקביל, סירב שר ההגנה האמריקני להתייחס לטענות ששתי המדינות משתפות פעולה בתחומי הגרעין, אך ציין כי וושינגטון "עוקבת מקרוב" אחרי צפון קוריאה וסוריה
צפון קוריאה מכחישה היום (א') כי סיפקה סיוע גרעיני לסוריה. סגן ראש המשלחת הצפון-קוריאנית לאו"ם, קים מיונג-גיל, הזים את חשדותיה של וושינגטון בנושא, כפי שפורסמו בתקשורת בסוף-השבוע.
ב"וושינטון פוסט" דווח כי מידע מודיעיני, שאספה ארצות-הברית, מצביע על האפשרות שקוריאה הצפונית משתפת פעולה עם דמשק בהקמת מתקן גרעיני בשטח סוריה. בראיון טלפוני לסוכנות הידיעות הדרום-קוריאנית "יונהפ", אמר קים: "לעתים קרובות הם אומרים דברים חסרי בסיס". לאחר שהתבקש להרחיב בנושא, ניתק את השיחה.
גייטס: לא נכנס לשאלות מודיעיניות
שעות ספורות מאוחר יותר, אמר שר ההגנה האמריקני רוברט גייטס, בראיון לרשת "פוקס" האמריקנית, כי ארה"ב עוקבת מקרוב אחר צפון קוריאה וסוריה כדי לבדוק אם השתיים מקיימות פעילות גרעין משותפת. עם זאת, גייטס אף סירב לומר אם אכן יש בידיו מידע על פעילות משותפת שכזו.
"אני לא נכנס לשאלות הקשורות למודיעין", אמר גייטס, אבל הוסיף ש"אנחנו עוקבים מקרוב אחר צפון קוריאה ואחר סוריה". גייטס סירב לאשר את טיב המודיעין האמריקני ואיכותו, אבל הוסיף כי "אם פעילות כזו מתקיימת, זו תהיה בעיה אמיתית, מאחר שהנשיא הבהיר לצפון קוריאה את עמדתו בנוגע להמשך מאמצי ההפצה הגרעינית. וכמובן, כל ניסיון מצדם של הסורים להשיג נשק להשמדה המונית מדאיג אותנו מאוד", אמר השר האמריקני. גייטס אף סירב להתיחס לדיווחים על המבצע של חיל האוויר הישראלי בצפון סוריה. "אנחנו לא מדברים על פעילות צבאית. תצטרך לשאול את הישראלים", השיב.
המעקב האמריקני אחר הציוד הגרעיני הצפון קוריאני, הוא "חם" במיוחד על רקע השיחות המתנהלות עם מדינה זו על פירוקה מנשק גרעיני. היום התקיימה בסיאול פגישה בין מומחי גרעין אמריקנים לבין צפון קוריאנים, שהוגדרה כעניינית ו"חיובית", המעלה את התקווה להשלמת עסקה שתאפשר לנטרל את מתקני הגרעין הצפון קוריאנים.
קודם לפגישה, ערכו המומחים האמריקנים ביקור בן חמישה ימים במתקני האטום הצפון-קוריאנים, לקראת סבב חדש של השיחות הרב-צדדיות על פירוקה של צפון קוריאה מהגרעין, בהשתתפות נציגי שש המדינות המעורבות במו"מ: צפון ודרום קוריאה, יפן, סין, רוסיה וארה"ב. העובדה שפיונגיאנג אישרה למומחים האמריקנים לבקר במתקני הגרעין שבשטחה נתפסת כהוכחה לנכונותה להגיע להסכם קרוב על פירוקה מנשק גרעיני.
ביום שישי סירב ראש צוות המשא-ומתן לשיחות עם צפון-קוריאה מטעם ארה"ב, כריסטופר היל, להתייחס לדיווחים על שיתוף הפעולה הסורי-קוריאני. הוא הסתפק בלהדגיש שוב את הצורך בגניזת תוכנית הגרעין של פיונגיאנג.
בשבוע שעבר, עם התרבות הדיווחים והפרשנויות אודות מה שהתרחש בשמי סוריה - ועדיין לא זוכה לכל אישור רשמי ישראלי - הצטרפה צפון-קוריאה למדינות הבודדות, שגינו את ישראל בחריפות. בעיקר קבלה על "הפרת הריבונות הסורית מצדה של ישראל".