רוסיה: רחוקים מהסכמה עם ארה"ב על הטילים
לא נראה באופק סוף למשבר בין רוסיה למערב. סגן שר החוץ הרוסי ציין כי המחלוקת בין מוסקבה לוושינגטון בנוגע למערכת ההגנה האווירית שארצות הברית רוצה להציב על אדמת מרכז אירופה עדיין בעינה, ואף הבהיר שרוסיה מתכוונת לפרוש מאמנת הנשק באירופה בדצמבר
סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי קיסליאק, אמר היום (ד') כי רוסיה וארצות הברית עדיין רחוקות מלהגיע להסכמה על התוכנית האמריקנית להציב מערכת להגנה מפני טילים על אדמת מרכז אירופה.
"היו לנו שני סבבי שיחות בנוגע למערכת ההגנה האווירית, אך איני יכול לומר שהצלחנו לקרב את עמדתה של רוסיה לזו של ארה"ב", צוטט קיסליאק בסוכנויות הידיעות ברוסיה. לדבריו, סבב השיחות הבא בנושא ייערך בחודש הבא.
אתמול ערכו מומחים מצבא ארה"ב ביקור ראשון מסוגו בתחנת המכ"ם הרוסית בקבאלה שבאזרבייג'ן, אך סירבו להתייחס להצעת מוסקבה להשתמש בה כאתר חלופי למערכת ההגנה האמריקנית מפני טילים.
מערכת הטילים נגד טילים, שנועדה לטענת וושינגטון להגן על אירופה ועל ארה"ב מפני טילים מ"מדינות סוררות" כגון צפון קוריאה ואיראן, גרמה למתיחות רבה בין וושינגטון למוסקבה, הטוענת כי מדובר בהפרת האיזון האסטרטגי ואיום על ביטחונה. בחודש יולי הציע נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, לפתור את המשבר באמצעות הפעלה משותפת של מערכת ההתרעה שהוקמה עוד בתקופה הסובייטית באזרבייג'ן.
"בדצמבר נפרוש מאמנת הנשק"
קיסליאק אף התייחס לכוונתה של רוסיה להשעות את חברותה באמנת הנשק הקונבנציונלי באירופה (CFE). לדבריו, מדובר "במסר רציני" למערב - אך הבהיר כי ארצו אינה מעוניינת בעימות עם שותפותיה באירופה.
"מטרתנו היום היא להעביר מסר - מסר רציני - לשותפותינו במערב, שהדברים אינם יכולים להמשיך כפי שהיו", אמר קיסליאק בדיון בפרלמנט הרוסי בנושא החברות באמנה. "אנחנו מוכנים לעבוד עימן כדי לפתור את הבעיות הללו - אך אם לא, נשעה את שיתוף הפעולה עם האמנה", אמר סגן השר. "ההחלטה הזאת לא מבוססת על רצון להיקלע לעימות - אלא ההפך הגמור", הוסיף. לדבריו, ההשעייה תיכנס לתוקף ב-12 בדצמבר השנה.
אמנת הנשק הקונבנציונלי נחתמה ב-1990 בין 30 המדינות הנכללות בברית נאט"ו ובברית ורשה, ונכנסה לתוקף בנובמבר 1992. האמנה מגבילה את מספר הטנקים, הארטילריה הכבדה ומטוסי הקרב שפרוסים ומאוחסנים בין האוקיאנוס האטלנטי והרי אורל ברוסיה, ומטרתה למנוע התקפות פתע צבאיות.
רוסיה אשררה נוסח מעודכן של האמנה בשנת 1999, אך מדינות נאט"ו לא עשו כן. רוסיה הביעה על כך מורת רוח רבה, ושיחות בנושא בין רוסיה לנציגי נאט"ו ביוני האחרון לא עלו יפה. אחד מסלעי המחלוקת הגדולים היו תנאי של מדינות המערב שביקש למנוע מרוסיה לרכז כוחות ליד גבולות של מדינות מסויימות. רוסיה טענה כי התנאי מגביל אותה מלהזיז כוחות בתחומה שלה, וטענה כי הדבר דרוש לה משום שהמצב הביטחוני בגבולותיה התערער מאז 1991.