שתף קטע נבחר

תושבי השרון מפגינים נגד הבניה במתחם תעש

תושבי ערי השרון יצאו להפגין נגד כוונת המדינה לבנות 23 אלף יחידות דיור בשטח בו שוכן מפעל תעש, מבלי שנבדק האם הקרקע באזור מזוהמת. עמותת התושבים: הקרקע רוויה בשפכים רעילים ומסרטנים. מנהל מקרקעי ישראל: מתגבש הסכם הבנות שיבטיח כי שיווק הקרקע יעשה רק לאחר טיהורה

תושבי הרצליה, רמת השרון, הוד השרון ורעננה יצאו היום (ד') להפגין נגד הכוונה לבנות 23 אלף יחידות דיור בשטח בו שוכן מפעל תעש, מבלי שנבדק האם הקרקע במקום מזוהמת. כמו כן מוחים התושבים על זיהום האוויר שהם עתידים לסבול ממנו בשל הבניה המאסיבית באזור.

 

אחר הצהריים יצאו התושבים בתהלוכת מכוניות (רונדו) מרחבת בית הספר אלון שברמת השרון, לסיבוב ביישובי האזור. מארגני הפעילות הבטיחו שהתהלוכה תואמה מראש באופן מלא עם משטרת גלילות.

 

פיני לירן מעמותת אחל"ה (איכות חיים לתושבי השרון), שמארגנת את התהלוכה, מסביר: "המדינה מתכננת לבנות במקום 23 אלף יחידות דיור, בשטח שהיו בו מפעלי התעשייה הצבאית, וזאת מבלי לעשות שום סקר על מנת להבין מה קורה שם. בכל אתר בנייה הכי פשוט או בשכונה חדשה שבונים, עושים סקר של מפגעי איכות סביבה. יש לבדוק את הקרקע ולטפל בה בהתאם, לפני שמחליטים שבונים במקום גן, מגרש משחקים וכד'".


דגם של תוכנית תעש

 

עוד בנושא מתחם תעש:

  

"כמו שאנחנו יודעים, במפעלים של תעש יש זיהום קרקעות גדול, ולכן אנחנו מבקשים שלפני שמתכננים עיר מפוארת, שיבדקו את הקרקע... אחרת יתקעו עם תוכנית שאי אפשר לבצע אותה כי בכל מיני חלקים לא יהיה ניתן לבנות", אומר לירן.

 

רוני רום, יושב ראש העמותה, מוסיף ואומר: "מבחינתנו העניין של תעש זו שערוריית הזיהום הכי גדולה במדינת ישראל. בלב המדינה, בשטח ענק בין הרצליה, רמת השרון, הוד השרון ורעננה, תחת אצטלה ביטחונית ובמשך עשרות שנים, המפעלים האלה זיהמו והרסו את עתודת הקרקע הגדולה בגוש דן. כתוצאה מהפעילות של תע"ש האדמה הפכה להיות רוויה בשפכים רעילים ומסרטנים, שמסכנים באופן מוחשי חיי אדם".

 

"בשקט בשקט, בחסות המדינה ומנהל מקרקעי ישראל, המדינה מבקשת לפנות את תעש ולמכור את הקרקע לכרישי הנדל"ן שירבו במחיר, וזאת במקום לטפל בצורה הולמת במפגעים שתע"ש יצרה במשך עשרות שנים", אומר רום. "מבחינתנו, המדינה ועיריית הרצליה, מתנערים מהאחריות שיש להם כרשויות, לדאוג לתושבים ולאזרחים". רום מוסיף כי מנתונים שנמסרו להם, העלות של בדיקות הקרקע אותם דורשת העמותה היא כחצי אחוז ממה שהמדינה תרוויח מהפרויקט".

 

ממנהל מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "תכנית תעש השרון היא תכנית שיזם המינהל ונועדה לאפשר שינוי יעוד בקרקע, שהייתה במשך שנים רבות בידי מפעלי תעשייה מזהמים ומאיימים בלב ישובים עירוניים במרכז הארץ, ולעשות בה שימושים אחרים.

 

"את המימון לעלויות הגבוהות של טיהור הקרקע והטיפול במים, המשוערות במאות מליוני שקלים, יאפשר שיווק הקרקע לאחר תכנונה. תיחומה של התכנית במספר רשויות במחוז תל אביב והמרכז חייבה הקמת וועדה משותפת במשרד הפנים. התכנית שתוכננה במשך שנים רבות, קובעת הוראות ומנגנונים ברורים לטיהור הקרקע וטיפול במים באמצעות הנחייה לסקרי קרקע בשלבים בהתאם לרמת התכנון.

 

"כיום נמצאת התכנית בשלב התכנון המתארי. רק לאחר אישורן של תכניות מפורטות (דבר שעשוי לקחת שנים מספר) ניתן יהיה לעבור לשיווק הקרקע. מינהל מקרקעי ישראל, משרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה מקדמים בימים אלו הסכם הבנות אשר יבטיח כי שיווקם של המקרקעין יעשה רק לאחר טיהורם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שערוריית זיהום. תהלוכה קודמת של העמותה. ארכיון
צילום: פיני לירן
מומלצים