רוסיה: בידינו הוכחות מדעיות לכך שהקוטב שלנו
המשרד הממשלתי למשאבי טבע במוסקבה הודיע כי משלחת מדענים שאספה דגימות מהקרקע של הרכס הימי לומונוסוב, שמתחת לאוקיאנוס הארקטי, הצליחה להוכיח כי אדמת הקוטב הצפוני מחוברת לאדמת סיביר. קנדה, ארה"ב, נורווגיה ודנמרק טוענות אף הן לריבונות באזור העשיר במשאבים טבעיים
גורמי ממשל רוסים הודיעו אתמול (יום ה') כי מדענים הוכיחו שרכס הרים תת-ימי הנמצא מתחת לאוקיאנוס הארקטי מחובר לאדמת סיביר. זאת על רקע תביעתה של מוסקבה לבעלות על הקוטב הצפוני, העשיר במשאבי טבע, בהם נפט וגז טבעי.
עוד בנושא:
- ר"מ קנדה ידון עם בוש בתביעתו על הקוטב הצפוני
- גם ארצות הברית רוצה את הקוטב הצפוני
- אחרי רוסיה וקנדה, גם דנמרק רוצה את הקוטב
- הצוללות הרוסיות כבשו את הקוטב הצפוני
המשרד למשאבי טבע במוסקבה הודיע כי דגימות קרקע שאספו מדענים מהספינה "אקדמיק פיודורוב" מוכיחות כי רכס לומונוסוב - רכס ימי המתפרס על פני 1,240 מיילים ימיים - וסיביר נמצאות על אותו מדף יבשתי. בחודש שעבר שיגרה דנמרק אף היא משלחת מדענים לאזור השנוי במחלוקת, כדי לחפש ראיות לכך שהרכס הימי הוא חלק מגרינלנד, הנתונה לריבונותה.
המשבר בכל נוגע לבעלות על הקוטב התחמם בתחילת החודש שעבר, לאחר שרוסיה עוררה את זעמן של המדינות האחרות שלהן נוכחות באזור, כאשר שיגרה לשם שתי צוללות קטנות, שאנשיהן נעצו את דגל רוסיה בקרקעית האוקיאנוס הארקטי. הצעד הרוסי הביא את קנדה לנקוט בצעדים כדי לחזק את אחיזתה בקוטב.
ראש ממשלת קנדה, סטיבן הרפר, נשא נאום במפרץ רסולוט, 595 קילומטרים דרומית לקוטב הצפוני, שבו הודיע כי ממשלתו תקים בקוטב מתקן אימונים צבאי ונמל מים עמוקים. לטענתו, בניית שני המתקנים תבסס את דרישתה של קנדה לריבונות על משאבי הטבע במעבר הצפון-מערבי בקוטב. ואולם, מדינות רבות מתנגדות לדרישה הקנדית - מדינות האיחוד האירופי - בהן נורווגיה ודנמרק - ארצות הברית, וגם יפן.
על-פי החוק הבינלאומי, חמש המדינות שלהן שטח בתוך המעגל הארקטי - קנדה, נורווגיה, רוסיה, ארצות הברית ודנמרק (בשל ריבונותה על גרינלנד) - מחזיקות באזור כלכלי בן 320 קילומטרים מצפון לחופיהן. ואולם רוסיה תובעת נתח גדול יותר מהאזור העשיר במשאבים טבעיים - שיגיע עד לקוטב הצפוני עצמו.