צ'ילה הסגירה את נשיא פרו לשעבר פוג'ימורי
אלברטו פוג'ימורי נאשם כי עמד מאחורי סדרת מעשי רצח, עבירות שחיתות והפרת זכויות אדם בארצו במהלך כהונתו בעשור שעבר. הוא נעצר לפני כשנתיים כשניסה להיכנס לצ'ילה וממשלת פרו פנתה בבקשה להסגירו. אתמול פסק בית המשפט העליון בצ'ילה כי הוא יוסגר לארצו - והיום הועלה לטיסה, אחרי שבע שנים בגלות
בית משפט העליון בצ'ילה פסק אתמול (יום ו') כי נשיא פרו לשעבר, אלברטו פוג'ימורי, יוסגר לארצו ויועמד לדין בגין מעשי רצח, שחיתות והפרת זכויות אדם שבוצעו במהלך שתי כהונותיו כנשיא בין השנים 1990 ל-2000. הוא הועבר לידי משטרת פרו והועלה על טיסה מסנטיאגו ללימה, בירת פרו.
מדובר בהחלטה מפתיעה אשר התקבלה בניגוד לפסיקה בערכאה נמוכה יותר. "ההחלטה התקבלה בקלות רבה יותר משחשבנו", אמר התובע אלברטו צ'יאגנואו. פוג'ימורי עצמו התייחס להחלטה בראיון שהעניק אתמול לרדיו הפרואני, והודה כי ביצע "טעויות אדירות" במהלך כהונתו. עם זאת, הוסיף נשיא פרו לשעבר כי "אם יועמד לדין - יהיה בידיו להוכיח כי פעל כראוי". במקביל, קרא דוברו של פוג'ימורי לממשלת פרו לפעול לאבטחת שלומו עם הגעתו ללימה.
נשיא פרו לשעבר, בן ה-69, נמלט ליפן בנובמבר 2000, לאחר שממשלתו נפלה בשל שערוריית שחיתות מהגדולות שידעה המדינה. עקב הסקנדל, אימץ הפרלמנט הפרואני חוק האוסר על פוג'ימורי לשאת במשרה ציבורית במדינה עד לשנת 2011. ממשלת פרו פנתה ליפן בבקשה להסגיר את נשיאה לשעבר, אך זו סירבה בטענה כי פוג'ימורי, בן למהגרים יפנים, מחזיק באזרחות יפנית ולכן אין להסגירו למדינה זרה.
פוג'ימורי נעצר לפני כשנתיים בעת שניסה להיכנס לצ'ילה והושם במעצר בית, סמוך לבירה סנטיאגו, תחת אבטחה כבדה. זאת, עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו. חרף מעצרו והחוק שהוצא נגדו בארצו, הודיע הנשיא לשעבר כי בכוונתו להתמודד פעם נוספת בבחירות לנשיאות פרו.
פוג'ימורי נאשם, בין היתר, גם בשני מעשי רצח שבוצעו בתחילת כהונתו באנשי המחתרת הקומוניסטית "נתיב האמת". על פי החשד, התנקשה קבוצת חמושים, אשר פעלה על פי הוראותיו של פוג'ימורי, בחייהם של 15 אנשי המחתרת בבית דירות בלימה בשנת 1991. שנה אחר כך, הורשעו כמה מהחמושים בחטיפתם וברציחתם של פרופסור וכמה סטודנטים באוניברסיטת "לה-קנטוטה". גם במקרה זה פעלו החמושים, על פי החשד, בהוראתו של הנשיא לשעבר.
מנכ"ל ארגון "Human Right Watch" במדינות אמריקה הלטינית, חוזה מיגל ויוואנקו, בירך על ההחלטה להסגיר את נשיא פרו לשעבר ואמר כי "אחרי שנים ארוכות של אי צדק, פוג'ימורי יצטרך סוף סוף לענות להאשמות ולראיות הקיימות נגדו בפרו, אותה ניהל כמו ראש ארגון פשע".