חולון: תרנגולות שלא נשחטו הושארו לרעוב בחנות
עובדי אורח גילו מאות תרנגולות שהושארו, על פי החשד, בחנות מאולתרת בכיכר סטרומה בחולון במשך כל סוף השבוע, ללא מזון או מים ובתנאי מחנק. רק אחרי מספר פניות מגורמים שונים נשלחו למקום פקחים ושוטרים. תגובה העירייה: בעל החנות נקנס פעמיים והחשד להזנחה ייחקר. משרד החקלאות: נבדוק אם יש מקום לחקירה
איך מכפרים על עוון שכזה? בחנות בכיכר סטרומה בחולון הושארו, על פי החשד, מאות תרנגולות ללא מזון ומים במהלך כל סוף השבוע. ההערכה היא שבעליה של החנות הביא את התרנגולות למקום לצורך מכירתן למצוות הכפרות, אך על פי החשד הוא לא דאג לפנות מהמקום את התרנגולות שלא נמכרו. את התרנגולות גילו עוברי אורח, וביניהם ליזה שיק, פעילה באגודת צער בעלי חיים ותושבת העיר.
"במהלך השבוע האחרון הבחנתי שהגיעו מאות תרנגולות למבנה פתוח בכיכר", סיפרה שיק ל-ynet. "הם אוחסנו שם בכלובי פלסטיק רבים. לאחר שנכנס יום הכיפורים נדהמתי לגלות כי בעלי החנות השאירו מאות תרנגולות כלואות בתוך כלובים, ללא מזון או מים".
"הריח היה מחניק, היו זבובים בכל מקום והתרנגולות סבלו מצפיפות קשה בכלובים. חלקן לא הצליחו לעמוד על רגליהן", אמרה שיק. "לעיתים היו חמש ושש תרנגולות בכלוב אחד, רובן היו צהובות כתוצאה מהתבוססות בשתן של עצמן".
שיק טוענת כי מספר תרנגולות שכבו ללא רוח חיים על רצפת החנות. בעקבות המראות הקשים, היא החליטה לחלץ שתי תרנגולות שגססו על הרצפה, והביאה אותן לאגודת "צער בעלי חיים בישראל" בתל-אביב, שם הן הורדמו.
"הבוקר התלוננתי במוקד העירוני על השארת התרנגולות שם ביום הכיפורים - אך זה היה לפני שנודע לי כי הן עדיין בחנות", ציינה שיק. רק אחר הצהריים, כשעברה במקום שוב, גילתה כי דבר לא נעשה דבר על מנת לשפר את מצב העופות. "מלבד מספר עוברים ושבים שזרקו להן מדי פעם חתיכות של לחם, הן המשיכו לסבול שם בחום הכבד".
גדי ויטנר, דובר אגודת "צער בעלי חיים בישראל" טוען כי למרות פניותיו לעירייה ולשירות הווטרינרי המקומי משעות הבוקר, הוא נתקל בחומה בצורה. "בעירייה הבטיחו לשלוח פקחים למקום, וציינו כי החנות המדוברת ידועה להם, אך הוסיפו ואמרו שמדובר במראות החוזרים על עצמם מדי שנה ואין להם יכולת חוקית לפעול בנושא", אמר וינטר בכעס.
צלם ynet ירון ברנר, שהגיע למקום בסמוך לשעה 17:30, תיעד את המתרחש בחנות. לדברי שיק, רק סמוך לשעה שש בערב, ולאחר שנשלחה בקשה לתגובה מעיריית חולון, הגיע סיור משותף של העירייה והמשטרה והחל לטפל בחיות.
מעיריית חולון נמסר בתגובה: "בערב יום הכיפורים, עם זיהוי החנות המאולתרת, יצאו הפקחים העירוניים והשרות הווטרינרי למקום על מנת למנוע שחיטה לא חוקית של תרנגולות, וקנסו את בעלי החנות בגין כוונתם לשחוט את העופות", אמרו בעירייה. "ההוראה של הפקחים היתה לפנות את התרנגולות בצאת יום הכיפורים והם הזהירו את הבעלים שלא לבצע שחיטה לא חוקית - דרישה שנענתה בחיוב. למרות זאת, צוות הפיקוח קנס את בעלי החנות".
לדברי העירייה, ברגע שהבעיה הובאה לידיעתה פעלו הגורמים הרלוונטיים על מנת לפנות את העופות מהמקום, ואף קנסו את בעלי החנות.
בתשובה לשאלה האם העירייה מודעת לתלונות התושבים על הזנחת בעלי החיים במקום, אמרו בעיריית חולון: "המחלקה הווטרינרית תבצע בדיקה בזמן הקרוב, ובמידה ואכן נגלה ממצאים - נמצה את הדין עם הנוגעים בדבר".
מהסתדרות הרופאים הווטרינרים נמסר בתגובה: "ממידע שהועבר להסתדרות הרופאים הווטרינרים עולה כי חלק מהנתונים הנתונים שנמסרו לכתב אינם מדוייקים. טרם יום הכיפורים קיבל הרופא הווטרינר בקשה מראש לקיים במקום מכירת עופות לכפרות ומאחר וכל תנאי החוק מולאו הוא אישר את קיום המכירה בחנות.
הרופא הווטרינר דאג כי לא תתבצע במקום שחיטה לא חוקית ודרש כי פינוי בעלי החיים יבוצע בצאת יום הכיפורים. לאחר יום הכיפורים, מייד לאחר שהגיעה התלונה הראשונה הגיע למקום הרופא הווטרינר - הרופא דרש לפנות את בעלי החיים במיידי ובמקביל ווידא באופן אישי כי התרנגולות מוחזקות עד לפינויים בתנאים הולמים, זוכים לשתיה, מיזוג וכל הנדרש. למיטב ידיעתנו לא היו תרנגולות שמתו ברעב או בצמא ובכל מקרה הרופא הווטרינר פעל בעזרת מירב הכלים החוקיים העומדים לרשותו לפקח על בריאות הציבור ורווחת בעלי החיים".
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "לאור העדויות שהובאו לידיעת המשרד, אנו בוחנים באם יש מקום בפתיחת חקירה נגד ההתנהלות של החנות הרלוונטית, ובדיקת הטיפול של השרות הווטרינרי". גורם במשרד הוסיף ואמר: "על סמך הידיעות שהגיעו לידינו, נראה כי נעברו כאן עבירות לכאורה על חוק צער בעלי חיים, ונראה כי נמנע לכאורה מהעופות מים ומזון במשך כל תקופת יום הכיפורים".