שתף קטע נבחר

 

קצין משטרה צבאית קיבל נזיפה פיקודית

ראש אגף משאבי אנוש נזף אמש רשמית בתת-אלוף רוני בני, לאור כשלים נורמטיביים בפעילותו. הפרשה שנחשפה לראשונה ב-ynet החלה בטענות קשות על תפקודו. לאחר בירור הוחלט שלא לנקוט נגד השוטר הצבאי מספר 1 בצעדים פליליים. הנזיפה שקיבל עלולה להשפיע על סיכוייו של בני לכהן עוד שנה בתפקידו

קצין המשטרה הצבאית הראשי, תא"ל רוני בני, ננזף פיקודית על-ידי ראש אגף משאבי אנוש בצה"ל, האלוף אלעזר שטרן, זאת בתום בדיקה שערך קצין בכיר במילואים בהתנהלותו של הקמצ"ר בפרשה שפורסמה לראשונה ב-ynet והתחילה בטענות קשות באשר להתנהלותו של הקמצ"ר.

 

בעקבות טענות שונות שהועלו נגד תא"ל בני, הוחלט לחלק את הבדיקה

לשניים. במקרה הראשון

נבדק האם בהתנהגותו קיימים היבטים פליליים – ותוך זמן קצר החליט הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלבליט לסגור את התיק בנושא. הוא קבע כי אין מקום לפתוח בחקירה פלילית, וזאת לאור הממצאים שקיבל ממשטרת ישראל.

 

עם זאת, לאור הטענות במישור הנורמטיבי מונה קצין בודק, תא"ל (מיל') צביקה פוקס, לשעבר בכיר באגף משאבי אנוש, אשר במשך עשרה ימים בדק את הטענות שכללו בין היתר התבטאויות לא ראויות. כמו-כן נבחנו מקרים נוספים שבהם הפעיל הקמצ"ר אמצעי חירום ברכבו שלא לצורך.

 

בתום הבדיקה, הגיש הקצין הבודק את ממצאיו לפצ"ר עם המלצה כי יש לנקוט בהליך נזיפה פיקודית. תא"ל מנדלבליט אימץ את ההמלצה והעביר אותה לראש אגף משאבי אנוש, האלוף אלעזר שטרן. בהתאם לפקודות הצבא, זימן שטרן את הקמצ"ר לשיחה במתכונת שימוע שבה איפשר לו לפרוס את גרסתו. בסיום התהליך הוחלט כי יש מקום לנקוט נגד הקמצ"ר בהליך של נזיפה פיקודית.

 

בצה"ל ציינו כי מבדיקתו של הקצין ניתן היה להתרשם כי תא"ל בני הוא קצין בעל מוכנות לתרום, שמשקיע באופן ניכר, תובע רבות מסביבתו הקרובה ואינו מוכן להתפשר.

 

ההחלטה לנקוט בהליך של נזיפה פיקודית עשויה להשפיע על ההחלטה לגבי המשך תפקידו של תא"ל בני, שכן בימים אלה אמור להתקיים דיון האם ימשיך לשרת שנה שלישית בתפקידו, או יסיים את כהונתו. לפני שנחשפה הפרשה הביע הקמצ"ר נכונות לבקש שנה נוספת, וייתכן כי כעת ישתנו פני הדברים.

 

גורם צבאי: לא ראוי שימשיך בתפקידו

גורמים בצה"ל אמרו ל-ynet לאחר שנודע דבר הנזיפה כי הממצאים של הקצין הבודק, וההחלטה לנקוט בהליך נזיפה פיקודית מדברים בעד עצמם. לדבריהם, אין זה ראוי שקצין חיל ראשי, בטח כזה העומד בראש חיל המשטרה הצבאית – ידבק בו רבב בנושאים נורמטיביים, ולכן לא ראוי שימשיך בתפקידו מעבר לשנתיים הללו.

 

תחילת הפרשה המביכה במספר טענות, שהתקבלו לפני כמה חודשים בלשכתו של הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלבליט. את התלונה הגיש קצין מילואים בכיר בפרקליטות הצבאית, ובעקבותיה נפתחה בדיקה מקיפה אודות תת-אלוף בני. מדובר בעדויות המפרטות מעשים שביצע לכאורה, וקשורים לאופן התנהלותו מול פקודיו. המעשים חשפו התנהגות שאינה הולמת, שימוש לרעה בסמכות, התבטאויות פוגעות כלפי פקודים ופקודות ומקרים אחרים, בהם הקמצ"ר חרג לכאורה באופן בוטה מהנורמות המקובלות בצה"ל.

  

טענה שהדאיגה במיוחד את הפצ"ר מנדלבליט, נגעה ללינה של הקמצ"ר בצימר בצפון הארץ במהלך מלחמת לבנון השנייה, לכאורה - חינם אין כסף. בנושא זה נבדק האם מדובר בסוג של טובת הנאה שקיבל מצד אחד מפקודיו, בציפייה לקידום. לרוב, מקרים מסוג זה נחקרים ביחידה לחקירות פנימיות (יחק"פ) של צה"ל. אלא שכאן מדובר בקצין המשטרה הצבאית הראשי, ולא ניתן היה להטיל את המלאכה על גוף פנימי בצבא. לפיכך, על הבדיקה הופקד גורם משטרתי בכיר.

   

קצין השיריון שמונה להיות השוטר הצבאי מס' 1

תת-אלוף בני, איש חיל השריון, מונה לתפקיד הקמצ"ר בספטמבר 2005, לאחר שגבר על מספר מועמדים מתוך המשטרה הצבאית. לא מעט גבות הורמו בעקבות אותו מינוי. בשיחות עם ynet סיפרו קצינים בכירים בחיל, כי הוא נוהג להטיח עלבונות אישיים במפקדים בכירים, ולעכב מינוי של אחרים.

 

באחרונה אף הודיעו כמה מאנשי המילואים במשטרה הצבאית כי אינם מוכנים להמשיך ולשרת תחתיו. גורמים בצה"ל, שמכירים את הפרשה, אמרו ל-ynet כאשר פורסמה לראשונה כי מדובר בשרשרת אירועים מביכה.

"המשטרה הצבאית צריכה להיות המקום הכי נקי בצבא. כאשר שוטר צבאי חורג מהפקודות זה צורם, אבל כאשר יש תלונות נגד מי שעומד בראש החיל הזה - גם אם מדובר בתלונות שעניינן מעשים שאינם פליליים, ורק אתיים - זה משדר מסר חמור לכל גורמי החיל".

 

בצה"ל היו גם מי שדרשו להשעות את הקמצ"ר מתפקידו עד להבהרת הדברים, שכן אין זה ראוי שיפקד על אלפי חיילים ויעסוק בחקירות רגישות, בזמן שכל דרך התנהלותו שלו נבחנת.


פורסם לראשונה 23/09/2007 22:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תא"ל רוני בני. ננזף פיקודית
צילום: דובר צה"ל
מומלצים