ככה שוברים צום: הארוחה המפסקת של הרמדאן
במהלך חודש הרמדאן צמים המוסלמים מזריחה ועד שקיעה. הארוחות החגיגיות שמציינות את סוף הצום היומי הן מהמפוארות במטבח הערבי. יעל מורג יצאה לבדוק מה מתבשל בסירים
צוואר כבש ממולא | אפרוח מוחמאר | קבב חאלבי | כבש בתנור |
בזמן שהיהודים מתזזים בין ארוחות החג, צום כיפור ומנהגי סוכות, הדת המוסלמית מתמסרת לחודש הרמאדן (רמצ'אן) - החודש התשיעי בשנה המוסלמית שבו מאמינים כי מוחמד החל לקבל את פסוקי הקוראן על ידי המלאך "ג'בריל".
כדי ללמוד קצת על מנהגי החג פניתי לחאלד זועבי, מבעליה של מסעדת "סהרה" שנמצאת ככניסה לכפר נין (נעים) - בין עפולה לדברת. זועבי הסביר שכדי לאפשר ניקיון רוחני ופיזי נוהגים המוסלמים לצום במשך כל ימות החודש. בין שתי הארוחות שנערכות לפני הזריחה ולאחר השקיעה, צמים המאמינים ומקדישים זמן רב לעבודה וללמידה, כשהם מקפידים להימנע גם מהוצאת לשון הרע, עישון וקיום יחסי מין. ההימנעות מהנאות החיים במשך היום רק מחדדת את הטעמים ומשביחה את שמחת הארוחה. מיותר לציין כי ברוב העולם המוסלמי, המסעדות ובתי הקפה סגורים בשעות האור במהלך חודש זה.
לפי האמונה המוסלמית, מספר זועבי, חודש הרמדאן מאפשר לעדה להזדהות עם עניי החברה, ולקיים ניקיון רוחני ופיזי שהופך את התפילה של המאמין לזכה וטהורה יותר. באחד מעשרת הימים האחרונים של הרמדאן, בלילה בהיר בו השמים נקיים מעננים, יכולים המאמינים להשתתף בליל הגורלות ("ליילת אל-קדר") בו השמים פתוחים לתפילה לגמרי. מסיבה זו תמצאו מוסלמים רבים אשר נשארים ערים כל הלילה ומרבים בתפילה בכל עשרת ימי הרמדאן האחרונים – במטרה לטהר את נפשם מחטאים.
בזמן שהשמים נפתחים לקבלת התפילות, גם המטבח הערבי לא שוקט על שמריו. כחלק מהכנת הארוחות עמלות הנשים הערביות שעות בין הסירים והמחבתות, בהכנת ארוחות כדת וכדין מפוארות בכל ערב וערב. חודש הרמדאן הוא מיוחד עבור המוסלמים לא רק בגלל ההזדמנות לנקות את הגוף והנפש, אלא גם בגלל ההזדמנות לפתוח שולחן חגיגי ומכובד. זאת ההזדמנות לקבץ את כל בני המשפחה והמכרים לארוחה חגיגית, והחזרה על הארוחות מדי יום מאפשרת לקרב בין האנשים.
בני המשפחה קמים מוקדם לפני זריחת החמה לארוחה שלפני תחילת הצום, הנקראת "סחור". ובתום הצום, עם שקיעת החמה, נוהגים לשבור את הצום בארוחה הקרויה "פטור". את הארוחה המפסיקה את הצום היומי פותחים באכילת תמרים ובשתיית משקאות ממותקים המסייעים להחזיר לצמים את מנת הסוכרים שהפסידו. לאחר מכן פונים המסובים לסעודה דשנה ומרובת מנות. לקינוח יוגשו בדרך כלל קינוחים מתוקים כמו כנאפה או קדאיף.
בסיום חודש הרמדאן חל "עיד אל-פיטר" - אשר נחגג במשך שלושה ימים ובו מודים המוסלמים לאללה על שאיפשר להם לצום במשך כל ימות חודש הרמדאן, למרות הקושי הכרוך בכך, ועל דאגתו לבני-האדם. חג זה מתחיל ביום הראשון שלאחר תום החודש בו חל הרמדאן. במהלך ימים אלה נוהגים המוסלמים לערוך ארוחות חגיגיות, להתלבש היטב ולבקר אצל קרובי משפחה.
פותחים שולחן
במסעדת "סהרה" משתפים את האורחים במנהגי הרמדאן. בהתאם למסורת, מעדיפים לפתוח את הארוחה עם מים ותמרים, שמאפשרים לשבור את הצום בקלות ולגרות את התיאבון בהדרגה. "מי שלא ראה סעודות 'פטור' של הרמדאן לא יודע מה זה 'לפתוח שולחן'", מספר זועבי בחיוך. "הארוחות הללו הן תאווה לחיך, כאשר אווירת הניקיון הרוחני והמפגש החוזר עם כל המשפחה יוצרים אווירה ייחודית במשפחה. אנחנו שמחים תמיד לארח גם אורחים שאינם צמים, אשר פעמים רבות מצטרפים לשולחן". לאחר שכלו מנות הבשר והסלטים מפונה השולחן – ומגיע הזמן לקפה המסורתי שמוגש עם הקינוחים המתוקים.
זועבי ניאות לשתף אותנו בכמה ממנות החג המיוחדות שמוגשות במסעדה - ואלו יאפשרו גם לכם להתחקות אחר מסורת הבשר האגדית של המטבח הערבי.
מתכון של מסעדת "סהרה"
המרכיבים:
1 צוואר כבש בינוני (מבקשים מהקצב שיפתח אותו וינקה)
1/2 ק"ג אורז
300 גרם בשר עגל טחון
100 גרם צנוברים
150 גרם שקדים טחונים גס
שמן זית
מלח
פלפל שחור
אגוז מוסקט טחון
אופן ההכנה:
- מטגנים את השר הטחון ומערבבים אותו עם כל התבלינים, האורז, הצנוברים והשקדים וממתינים עד שמתקרר.
- מורחים את צוואר הכבש במלח, פלפל ואגוז מוסקט. ממלאים את הכבש בתערובת הבשר הטחון, עוטפים את הצוואר בנייר כסף, מכניסים לתנור ואופים בחום בינוני-נמוך כשלוש שעות עד שהבשר רך מאוד.
(צילום: דן פרץ)
מתכון של מסעדת "סהרה"
המרכיבים:
6 אפרוחים (או חצאי עופות קטנים)
1 ק"ג בצל קצוץ
2 כוסות שמן זית
200 גרם צנוברים
50 גרם סומאק
6 פיתות גדולות (פיתות טאבון)
מלח
פלפל
אופן ההכנה:
- שמים את האפרוחים או חצאי העופות בתבנית אפייה.
- מתבלים במלח, פלפל ושמן זית ואופים עד שהם מוכנים.
- מטגנים את הבצל בשמן זית, בטיגון אטי מבלי להשחים, עד שהבצל מתרכך היטב.
- מוסיפים לבצל את הצנוברים והסומאק ומקפיצים יחד עד לקבלת צבע זהוב.
- לפני ההגשה שמים על כל פיתה מעט מהבצל ושמן הזית.
- מניחים את האפרוח או העוף המוכנים על הפיתה. מכסים בשאר הבצל, הסומאק והצנוברים.
גיוון: אפשר להחזיר לתנור ולאפות עד שהפיתות פריכות והעוף מתחמם היטב.
מתכון של מסעדת "סהרה"
המרכיבים (4 מנות):
לבשר:
1/2 ק"ג בשר כבש טחון
200 גרם צנובר
2 כפיות מלח
1 כפית פלפל שחור גרוס
2 בצלים קצוצים דק
צרור פטרוזיליה קצוצה
לרוטב עגבניות:
2 ק"ג עגבניות אפויות בתנור
1 כפית מלח
1 כפית פלפל ירוק חריף קצוץ
1 כפית כמון
אורז:
300 גרם אורז
1/2 כפית פלפל לבן
1/2 כפית מלח
1/4 כפית הל טחון
1/2 כפית אגוז מוסקט טחון
1 כפית אבקת מרק בקר
אופן ההכנה:
- הקבב: מערבבים את כל החומרים יחד ומגלגלים קציצות מהעיסה. צולים את הבשר על הגריל עד 70% דרגת עשייה.
- הרוטב: טוחנים את העגבניות במעבד מזון ידני. מוסיפים מלח, פלפל ירוק חריף וכמון ומערבבים.
- האורז: מבשלים את האורז לפי ההוראות שעל האריזה.
- הרכבה: שמים את האורז המבושל בצורה של כיפה במרכז קערה גדולה שאפשר להכניס לתנור. מניחים את קציצות הקבב מסביב לאורז. מזלפים מעל רוטב עגבניות.
- עוטפים היטב את הקערה בנייר כסף ומכניסים אותה לתנור חם למשך 10-15 דקות.
(צילום: דן פרץ)
מתכון של מסעדת "סהרה"
המרכיבים (מנה אחת):
1 יח' של אוסובוקו כבש במשקל של 500 גר' או שוק כבש קטנה במשקל של עד 1 ק"ג (אם משתמשים בשוק כבש, יש להכפיל את כמויות התבלינים)
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור אנגלי
1/2 כפית הל טחון
5 עלי דפנה
1/2 ק"ג תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות
4 גזרים, חתוכים לקוביות
1/2 ק"ג סלרי קצוץ
שמן זית לטיגון
2 ליטר מים
אופן ההכנה:
- שמים את האוסובקו במחבת עם שמן זית ומשחימים.
- מעבירים את האוסובוקו לתבנית. מוסיפים את כל התבלינים, הירקות והמים ומכניסים לתנור למשך שעה וחצי ב-150 מעלות.
- מגישים את האוסובוקו על מצע אורז וירקות מבושלים.