שתף קטע נבחר

ישראל עושה צעד נוסף להקמת עוד כור אטומי

מקורות דיפלומטיים בסוכנות לאנרגיה אטומית מדווחים שישראל מבקשת לשנות את התקנות הנוגעות לייצוא טכנולוגיית גרעין, כדי לאפשר לה לפתח כור אטומי לייצור חשמל. גורם ישראלי: "הכור יתמודד עם הצורך באנרגיה, מבלי לגרום להתחממות כדור הארץ"

ישראל פנתה באחרונה למספר מדינות המייצאות טכנולוגיה גרעינית לנסות לשכנען לאמץ שינויים בתקנות נגד הפצת גרעין, כדי לסייע לה לפתח כורים אטומיים לצרכים אזרחיים - כך טען אמש (יום ד') גורם דיפלומטי בכיר בווינה. בחודשים האחרונים דווח כי ישראל מעוניינת להקים באזור שיבטה שבנגב כור גרעיני למטרת ייצור חשמל. הניסיון הישראלי לשנות את התקנות הנוגעות לייצוא טכנולוגיה גרעינית גורם לתרעומת.

 

מספר דיפלומטים בסוכנות לאנרגיה אטומית בווינה דיווחו שישראל מבקשת לנהוג בבקשתה, כפי שארה"ב עשתה ביחס להודו, כדי לייצא לה טכנולוגיה גרעינית. בכדי לאפשר ייצוא של טכנולוגיה אזרחית, יש לבצע שינוי בתקנות קבוצות יצואניות טכנולוגיית הגרעין (NSG). שינויים אלו עלולים לגרור סערה במזרח התיכון בקרב מדינות ערב, המודאגות בלאו הכי מיכולותיה הגרעיניות של ישראל.   

 

גורם ישראלי רשמי הכחיש שישראל מבקשת שינויים בתקנות הבינלאומיות נגד הפצת טכנולוגיה גרעינית, אך אישר שישראל ביקשה לבצע שינויים, שייאפשרו למדינות שאינן חתומות על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT), ובהן ישראל, לרכוש טכנולוגיה בטוחה יותר, המיועדת להרחבת השימוש באנרגיה אטומית.

 

"השינויים הללו יקדמו את מנגנון הפיקוח על הפצת טכנולוגיה גרעינית, בכך שיהיה יותר פיקוח על הפצת טכנולוגיה רגישה ויימשכו יותר מדינות שאינן חלק מהאמנה למשטר הפיקוח, ובו-זמנית לאפשר למדינות שאינן חתומות על האמנה גישה לטכנולוגיה הפחות רגישה", אמר הגורם הישראלי.

 

לדבריו, השינוי יסייע למדינות כמו ישראל, "המעוניינות לבנות כורים גרעיניים, בהתאם להנחיות הבטיחות של הסוכנות לאנרגיה אטומית, באופן שנועד להתמודד עם הצורך באנרגיה, מבלי לגרום להתחממות כדור הארץ".

 

דיפלומט אירופי בכיר מסר שישראל ביקשה לפני מספר חודשים להתקבל ל-NSG בסטטוס של "מדינה עמיתה". חברים רבים התנגדו לרעיון בכינוס שנערך בדרום אפריקה. לדברי אותו גורם, מדינות נוספות כמו פקיסטן מבקשות לנצל את הדוגמה של הודו, שחתמה עם ארה"ב על הסכם בעניין העברת טכנולוגיה גרעינית, "אך זה היה מקרה ייחודי".

 

כתב ynet תני גולדשטיין מציין כי התחנה המתוכננת לקום בשיבטה מיועדת לייצר בין 1,200 מגה-וואט ל-1,500 מגה-וואט חשמל שיהיו תוך עשור בערך כעשירית מצריכת החשמל של המדינה. הממשלה צריכה להחליט האם התחנה תוקם בידי חברת החשמל או על ידי חברה פרטית שתפעל בפיקוח ממשלתי. המניע להחלטת ישראל לקדם הקמת כור גרעיני הוא הידלדלות מקורות האנרגיה בעולם ובעיקר הגז הטבעי והנפט מצד אחד, והנזק הסביבתי שגורם הפחם מצד שני. ישראל הבהירה שאם תקים כור לייצור אנרגיה היא תעשה זאת בשיתוף הסוכנות לאנרגיה אטומית. יחד עם זאת, הובע חשש שהסוכנות לאנרגיה אטומית לא תסתפק בפיקוח על הכור החדש, ותנסה לבדוק מה קורה גם בכור הוותיק בדימונה.


פורסם לראשונה 26/09/2007 22:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
הכור בדימונה
צילום רויטרס
מומלצים