אחמדי-נג'אד לצ'אבס: תם עידן האימפריאליזם
נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, שספג ביקורות קשות במהלך ביקורו בארצות הברית והופעתו בעצרת הכללית של האו"ם, נסע להתנחם בחיק ידידיו באמריקה הלטינית. לבוליביאנים הבטיח סיוע בשווי מיליארד דולר. עם ידידו נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס, הכריז כי "לאימפריאליזם יש ברירה אחת - להשלים עם תבוסתו"
לאחר קבלת הפנים הצוננת שזכה לה במטה האו"ם ובאוניברסיטת קולומביה, נסע נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד לטריטוריה אוהדת יותר. סיורו באמריקה הלטינית החל אתמול (ה') בבוליביה, שם הבטיח לממשל יותר ממיליארד דולר בהשקעות במדינה. משם המשיך אחמדי-נג'אד לוונצואלה, על מנת להיפגש עם בן-בריתו שלא הגיע לאו"ם, הנשיא הוגו צ'אבס.
בקבלת הפנים שנערכה לנשיא האיראני על השטיח האדום בקראקס, הוא פנה למקבילו המקומי ואמר כי "ביחד, אנו ודאי גדלים ומתחזקים ואף אחד לא יוכל להביס אותנו". בהתייחסו לארצות הברית, הוסיף: "לאימפריאליזם יש רק ברירה אחת - לכבד את עמי העולם או להשלים עם תבוסה". לדבריו, "תם עידן האימפריאליזם".
צ'אבס מצידו החמיא לאחמדי-נג'אד בכל הזדמנות וכינה אותו "אחד מגדולי הלוחמים למען שלום אמיתי". צ'אבס אף ניצל את ההזדמנות כדי להביע את תמיכתו בתוכנית הגרעין האיראנית והתעקש כי מדובר בגרעין למטרות שלום, "למרות ההאשמות האמריקניות בדבר תוכנית לפיתוח נשק אטומי". הוא הוסיף כי ונצואלה מקווה לפתח בסופו של דבר תוכנית גרעינית משלה.
צ'אבס החמיא לאחמדי-נג'אד על התמודדותו עם הקהל העויין באוניברסיטת "קולומביה". "דובר אימפריאליסט ניסה לפגוע בכבודך, כינה אותך 'דיקטטור קטן ומרושע' אך אתה הגבת בגדולה ובמהפכנות".
קבלת פנים ממלכתית (צילום: רויטרס)
בביקור בבוליביה, אחמדי-נג'אד הבטיח סיוע בשווי מיליארד דולר במהלך חמש השנים הבאות, שיושקעו בפיתוח הגז הטבעי המצוי במדינה, ייצור מוגבר של חשמל, פיתוח חקלאי ומיזמי בנייה. נשיא בוליביה, איבו מוראלס, אמר כי ביקורו של אחמדי-נג'אד הוא "מאורע היסטורי", מאחר שהמדינות יצרו קשרים דיפלומטיים לראשונה. מוראלס ניסה להרגיע את מדינות העולם, שהביעו חשש בעקבות היחסים המתחזקים עם מדינה שארצות הברית רואה בה מממנת טרור. "הקהילה הבינלאומית יכולה להיות בטוחה שמדיניות החוץ של בוליביה מוקדשת לקידום שלום, שיוויון וצדק חברתי.
וושינגטון צופה בדאגה בהתחזקות הקשרים של איראן עם מדינות אמריקה הלטינית, בהן גם ניקרגואה ואקוודור. בממשל, יש כאלו שמשווים את יחסי איראן-ונצואלה ליחסי קובה-רוסיה בימי המלחמה הקרה. במטרה לפרק את הקשר החדש הזה, תוגש היום לקונגרס הצעת חוק משותפת לדמוקרטים ולרפובליקנים שכוללת תוכנית להעברת שניים וחצי מיליארד דולר למדינות אמריקה הלטינית, שנועדו לייצב אותן על ידי צמצום העוני והרחבת מעמד הביניים.