שתף קטע נבחר
 

שישה טיפים קלים ליישום למניעת עששת בשיניים

מניעת עששת לא מתחילה ומסתיימת בפלואוריד. הרגלי תזונה נכונים ותפריט מאוזן חשובים לא פחות מצחצוח קפדני. הדיאטנית מיכל גילאון מציעה לכם ששה טיפים להגנה על השיניים

בשנים האחרונות חל שינוי באסטרטגיה למניעת עששת. בעוד שבעבר ניתן דגש על הימנעות ממאכלים מסויימים, שהוכרזו כגורמים ליצירת חורים, היום המניעה מתמקדת בפלואוריד, היגיינה טובה של הפה והרגלי אכילה נכונים.

 

איך התזונה משפיעה על היווצרות חורים בשיניים?

כל מה שאנחנו אוכלים עובר דרך הפה, בו החיידקים (בעיקר סטרפטוקוקוס מוטנס) הופכים את הפחמימות לחומצה לקטית. חשיפה ממושכת לחומצה פוגעת באמייל, הציפוי החיצוני הקשה של השן, ויכולה בסופו של דבר ליצור חורים בשיניים.

 

הפחמימות לא מורכבות רק מסוכרים פשוטים - שבאים ממקורות כמו סוכר, דבש ומולסה - אלא גם מכילות עמילנים שבאים ממקורות כמו לחם, קרקרים ודגנים. כל אלה יכולים להוות תשתית לחיידקים, שמייצרים חומצה שפוגעת בשיניים. קיימים מספר גורמים שמשפיעים על התהליך:

 

תדירות האכילה

בכל פעם שאוכלים מזון המכיל פחמימות - גם אם זה מזון שנחשב בריא כמו אורז מלא או גרנולה - משתחררת חומצה על השיניים במשך 20 עד 40 דקות. ככל שתדירות האכילה גבוהה יותר, כך יש יותר הזדמנויות ליצירת חומצה ולפגיעה באמייל השן.

 

משך הזמן בו המזון נשאר על השיניים

יש פחמימות שנשארות זמן ממושך יותר בפה, וכך יוצרות הזדמנויות רבות יותר ליצירת חורים. חלק מהמזונות נוטים להידבק לשיניים, על אף שבדרך כלל אנחנו לא חושבם עליהם כעל דביקים. לדוגמה: סוכריות ג'לי אמנם דביקות, אבל נשטפות מהפה מהר יותר מאשר עוגיות או חטיפי צ'יפס, שמתמוססים לאט. שוקולד נמס ומתפנה מהפה מהר יותר מאשר לחם או קרקרים.

 

כמות הפחמימות בארוחה

מזונות שמכילים פחמימות גורמים לייצור רוק מוגבר, כשהם נאכלים כחלק מארוחה. אותם מזונות גורמים לייצור רוק מופחת, כשהם נאכלים לבד. ייצור הרוק מוגבר במהלך הארוחה כדי לעזור לסתור את החומצה ולנקות את המזון מהפה. בנוסף, שתייה במהלך הארוחה שוטפת את המזונות הדביקים מהשיניים מהר יותר, וסוגרת את חלון ההזדמנויות ליצירת חומצה.

 

עששת הבקבוק

בגיל הינקות קיימת תסמונת הנקראת "עששת הבקבוק". עששת זו נגרמת בדרך כלל בעקבות מתן בקבוק לתינוק תוך כדי שינה, או מתן מוצץ הטבול בסוכר או בדבש כדי להרגיע את התינוק.

 

צריכת משקאות המכילים סוכר - כמו מיצי פירות (גם הטבעיים) ומשקאות ממותקים בסוכר (כולל תה לתינוקות על בסיס אבקה או גרגרים) - יכולה להגביר את הסיכון לעששת השיניים. כך גם שתייה רצופה של חלב או פורמולה במשך השינה. לכן מומלץ להימנע משימוש בבקבוק בזמן השינה וממתן משקאות מתוקים. הכי כדאי לשתות מים. גם לא מומלץ לטבול מוצצים או פטמות של בקבוקים בסוכר או בדבש.

 

מה אפשר לעשות כדי להגן על השיניים?

  1. פחות סוכר. להמעיט ככל הניתן באכילת מזונות שמכילים סוכר ושנדבקים לשיניים. בין המזונות הללו: חטיפי דגנים; גרנולה; עוגיות; קרמל; קרקרים; חטיפי צ'יפס וסוכריות קשות, שמצפות את השיניים בסוכר באופן רצוף. אם בכל זאת אוכלים מזונות כאלה, כדאי מאוד לצחצח שיניים מיד אחרי אכילתם.
  2. לצמצם את כמות הנשנושים. תדירות הנשנושים חשובה מאוד לבריאות השן, אפילו יותר מהכמות שאוכלים. נשנושים תכופים מספקים דלק להזנה רצופה של החיידקים. הזמן בין הארוחות מאפשר לרוק לשטוף את שאריות המזון ולחדש את ציפוי האמייל של השן. לכן מומלץ לחכות לפחות שעתיים בין אכילה לאכילה. כדאי לאכול שלוש ארוחות עיקריות (בוקר, צהריים וערב) ולא יותר מעוד שתיים עד שלוש ארוחות ביניים במשך היום.
  3. פירות וירקות. אם חייבים עוד נשנושים, כדאי לאכול פירות וירקות טריים. הם מכילים הרבה מים, שעוזרים לשטוף את החומצה, והם גם בריאים ומכילים יחסית מעט קלוריות. פירות יבשים דביקים יותר, לכן מומלץ לצרוך מהם במתינות.
  4. אם חייבים מתוק - מיד אחרי הארוחה. ממתק, כדאי לאכול כקינוח מיד אחרי הארוחה, אז בדרך כלל יש הפרשה מוגברת של רוק.
  5. גדולתו של המסטיק. מסטיקים וסוכריות ללא סוכר, עדיפים על הממותקים. לעיסת מסטיק ללא סוכר לאחר הארוחה עוזרת בהפרשת רוק וסילוק שאריות המזון מהפה.
  6. שתו מים. לשתות מים במקום מיץ או משקאות קלים. מים, להבדיל ממשקאות מתוקים, לא פוגעים בשיניים וגם עוזרים לשטוף את שאריות המזון שנדבקות לשיניים. משקאות כמו רד-בול, וקולה מעכלים את האמייל בשן, לא רק בגלל הסוכר אלא בעיקר בגלל החומצה שמצוייה בהם.

 

במחקר שנערך באוניברסיטת איווה, נבדקו חמישה משקאות פופולריים: מיץ תפוחים, קולה, דיאט קולה, רד-בול ומשקה ספורט בשם Gatorade. החוקרים טבלו שיניים בכל אחד מהמשקאות האלה במשך 25 שעות ומילאו מחדש את הכוסות במשקה טרי כל חמששעות. משקה הספורט Gatorade תקף את השיניים באופן החריף ביותר ואחריו רד-בול, קולה, דיאט קולה ומיץ התפוחים. תוצאות המחקר עוררו מחלוקת רבה והמתנגדים טוענים, כי התנאים במחקר לא מדמים את המציאות וכי יש לבדוק את ההשפעה של המשקאות הממותקים על שיני הילדים הלכה למעשה. לדבריהם, מה שקובע הוא משך הזמן שהשיניים נמצאות במגע עם המשקאות, "ואף אחד לא שותה באופן רצוף במשך כל היממה". עוד נטען, כי הרוק מנטרל חלק מההשפעה המזיקה של המשקאות הללו.

 

גם אם ההשפעה של המשקאות המתוקים על שיני הילדים נמוכה מזו שנמצאה בתנאי המחקר, מומלץ לתת לילדים כמה שפחות שתייה ממותקת. שתייה ממותקת היא אחד הגורמים העיקריים להשמנת ילדים והפחתה שלה לא רק מועילה לשיניים, אלא גם למניעת השמנה ולטיפול בה. אם ממש מוכרחים לשתות שתייה ממותקת, עדיף לשתות אותה יחד עם ארוחה ואם אפשר, לצחצח שיניים אחר כך.

 

מיכל גילאון היא דיאטנית קלינית במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
שיניים בריאות. מסטיק יעזור
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לאתר ה"כללית" - לחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים