המומלצות: תוכנות ניידות לזכרונות ניידים
הגל החדש של תוכנות-הכיס (Portable Applications) מאפשר שימוש מזדמן בכל מחשב. נושאים אותן בזיכרון הנייד ובשעת הצורך שולפים, משתמשים ואז מתנתקים בתנועה אלגנטית ומחזירים לכיס - בלי לאבד מידע, בלי להשאיר עקבות. גם אתם תעשו את זה
ובכן, לא, לא כל התוכנות עושות את זה. בשנה האחרונה מתפתחת מאד הקטגוריה המכונה "Portable Applications". אלו תוכנות קומפקטיות, פשוטות ומהירות, שהשימוש בהן לא כרוך בהתקנה והסרה ארוכות. בחלקן אפשר להשתמש בהקלקה-כפולה, ישירות מהזיכרון הנייד או מתקליטור, ללא תהליך התקנה או צורך בהסרה כלל.
התוכנות הללו הן פתרון מעשי מאד עבור מי שמשתמש במחשב חלק וישן במיוחד, או כאשר יש צורך בתוכנה מסוג מסויים באופן חד-פעמי. אבל אצל רוב האנשים הן משמשות בפשטות כ"תוכנות כיס". הן רצות על כל מחשב, ומאפשרות להתחבר לכל מחשב ברגע - לצורך גלישה, כתיבת מסמך, משלוח דואר אלקטרוני ואפילו טיפול בתמונה דיגיטלית - ולהתנתק בין-רגע בסיום העבודה, בלי עיכובים ובלי להשאיר עקבות מיותרים. הן מצטיינות בשמירה על הפרטיות ונוחות למי שרוצה להעביר את המידע שלו איתו, לכן כל גיק שמכבד את עצמו כבר מחזיק כמה מהן על כונן הפלאש הנייד שלו.
ישנן תוכנות-כיס מכל הסוגים ולכל השימושים. בכתבה הזו בחרנו להציג ולהמליץ על כמה שנראו לנו שימושיות במיוחד. בהמשך נביא רשימה שלהן, עם כמה הפניות חיוניות למידע נוסף.
מעבד תמלילים
ספק אם תסכימו לוותר בשבילו על Word (או על OpenOffice), כי למרבה הצער התמיכה העברית של מעבד התמלילים החביב הזה אינה מושלמת. בכל אופן, במשימות העיקריות (הקלדה, שמירה והדפסה של מסמכים רגילים, ללא טבלאות מורכבות, גרפים ותמונות), AbiWord עובד די חלק גם בעברית. באנגלית, תוכלו ליהנות גם משאר התכונות שלו, שמזכירות מאד את גירסאות וורד הישנות עם אי אלו שיפורים ותוספות.
נפח הקובץ: 6.3MB
פנקס רשימות
SavageEd היא תוכנת קוד פתוח שפותחה כתחליף ל-Notepad ובצוק העיתים תתאים לשמש גם כמעבד תמלילים קומפקטי. היא מגיעה כקובץ ריצה בודד, בנפח של 32KB בלבד (!). לא נדרשת התקנה, לא מתבצע כל רישום ל-Registry,
ופעולתה תהיה מהירה כברק גם על מחשב עתיק יומין. למרות התמיכה הטובה בהקלדה עברית היא לא מסוגלת להדפיס טקסטים בעברית. בכל אופן, מדובר בכלי נוחה להקלדה של טקסט בדרך להעתקה והדבקה במקום אחר - תוכנת דואר, תוכנה גרפית, בלוג, תגובה באתר וכדומה. וכמובן, היא קלילה כנוצה וחינמית לגמרי.
נפח הקובץ (כולל קוד מקור): 48KB
קוראי PDF
עם קובץ התקנה בנפח של 2.1MB בלבד (בהשוואה ל-18.4MB בגירסה האחרונה של Acrobat Reader), תמיכה עברית טובה, והתממשקות יעילה לדפדפן שלכם, אין ספק ש-Foxit Reader הוא קורא ה-PDF שמציע הכי הרבה תמורה למגהבייט. תקבלו גם את רוב התכונות של הגירסה המסחרית, Foxit Reader Pro Pack, עם כמה מגבלות שוליות.
אם אתם מחפשים קורא PDF קל וקומפקטי אפילו יותר, לכו על Sumatra PDF. זוהי תוכנה בסיסית מאד, אבל היא עושה עבודה מושלמת בצפייה והדפסת PDF בכל השפות, כולל עברית.
Foxit Reader
נפח הקובץ: 2.1MB
Sumatra PDF Portable 0.7
נפח הקובץ: 1MB
דפדפנים אולטרא-קומפטיים
הרולס-רויס של הדפדפנים הקומפקטיים הוא ללא ספק פיירפוקס בגירסת ה-Portable, שמגיעה בקובץ התקנה של 6.1MB בלבד. אם אתם רוצים את הדפדפן שלכם רזה אפילו יותר, לכו על Avant Browser. בקובץ התקנה של 1.8MB בלבד, מסתתר אחד הדפדפנים הקלים והמהירים שפגשתם, כיום עם ממשק עברי מלא ותמיכה טובה באתרים עבריים. Avant יעבוד נהדר גם על מחשב מיושן במיוחד, וניתן להתקין ולהסיר אותו בשניות מהזיכרון הנייד.
Firefox Portable
נפח הקובץ: 6.1MB
Avant Browser
נפח הקובץ: 1.8MB
תוכנת דואר
חסידי הקוד הפתוח עשויים להעדיף את גירסת ה-Portable של תוכנת Thunderbird מבית Mozilla, אחותו של פיירפוקס שמציעה את כל התכונות המתקדמות. משתמשים מהיישוב יעדיפו אולי פתרון קל ומהיר יותר כמו Reach-a-Mail המצויינת, שכוללת את כל התכונות החשובות ומגיעה בקובץ התקנה בנפח של כ-2MB.
אבל אם אתם מחפשים תוכנת דואר קומפקטית באמת, נסו את Quick Mailer 2.2. את התוכנה הזו אין אפילו צורך להתקין - פשוט מריצים את קובץ ה-exe הקטנטן (בנפח של 21KB) ונהנים מאפשרות פשוטה לשלוח ולקבל הודעות, כולל תמיכה בסיסית בתיקיות, אותנטיקציה מול שרת דואר, דואר מבוסס HTML ועוד. יישומון מושלם לזיכרון נייד.
Mozilla Thunderbird Portable Edition
נפח הקובץ: 6.7MB
Reach-a-Mail
נפח הקובץ: 2.3MB
Quick Mailer
נפח הקובץ: 48KB
מסרים מיידיים
Miranda היא ממש פלא של תוכנה: פשוטה לשימוש, קלילה, תואמת לכל תוכנות ה-IM הנפוצות (מסנג'ר, ICQ, AIM וכו'), תומכת בעברית בצורה טובה (אך בעלת ממשק אנגלי) ומגיעה בקובץ התקנה בנפח 1.1MB בלבד.
Miranda IM
נפח הקובץ: 1.1MB
נגני וידאו ואודיו
כבר המלצנו כאן בעבר על נגן הקוד הפתוח הנהדר VLC, שמציע תמיכה רחבה בפורמטי קבצים ובמקודדי וידאו ואודיו. ראוי
להזכיר גם את XMPlay, נגן אודיו זערורי שאותו אין צורך אפילו להתקין. הוא תומך ברוב הפורמטים הנפוצים, כולל אקולייזר מובנה, רשימות השמעה ותמיכה בהרחבות שונות במקרה הצורך. בנפח של 305KB בלבד, זו ללא ספק תוכנה שאתם רוצים להכיר.
VLC Media Player
נפח הקובץ: 9.8MB
XMPlay
נפח הקובץ: 305KB
גרפיקה ותמונות
מלבד תוכנת IrfanView הכל-יכולה שהזכרנו כאן בעבר, יש שתי תוכנות נוספות שאולי יענייננו אתכם: GIMP, שמציעה כלי עריכה, איור ועיבוד תמונה מתקדמים, במאית הנפח מפוטושופ; Pixia היפנית, שמציעה כלים קצת פחות מתקדמים אך תרוץ על כל מחשב שיוצר אחרי מלחמת השחרור.
IrfanView 4.0
נפח הקובץ: 1.1MB
GIMP Portable 2.2.17
נפח הקובץ: 11.6MB
Pixia 4.1j
נפח הקובץ: 4.8MB
כל התוכנות למחשב ב-30-90MB
ישנן עוד תוכנות רבות כמו אלו שהזכרנו כאן, כמעט לכל מטרה. התייחסנו למה שהכי חשוב לדעתנו; אם אתם זקוקים לתוכנות נוספות תוכלו למצוא אותן בדרך-כלל באחד משני המקורות הבאים:
האתר PortableApps.com, שגם מציע שני אוספים מוכנים של תוכנות שימושיות שאפשר להוריד ולהתקין בבת-אחת (בנפחים של 30.4MB ושל 89.5MB). הערך Portable Applications בויקיפדיה שכולל הרבה הפניות מועילות.
שונות
לסיום, להלן עוד כמה קישורים שימושיים לתוכנות-קומפקטיות:לצריבה וטיפול בתקליטורים
DeepBurner Free Portable Edition
2.83MB
אנטי וירוס
ClamWin Free Antivirus
16.6MB
תוכנת דחיסה
7-Zip
838KB
מנהל סיסמאות
KeePass
1.1MB
להקלטה ועריכת אודיו
Audacity R2
2.4MB
למחיקת קבצים לצמיתות
Eraser Portable
1.2MB
להורדה