שתף קטע נבחר

בלי ציניות: נחל צין ב-4X4

מסלול אטרקטיבי במיוחד לרכבי שטח בסוכות: 28 ק"מ ממעלה עקרבים לכביש הערבה בעבירות קשה, כולל צליחת "הקטע הרטוב" של נחל צין

אצל רבים ממטיילי ארצנו זוכה נחל צין לכבוד גדול ולחיבה מיוחדת. 120 ק"מ של מדבר כחול-לבן שיורדים בהפרש גובה של ‭1,400‬ מטר ממישור הרוחות שליד מצפה רמון ועד לים המלח.

 

הצין מנקז אליו כמויות גשם עצומות, וזרמי המים האדירים שחולפים בו בימי השטפונות יוצרים נאות מדבר, קניונים עמוקים, מפלי ענק ואינספור גבים. ערוצו מאופיין בסגנונות שונים ומתארי נוף מגוונים: חלקו העליון נטוע כרמים, ולידם שמורות טבע עמוסות קניונים, ברכות מים, עצי צפצפה ויעלים. במרכזו בקעת ענק, מפעלי פוספטים ושדות בולבוסים. בחלק הצפוני מחכה חוויית שטח רטובה ונוף חווארים חלומי. את נשמתו הוא נופח במאגר מים ענקי שגובל עם מה שהיה ידוע פעם כים המלח. 


נוסעים הרבה בתוך מים (צילומים: שמעון תמיר)

 

המסלול המפורט כאן עובר בקטע הצפוני, מעין עקרבים עד לכביש הערבה, הקרוי בפי הבדואים ואדי פוקרה, נחל הבורות. הקרב נגד גריסת נופי המדבר נמצא בעיצומו, ומול שני ענקים כלכליים כמו מפעלי הפוספטים ומפעלי ים המלח יכולה לעמוד רק התנגדות ציבורית רחבה שתטפח את התודעה להכרת הארץ ולשמירת מכמניה הטבעיים.

 

המסלול שלפנינו ידוע גם כ"קטע הרטוב‭,"‬ לאורכו זורמים מי נביעות ואין דוגמתו בנגב. חלקו בוצי למדי, חלקו חולף על פני גבים וברכות מים, ונדרשת יכולת מעבר על לא מעט מדרגות סלע שדורשות מיומנות בנהיגת שטח.

 

צפרדע ובולבוסים

מעלה עקרבים ‭1)‬ ברשימת הנ.צ המופיעה בהמשך) על כביש אורון-חצבה הוא תחנת עצירה ראשונה. המעלה המפותל יורד בתלילות, ומקור שמו כנראה במילה הערבית עקארב (פיתולים‭.(‬ הוא נסלל על-ידי הבריטים ב-1927 לאורך המעלה הרומי העתיק.


כיף של גב

 

בעשור הראשון לחיי המדינה הייתה זו הדרך הראשית לאילת, והמעלה הפך לאימת נהגי המשאיות. ב-1954 נרצחו כאן 11 נוסעי אגד בידי מסתננים ערבים. זה היה אירוע אכזרי וטראומטי, שהשפיע רבות על התודעה הלאומית והביטחונית.

 

בראש המעלה אנדרטה לזכר לוחמי מבצע לוט שהשתלטו על אזור ים המלח במלחמת העצמאות, ולידה לוח זיכרון לנרצחים. בהמשך, ליד נקודת התצפית, הוקם אובליסק קטן של חיל הנדסה. הנוף מהמם: בקעת נחל צין במלוא הדרה. ממול בולטים מפעלי הפוספט והעשן המזהם את השמיים הכחולים, ומצפון מתפתל הנחל הירוק, פנינת טבע. מרחוק הרי אדום והערבה. בירידה נסו לאתר את סלע הצפרדע המפורסם (בעקומה החמישית‭.(‬

 

אתר חובה לביקור הוא שדה הבולבוסים שנמצא בלב המפעלים לרגלי הר צין הבולט בצורתו הריבועית ומצוקיו התלולים. נוסעים דרומה על כביש הכניסה למפעלים ‭(2)‬ המסומן שחור כ-16 ק"מ, בעקבות השילוט. במאמצים רבים הצליחו חובבי הטבע להציל את האתר ‭(3)‬ משיני הדחפורים.

 

המראה עצוב ומדהים כאחד. שטח בראשיתי של בולבוסי אבן בגודל ממוצע של כדורסל, מוקף כולו בנוף תעשייתי של מכרות עיליים שהפכו את המדבר הקדום לארץ של סוללות עפר. מדובר בתופעת טבע נדירה של כדורי אבן עשויים אבן גיר, שבתוך חלקם מוטמנים שרידי מאובנים ואפילו שלדי דגים. שלטי אזהרה תוקפניים מתרים במבקרים שלא לסטות מהדרך לתוך "השטח הפרטי‭."‬


שדה הבולבוסים. כל אחד בגודל של כדורסל

 

זאבים, נמרים, ומה עם דובים?

חוזרים לכביש חצבה, ומצומת הכניסה ממשיכים מזרחה עד לכניסה לנחל על הדרך האדומה ‭.(4)‬ הדרך היפהפייה מתפתלת בתוך ערוץ הנחל על מצע חול וחלוקי אבן בתוך חורשה צפופה של שיחי אשל וינבוט. שימו לב: הראות מוגבלת מאוד ויש לנוע בזהירות.

 

אחרי שני ק"מ מגיעים למרחב נופי המזכיר את נאות המדבר בסהרה. חורשות

 עצי דקל ותמר של עין עקרבים ועין צין גדלות על מדרגה ממערב לנחל וחודרות אל ערוציו. זהו ממש יער סבוך של שיחי ינבוט ענקיים ודקלים, שכל רווח ומעבר נחסמים מיד בסבך של שיחים. הסביבה כולה היא גן עדן לבעלי חיים וציפורים שמקננות בסבך. על החול אפשר לגלות את עקבות חיי הלילה: קרקלים, חתולי בר, חתולי ביצות, שועלים, זאבים ואפילו נמרים.

 

אל הנביעות הטבעיות המתוקות שזורמות בנחל מתווספים מי שטיפה תעשייתית שמוזרמים באופן קבוע ממפעל הפוספטים. המראה יוצר אשליה של זרימת מים קבועה, אבל המים אינם ראויים לשתייה. בשנים האחרונות הסתמן שיפור בניקיון המים ובמליחותם. לפעמים יש מתרחצים בבריכות שלאורך הנחל. אין כאן המלצה לעשות כמותם.

 

בוץ ובריכות מים

מול עין צין יש מספר נתיבים לרכב ממש בתוך ערוץ המים, אבל צריך לקחת בחשבון שהאדמה כבדה והבוץ שחור וטובעני. דרומית לחורשה ‭(5)‬ חוצה הדרך מעבר בוצי אתגרי שיספק שפריצים חומים שיעטרו את הפחחות במראה קרבי עד לשטיפה הבאה.

 

המסלול ממשיך במקביל לנחל כשהוא עולה לאורך סכינים, מדלג על מדרגות עפר ובהחלט נותן סיפוק למחפשי נהיגה אתגרית. בק"מ השביעי ‭(6)‬ חוצים את הערוץ לצד מזרח לאחר טבילה בגב ארוך מלא מים. זהו המעבר האתגרי ביותר המצריך טיפוס מיומן על מדרגת סלע ענקית שבוקעת ישר מתוך הגב. מומלץ לצאת לטיול עם כננת או כבל גרירה, כי כאן קורות רוב התקלות.


צולחים את המדרגה הגדולה של נחל צין

 

התחנה הבאה היא גבי צין ‭,(7)‬ קבוצת בריכות בתוך מעוק לבן מלאות במים זורמים בצבע מירל חום. המראה קסום במיוחד. מצד מערב מתרומם קיר אדיר של כרבולות הרים משוננות כסנפירי כרישים, המאופיינות בשכבות הסלע האלכסוניות המתרוממות בזוויות חדות.

 

הדרך שבין גבי צין לגבי שיש חולפת כולה בתוך ערוץ הנחל על פני משטחי סלע ענקיים וצחורים, ואינספור בריכות מים ופינות חמד לעצירה והתרגעות. גבי שיש ‭(8)‬ נמצאים כבר בעומק הערוץ, ויש דרך ייחודית שמאפשרת להגיע ממש אליהם. הבריכות המדורגות מלאות במים חומים שזורמים במפלים קטנים. זהו אחד המקומות הרומנטיים ביותר בנגב, כולו לבן וצחור כשיש.

 

מעלה דריישפט

מהגבים ממש יורד מעלה קצר ואכזרי לערוץ הנחל. הוא ידוע בשמו המפורסם "מעלה דריישפט"

טבלת נ.צ. GPS Magellan
1. מעלה עקרבים 13206/36399
2. כניסה למפעלים 13248/33003
3. שדה בולבוסים 05579/26141
4. כניסה לנחל 13598/32531
5. מעבר בוץ 15203/33826
6. המדרגה הגדולה 17659/34841
7. גבי צין 19050/34948
8. גבי שיש 20031/37123
9. נחל חצרה 22599/39763
10. כביש הערבה 26507/36652

 על שמם של עשרות רכבי שטח שנתקעו כאן ברבות השנים ושברו את רכיבי ההינע שלהם. לכן מומלץ להמשיך עם המסלול האדום לכיוון המכתש הקטן. זהו קטע די אתגרי, ובו מספר מדרגות שמחייבות מיומנות וניסיון.

 

הדרך צרה מאוד ומטפסת בתלילות לאורך צלע ההר הניצבת כקיר. מלמטה נראים כלי הרכב כתלויים על בלימה. צבירת הגובה מאפשרת מראה נהדר של ערוץ הנחל והגבים. מגיעים לדרך הכחולה ‭(9)‬ המסמנת את הכניסה לנחל חצרה שיורד ישירות חזרה לערוץ נחל צין. המשך המסלול לאורך בולדרים חביבים ומדפי סלע שתלויים מעל לקניון העמוק. סיום החלק הזה על כביש הערבה ‭.(10) ‬

 

אופציות נוספות

"ציר המצלעות‭:"‬ מחפשי אתגרים אוהבים לנסות את הציר הקשה הזה שנפרץ לטובת מחפשי נפט, והוא מתכתש עם השטח ממערב לערוץ הנחל. תחילתו במעלה עקרבים, והוא נמשך עד גבי שיש. נקודת הכניסה ממש בתחתית המעלה. אלו 11 ק"מ של דרך סלעית שחוצה ערוצים עמוקים, ויש בה אתגרי עבירות קשים במיוחד.

 

"ציר נוף הירח‭:"‬ המשך מכביש הערבה לים המלח אפשרי דרך נחל אביה ונחל אמציה. אלו 15 ק"מ קלילים דרך נוף חווארים לבן. הדרך מתפתלת בערוץ הנחל במין גן פסלים מופלא ומסתיימת ביישוב עין תמר.

 

  • מפות טיולים וסימון שבילים ‭1:50,000‬ "צפון הערבה ומזרח הנגב"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נחל צין
צילום: אריאל כרמון
צילום: דפנה טלמון
מעלה עקרבים. נסלל ב-1927
צילום: דפנה טלמון
צילום: ליאור בלוי
כביש הערבה. נקודת סיום
צילום: ליאור בלוי
מומלצים