שתף קטע נבחר

סקירה: מחשב נייד חסכוני Thinkpad R61e

אחד המחשבים הראשונים בסדרת R של Thinkpad הפופולרית בישראל ושפועל על פלטפורמת Centrino Duo הוא ה-R61e. אז מה אם Vista קצת כבדה עליו? הוא עדיין מציע תמורה הגונה לכסף שלכם. בדקנו

סדרת R של מותג Thinkpad (לשעבר IBM, כיום לנובו) היא אולי הנמכרת ביותר של Lenovo בישראל. מדובר בסדרה ה"חסכונית" של המותג, המציעה מחשב אמין תמורת מחיר סביר. קיבלנו לבדיקה את אחד המחשבים הראשונים בסדרה אשר מבוסס על פלטפרומת "סנטה רוזה" (Centrino Duo בשמה הרשמי), R61e.

 

במסגרת המדיניות של Lenovo לאחד בין מותגי lenovo ו-Thinkpad ליצירת מותג חדש, שהם מכנים "Lenovo החדש", בתת-סדרה 60 של סדרת R, הם נקטו במהלך די נועז מבחינתם. הם שילבו בסדרה מחשב מסדרה T, הממוצבת גבוה יותר: המסך גדל והתרחב לגודל של 15.4 אינץ', מה שמעניק למחשב מראה מלבני יותר וגם המסגרת הפכה דקה

יותר. המסך עצמו הוא בעלי ציפוי Anti-Glare שהולך ונעלם, אך עדיף בעינינו בהרבה בזכות העובדה שהוא לא משקף מקורות אור סמוכים.

 

במקום רמקול בודד בחזית, שולב זוג רמקולים בצדי המקלדת. נוספה גם תמיכה מובנית ב-Bluetooth וכפתור יעודי להפעלה וכיבוי של תכונות האלחוט (חבל שאין כפתורים נפרדים ל-Bluetooth ול-Wi-Fi). מה שכן – המשקל נותר בעינו: קצת פחות משלושה ק"ג.

 

שלדה נגד זעזועים

בלנובו מאוהבים בדימויים מתחום הרכב: מתחת לפלסטיק הוכנסה שלדת מגנזיום, אשר אמורה להגן על המחשב מפני חבטות ולחץ. זאת, במקביל לטכנולוגיית "כרית האוויר", המגינה על הדיסק הקשיח ומשעה את פעילות הראשים במקרה של זעזוע למחשב.

 

השלדה מגנה על המחשב בפועל מפני נפילות, ונוכחנו בכך, כשבטעות נתקלנו בכבל הטעינה והמחשב נפל. שום נזק לא נגרם. היה מעניין גם לבחון את טכנולוגיית כרית האוויר. ללנובו יש יישום המציג את תגובת החיישן בזמן אמת.

 

ניסינו לטלטל את המחשב – והחיישן הגיב במהירות והשעה את פעילות הדיסק. באופן דומה למה שהתרגלנו לקבל בסדרת ה-T, החיישן גם יודע לזהות תנודות חוזרות האופייניות לנסיעה ברכבת או במכונית, ולא להשעות את פעילות ראשי הכתיבה שלא לצורך.

 

מלבד זאת, מדובר ב-Thinkpad טיפוסי לכל דבר: העיצוב השחור, הגס, המוכר והסולידי (יש הטוענים – מכוער), שלושה שקעי USB, שקעים סטנדרטיים של טלפון ורשת, יציאת VGA, כניסת מיקרופון ויציאת אוזניות – רובם ככולם מוקמו בצדי המחשב. שקעי ה-USB, אולי לראשונה בסדרה R (לעומת דגם 50), פוזרו בשני צדי המחשב. הללויה. המקלדת היא מקלדת ה"קליק" המלאה, הנעימה והמוכרת של Thinkpad, והיא מאוד נוחה להקלדה ולשימוש שוטף.

 

בדגם הזה שולב כונן DVD שהוא גם צורב CD – אבל לא צורב DVD. בחו"ל, אגב, אפשר למצוא דגמי R61 שופעים כל טוב – כולל כונני Blu Ray, מצלמות רשת מובנות וכניסת Firewire. לא הצלחנו לקבל מאנשי Lenovo תשובה ברורה לגבי זמינותם בישראל. לסיכום סעיף העיצוב: הנחנו את ה-R61 לצד ה-T61 החדש שסקרנו כאן – הם נראים זהים לחלוטין. ההבדל הבולט היחיד, הוא ההיעדר הבלתי מבורך של לוח מגע, בנוסף ל-TrackPoint.

 

מתחת למכסה 

לפלטפורמת Centrino Duo מבית אינטל שודך מעבד Core 2 Duo T7300 - אחד החזקים בסדרה, במהירות שני גיגה הרץ. נוסף על כך, הותקן בו זיכרון בנפח כולל של 1 גיגהבייט במהירות שעון באפיק ה-FSB של 667 מגההרץ. תצורה נאה ומכובדת, על הנייר.

 

הסיפור של Vista

מערכת ההפעלה ששודכה למחשב היא Windows Vista Business 64 Bit. צדק שוקי גלילי: השידוך בין Vista לבין Centrino Duo, כאשר הראשונה יצאה לשוק טרם זמנה, מניב תוצאות עגומות: שעות ארוכות של הורדת עדכונים לרכיבים השונים הן משרתי מיקרוסופט והן משרתי לנובו, ומספר לא מבוטל של הפעלות מחדש נדרשו כדי להביא את המחשב לרמת עבודה סבירה.

 

הבעייה השנייה היא מחסור בזיכרון. בואו נודה בעובדות: Vista כבדה מדי למחשבים בעלי גיגהבייט זיכרון. שעוני העומס שהתקנתי על ה-Sidebar (והושאר פועל בכוונה) הציגו עומס שנע בזמן עבודה שוטפת בין 70 אחוז ל-85 אחוזי ניצולת, ולעתים אף יותר. כמה מרחב זה מותיר ליישומים? לא הרבה. לצורך השוואה, ב-Dell XPS, עם חומרה זהה, ושני גיגהבייט זיכרון – ירדה הניצולת ל-30 עד 60 אחוזים בלבד.

 

פעילות משרדית 

התגובה הכללית של המחשב כבדה משהו. יישומים פשוטים כמו מעבד התמלילים של OpenOffice עולה באיטיות, וגם העבודה השוטפת עימו, ניתנת לתיאור כ"עצלנית". מה שכן, בדגם הזה הותקנה מראש ערכת Office 2007 להתנסות, והדבר עשוי לקרוץ לסטודנטים – היא גם מגיבה יותר טוב מאשר המתחרה החינמי שלה.

 

בכל מה שקשור לגלישה, תמיכה וגיבוי מידע - Lenovo עשתה עבודה מצוינת. תוכנת ה-Access Connections, שפעם הייתה כבדה ומסורבלת, כעת נעימה לשימוש ומאפשרת, בגיבוי טוב של Vista, להתחבר בקלות לרשתות אלחוטיות בכל מקום.

 

גם ה-Bluetooth עובד יפה ואין תלונות ממשיות. תכונות הגיבוי ומניעת האסונות מציעות למי שהמידע שלו יקר לו ראש שקט לחלוטין: תוכנות הההגירה, התחזוקה והגיבוי המשובחות כתמיד, הכלולות במסגרת חבילת Thinkvatage והנגישות בלחיצת כפתור בודדת – עושות עבודה טובה וידידותית.  

 

וידאו ומולטימדיה

על אף שהמחשב הזה לא הותאם במיוחד לשמש כמרכז מולטימדיה, בכל הנוגע לנגינת סרטים ומוזיקה, הוא עושה עבודה הגונה. הסאונד סביר, סרט ה-DVD, ה"שתולים", התנגן, בסך הכל, באופן חלק. אומנם חווינו פה ושם קפיצה קטנה, אבל בהתחשב בתצורה - הביצועים שלו סבירים ביותר. גם המסך המלבני תרם לחוויית הצפייה.

 

בתחום של האצת תלת-ממד לא ציפינו לגדולות ונצורות ממאיץ ה-X3100 הפשוט, שמלווה את ה-Centrino Duo. ואכן, ציון ה-3Dmark06 שלו היה נמוך: 326 נקודות בלבד, שלא השתפרו משמעותית גם אחרי עדכון מנהלי ההתקן. בואו נאמר שאת המשחק האחרון מבית id – לא היינו מנסים להריץ כאן.

 

באופן דומה, גם בדירוג חוויית המשתמש של Vista המאיץ הגרפי הוא עקב אכילס: לעומת ציונים שבין 4.5 ל-4.9 שמקבלים שאר רכיבי המערכת (כונן קשיח, ביצועי מעבד וזיכרון), המאיץ זוכה לציון 2.8 לגבי יכולתו להתמודד עם ממשק ה-Aero, מה שמנחית את הציון הכללי לאותה הרמה.

 

חיי סוללה

אורך חיי הסוללה של ה-R61 הוא אולי הנקודה החזקה ביותר במחשב הזה. הוא מבטיח, ומקיים ארבע שעות ועשרים דקות של שימוש שוטף בתנאים מעורבים, שזה נתון מצויין לסוללת ששה תאי ליתיום-יון הסטנדרטית בדגם. כמובן, אנחנו מתחשבים בעובדה שמדובר במחשב שזה עתה יצא מקופסתו. ברור שבשימוש יומיומי,

הביצועים האלה עשויים להתקצר עם הזמן ככל שהסוללה תתבלה, ובכל זאת, נקודת הפתיחה שלו טובה מאוד.

 

סיכום

ה-R61e הוא מחשב נאמן למורשתו. על פי העקרונות שהפכו את הסדרה הזו לאחת הפופולריות בישראל, מוצעת כאן חבילה של מחשוב אמין לצרכים "רציניים" כמו לימודים ועסקים, במחיר סביר.

 

אמנם, תג המחיר הרשמי מעט גבוה ביחס לביצועים בפועל, אבל במחיר שוק הגיוני, ה-R61e בהחלט צפוי להיות להיט בקרב סטודנטים ואנשי עסקים שלא בהכרח פוזלים לקטגוריית ה-Thin & Light, או מעוניינים במחשב כבד מעט יותר - אך כזה שיקנה להם נוחות עבודה ושעות רבות בלי להזדקק לשקע חשמל.

 

יחד עם זאת, ברור כי מערכת ההפעלה שהוצמדה לו, Windows Vista Business 64 Bit, גדולה מעט על מידותיו. למי שירכוש את המחשב הזה בטרם צאת חבילת העדכונים ל-Vista, הלוא היא SP1, אי שם בתחילת 2008, אנחנו ממליצים לעשות אחת משתיים: או לבקש מלנובו את דיסק ההתקנה של XP, לחכות עד צאתה הרשמית של SP1, ולחזור ל-Vista אחרי שמחלות הילדות נפתרו - או פשוט (ויקר) יותר: להוסיף גיגה בייט נוסף של זיכרון במעמד הקנייה. את ההבדל בביצועים, תרגישו "מהרגע הראשון".

 

Lenovo Thinkpad R61e

 

מחיר רשמי: 6,000 שקלים. להשוואת מחירים

 

יתרונות:  שלדת מגנזיום, הגנה על הכונן הקשיח, חיי סוללה

 

חסרונות: מערכת הפעלה כבדה, משקל, עיצוב סתמי 

 

שורה תחתונה: מחשב נייד אמין לסטודנט ולאיש העסקים החסכן

 

ציון:

מפרט טכני 

מעבד: אינטל Core 2 Duo T7300 במהירות 2 גה"צ

  

זכרון RAM: גיגהבייט אחד, SDRAM, DDR2 במהירות 667 מה"צ

  

כונן קשיח: 160 ג"ב SATA, במהירות 7200 סל"ד

  

מאיץ גרפי: Intel Graphic Media Accelerator 3100

  

מסך: LCD, בגודל 15.4 אינץ'

  

סוללה: ליתיום-יון, ששה תאים

  

ממשקים: USBx3, RJ-45, RJ-11, יציאת אוזניות, כניסת מיקרופון

  

אלחוט: Bluetooth, Wi-Fi

  

תכונות נוספות: הגנה אקטיבית על הכונן הקשיח, שלדת מגנזיום, ערכת תוכנות Thinkvantage, אופיס 2007 להתנסות

  

מידות בסנטימטרים: רוחב: 31.8, גובה: 3.38 (בנקודה הגבוהה ביותר), עובי: 23.8

  

משקל: 2.99 ק"ג

 

לדף המוצר באתר היצרן

 

סקירות אחרונות:

סקירה: מחשב Dell XPS נייד וקל למולטימדיה

סקירה: מחשב נייד סנטה רוזה ThinkPad T61

סקירה: Asus F3Sc, מחשב נייד סנטה רוזה

לכל סקירות הניידים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים