ישן וקם עייף? מתי תשישות צריכה להדליק אור אדום
ביותר ממחצית מהביקורים אצל רופאי המשפחה מתלוננים הפציינטים על עייפות קשה ומתמשכת. אצל חלקם היא סימפטום לבעיה פיזית או נפשית — ממחלות לב, דלקות כרוניות, חוסרים תזונתיים ובעיות הורמונליות ועד דיכאון וחרדה
כ־1,300 סיבות רפואיות שונות - פיזיות ונפשיות - יכולות לגרום לעייפות קיצונית, שהיא אחת התלונות השכיחות ביותר ששומעים רופאי המשפחה. על פי נתוני קופת חולים לאומית, תלונות על עייפות עולות ב־55% מהביקורים אצל הרופא. הסובלים ורופאיהם נאלצים להתפנות למשימת חקירה: בירור הסיבה שמובילה לעייפות המוגברת.
באמצע היום כבר אין יותר כוח (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
"כדי לברר את מקור העייפות חשוב לאפיין אותה, לבדוק באילו נסיבות היא מופיעה, האם בכל יום או רק אחרי מאמץ מסוים, ומה מקל אותה," מסביר ד"ר אילן היינריך, רופא משפחה בכיר במחוז חיפה בשירותי בריאות כללית. לפניכם כמה מהסיבות לעייפות קשה ומתמשכת, כזו ששנת לילה טובה אינה יכולה להפיג.
הורמונים, דלקות ובעיות נוספות
אנמיה. מחזור חודשי שמתמשך לאורך זמן וגורם לאובדן רב של דם, לידה, פוליפים בדרכי השתן - כל אלה יכולים להוביל להתפתחות אנמיה, אחד הגורמים השכיחים לעייפות אצל נשים. לפי נתוני משרד הבריאות, 20% מהמבוגרים בישראל אובחנו בשלב מסוים בעבר כסובלים מאנמיה על רקע חוסר ברזל בדם - נשים (36%) פי 9 מגברים .(4%) "נשים ששומרות על דיאטה או על צמחונות, או נשים בהריון ובהנקה, מפתחות במקרים רבים מחסור במאגרי הברזל והחומצה הפולית, וסובלות מעייפות וקשיי ריכוז," אומר ד"ר היינריך. "אצל קשישים אנמיה יכולה לגרום לעייפות שמלווה במגבלה תפקודית מעיקה בחיי היום יום."
אבחון אנמיה מתאפשר בבדיקת הדם השגרתית ביותר. "כשהאנמיה נגרמת מסיבה תזונתית, השלמת החוסרים צפויה להוביל לשיפור במצב העייפות, אבל אנמיה יכולה להתפתח גם מסיבות אחרות, כמו בעיות בתפקוד מוח העצם או מחלות כרוניות כמו מחלות פרקים או מחלות מעי דלק־ תיות. במקרה כזה יש צורך לטפל במחלה המערכתית כדי להקל את העייפות."
לחץ דם נמוך. כולם מדברים על לחץ דם גבוה, גורם סיכון למחלות לב וכלי דם, אך גם לחץ דם נמוך הוא תופעה רווחת, בעיקר בצעירים ובחולים כרוניים מסוימים. מדובר בירידה מתחת ללחץ דם של ,85/55 שאינה מוגדרת כמחלה.
"רוב אנשים האלה הם חסרי אנרגיה ועייפים," אומר ד"ר היינריך. "לא מדובר בתופעה מסוכנת, אך כשהיא מפריעה לאיכות החיים, למשל לפני מבחן או ראיון שמופרש מבלוטת יותרת המוח, לעיתים נמליץ על טיפול להעלאת לחץ הדם, למשל בשתייה של קפה או תה".
סיבוכים בבלוטת התריס. התירואיד, בלוטת התריס (בלוטת המגן), היא מוקד מוכר להתפתחות עייפות. הסכנה העיקרית היא של היפותירואידיזם - תת פעילות של בלוטת התריס. 5% מהנשים מעל גיל 50 וכ-10% מהנשים מעל גיל 60 סובלות מתופעה זו, שמתבטאת בעייפות מוגברת.
"שני הורמונים עיקריים שנוצרים בבלוטת התריס, T4 ו-T3, הם האחראיים לחילוף החומרים של הגוף. כאשר כמות ההורמונים האלה אינה מספיקה, נוצר חילוף חומרים איטי, שמתבטא בעייפות ובחולשה, בעלייה במשקל ובכאבי שרירים", מסביר ד"ר אילן שמעון, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה ומטבוליזם במרכז הרפואי
בילינסון. "אחרי זיהוי הבעיה בבדיקת דם שגרתית, החזרת ההורמון החסר באמצעים תרופתיים צפויה להוביל לשיפור מצב העייפות תוך שבועות עד חודשים".
גם פעילות יתר של בלוטת התריס גורמת לעייפות ודורשת טיפול. "כשחילוף החומרים מהיר מדי לצרכי הגוף, הביטוי יכול להיות עייפות. במקרה כזה התופעה מלווה בדפיקות לב, הזעת יתר ורעד בידיים", מפרט ד"ר שמעון.
בעיות הורמונליות. גם ביעות הורמונליות נוספות, שניתנות לזיהוי בבדיקת דם פשוטה, עשויות לגרום לעייפות. מחסור בהורמון קורטיזול, שמופרש מבלוטת יותרת בהכליה, הוא מצב נדיר יחסית, שעשוי להוביל לחולשה ועייפות. "ההורמון הזה אחראי לתפקוד הגוף במצבי לחץ, ומחסור בו עשוי להתבטא בעייפות בזמן מאמץ או בעייפות נמשכת וקבועה", אומר ד"ר שמעון.
לעייפות עלול לגרום גם מחסור בהורמון הגדילה, שמופרש מבלוטת יותרת המוח, לעתים על רקע של גידולים שפירים בבלוטה. "אצל מבוגרים יש להורמון הזה תפקיד חשוב בחילוף החומרים, וחוסר משמעותי בו מתבטא בתלונות על עייפות, חוסר מוטיבציה וירידה בזיכרון. אם מזהים את הסיבה, הוספת ההורמון תוביל לפתרון הבעיה."
מחסור בהורמון הגברי טסטוסטרון הוא גורם מרכזי לעייפות בגברים מבוגרים ומלווה בתלונות נוספות, כמו ירידה בתפקוד המיני ובחשק המיני. גם כאן הבעיה ניתנת לאיתור בבדיקת דם, ויש היום שלל מוצרים שמיועדים להוספת הטסטוסטרון החסר.
דלקות בדרכי המעי והשתן. עד שליש מהנשים יסבלו במהלך חייהן מדלקות בדרכי השתן - סיבה נוספת לעייפות מוגברת, שמופיעה בנשים בעיקר סביב גיל המעבר. "דלקות בשתן גורמות לעייפות בעיקר כשמדובר בתופעה חוזרת או בסיבוכים," אומר ד"ר היינריך. "ככלל, דלקות גורמות להפעלה מתמדת של המערכת החיסונית ועשויות לגרום לעייפות, כמו דלקות מעי שונות." בין מחלות המעי המעייפות במיוחד: קרוהן וקוליטיס כיבית. פתרון בעיית העייפות במקרה הזה יתאפשר רק בטיפול במחלה עצמה.
(צילום: ויז'ואל/פוטוס)
דום נשימה בשינה. הפרעת השינה הבולטת ביותר שגורמת לעייפות היא דום נשימה בשינה - חסימת דרכי הנשימה במהלך השינה, שגורמת לאנשים להתעורר עד 500 פעמים בלילה כדי לנשום, בלי שהדבר זכור להם. כך האדם מקיץ בבוקר מתנומת הלילה הלא איכותית כשהוא עייף.
"עייפות על רקע התופעה הזו מופיעה באנשים שישנים מספיק שעות בלילה, אך השינה לא מספקת אותם. התופעה קיימת בכ־4% מהגברים מעל גיל .40 בנשים השכיחות משתווה לגברים אחרי גיל הבלות," מסביר ד"ר ניר פלד, מומחה להפרעות שינה מהמרכז הרפואי בילינסון. "הבעיה מאובחנת במעבדות שינה, ומטופלת לעיתים במעבדה ובהמשך בבית, בין השאר באמצעות מסכת שינה מסוג ."CPAP
גם גורמים נוספים בתחום השינה עלולים לגרום לעייפות, בראשם קשיי הירדמות (אינסומניה) ויקיצות מרובות במהלך השינה, שדורשות טיפול במרפאת שינה. "אורקסין הוא מוליך עצבי שקשור לרמת עוררות, ושיבושים בפעילותו עלולים להשפיע על איכות השינה ולגרום לעייפות," אומר ד"ר פלד. "במקרים האלה ניתן להתאים טיפול תרופתי בחומר ממריץ כמו ריטלין או בתרופה מודפיניל, שמעלה באופן עקיף את רמת האורקסין."
עייפות כסימן למחלות חמורות
מחלות כרוניות וסרטן. סוכרת היא מצב דלקתי כרוני בגוף, שגורם לפעילות יתר בתאים לצורך איזון רמות הסוכר, מה שעלול להשפיע על מערכת השרירים בהופעת תשישות ועייפות. "במקרה הזה איזון הסוכר בתרופות ושמירה על אורח חיים נכון אמורים לפתור את הבעיה," אומר ד"ר היינריך.
אצל חולי אסתמה עלולה להתפתח עייפות על רקע מחסור בחמצן. "לרוב יש להם רזרבה ריאתית טובה בחיי היומיום, אבל במאמץ, כמו ריצה או עלייה במדרגות, או בעת התרגשות, חילוף הגזים בריאות לא מאפשר לספק את דרישות החמצן של הגוף, ועשויה להתפתח עייפות."
במחלת הסרטן העייפות מורכבת יותר. "סרטן מתבטא בתהליך דלקתי כרוני של הגוף, שמנסה להילחם בתאים הסרטניים, לצד הידלדלות מאגרי הקלוריות, בעיקר בשריר והעצם, מה שמעצים את תחושת העייפות," מסביר ד"ר היינריך. "הטיפול הכימי בסרטן גורם לאובדן תחושת רעב, לאובדן משקל ולחולשה. התרופות לסרטן גורמות לדיכוי מוח העצם ולירידה ביצירת כדוריות דם, שהן סיבות נוספות להתפתחות עייפות."
מחלת לב לא מאובחנת. עייפות מוגברת עשויה להעיד בין השאר על חולשה של הלב או על כשלים בזרימת הדם בכלי הדם השונים. "עייפות מקדימה לעיתים את הסימנים הקלאסיים של התקף לב, כמו כאבים בחזה, ולכן היא משמשת תמרור אזהרה," מסבירה ד"ר טלי פורטר, מנהלת טיפול נמרץ לב־ביניים במרכז הרפואי בילינסון.
"אנשים לפני התקפי לב עשויים לעבור שבוע של עייפות קיצונית, ובדיעבד אומרים שאולי היו צריכים לישון יותר. ברור שלא כל מי שסובל מעייפות שבו־ עיים מקבל התקף לב, אך אם מופיעה עייפות קיצונית בפתאומיות, מומלץ לברר את הסיבה בבדיקות דם, א.ק.ג ובדיקות גופניות. לעיתים ניתן לאתר בעיות בלב ולמנוע התקף לב."
עייפות עשויה לבטא גם כשלים בפעילות הלב, כמו דלקת בשריר הלב, שעשויה להוביל לאי ספיקת לב. "האנשים האלה עשויים לסבול מעייפות בלי לדעת את הסיבה, לרוב לצד סימנים נוספים כמו עלייה במשקל והאצה בפעימות הלב. בבירור של העייפות ניתן לעיתים לגלות את הבעיה בשלב מוקדם ולמנוע הידרדרות לאי ספיקת לב קשה," אומרת ד"ר פורטר.
וירוסים, דיכאון ובעיות ראייה
מחלת הנשיקה. זיהומים ויראליים שונים עשויים לגרום לעייפות קשה. מחלת הנשיקה, למשל, היא מטרד מעייף ביותר. "במחלת הנשיקה, אחרי שהזיהום חודר לגוף, מתפתחת הפעלה משמעותית של מערכת החיסון, שבעקבותיה האדם יכול לחוש מותש במשך חודשים עד שנים," אומר ד"ר היינריך. "נוצרת דלקת כרונית קטנה שגורמת ללאות קשה ולא מוסברת."
לדבריו, במקרים כאלה מנסים לעודד את המטופל להתמודדות עצמית עם המציאות באמצעות תזונה נכונה והרגלי חיים בריאים, וזו הדרך היחידה להדברת תחושת העייפות, כיוון שאין למחלה טיפול תרופתי.
דיכאון וחרדה. עייפות היא אחד הסימנים הבולטים של דיכאון. "אנשים דכאוניים סובלים מאיכות שינה פחותה ועייפים יותר ביום, ולעיתים עייפים גם אחרי כמות מספקת של שעות שינה ומנוחה. העייפות משבשת את יכולת ההתרכזות, המחשבה והפעילות הפיזית," מתאר ד"ר נחום כץ, מנהל מחלקה במרכז הרפואי גהה.
הטיפול בדיכאון אינו מתמקד בעייפות, אך צפוי לפתור את הבעיה. "התרופות המקובלות לדיכאון אמו־ רות לגרום לאורך זמן לשיפור באיכות השינה ולמניעת עייפות. יש לזכור שחלק מהתרופות גם גורמות לתופעת לוואי של עייפות, כך שלעיתים
תחושת העייפות יכולה להימשך בשלבים הראשונים של הטיפול."
חלק מההפרעות הנפשיות המתמשכות מתבטאות בעייפות". החרדות למיניהן יכולות להתבטא גם בעייפות, למשל חרדה כללית. למרות שברגע החרדה המטופלים שרויים בעוררות שיא, הם משקיעים אנרגיה רבה בחששות, ועשויים לפתח תחושת עייפות שנובעת ממצבם הנפשי."
תסמונת העייפות הכרונית ופיברומיאלגיה. תסמונת העייפות הכרונית ופיברומיאלגיה מתאפיינות בעייפות כבדה. "פיברומיאלגיה נקשרה בעבר לליקויים במערכת החיסונית, אבל היום המחשבה המרכזית היא שמדובר במחלה שקשורה למנגנון הולכת הכאב על ידי מערכת העצבים המרכזית," מסביר ד"ר קובי אבנין, מנהל המרפאה לפיברומיאלגיה במרכז הרפואי איכילוב.
"המחלה מתאפיינת בעייפות קשה, שנקשרת עם הפרעות בשינה, קשיי הירדמות ויקיצות מרובות, כלומר עייפות כבר בהשכמה בבוקר. המחשבה היא שהכאב גורם לעייפות, והעייפות מצידה מגבירה את תחושות הכאב."
תסמונת העייפות הכרונית - שפחות מתבטאת בכאבים - נחשבת למחלה דומה לפיברומיאלגיה. בעוד שמפיברומיאלגיה סובלות בעיקר נשים ,(90%) בעייפות כרונית הרוב הנשי פחות חד משמעי .(60%) הטיפול במחלות האלה אינו כולל מהלך ספציפי נגד עייפות" .אנו מעודדים פעילות גופנית הדרגתית וסדירה אצל המטופלים וטיפולים תרופתיים להקלת הכאבים, כאשר אלה מסייעים לאורך זמן גם להקלת העייפות," אומר ד"ר אבנין.
הפרעות ראייה. לפעמים הסיבה לעייפות מצויה, כמה פשוט, בעיניים. "עייפות מוכרת כאחד הסימנים להפרעות ראייה, בעיקר כשלים ביכולת למקד את הראייה בזמן הקריאה, מקרים של פזילה גדולה בעבר או חולשה של שרירי העיניים במיוחד בגיל המבוגר," מסביר פרופ' דב ויינברגר, מנהל מערך העיניים במרכז הרפואי בילינסון. יכולת מיקוד הראייה הולכת ויורדת אחרי גיל ,30 ומזמנת ביקור אצל רופא העיניים ולעיתים התאמת משקפיים.
לפעמים מדובר בבעיה מבנית. "לפעמים הרצון לעצום את העיניים ולנמנם קשור בהצטברות של עור מעל העפעפיים, שגורם לעין להיעצם," מסביר פרופ' ויינברגר. הבעיה ניתנת לתיקון בפעולה כירורגית, ובקופות החולים קיים ויכוח מתמיד אם מדובר בבעיה קוסמטית או רפואית.
חסך תזונתי, השמנה ועודף קפאין
עודף משקל. גם השמנה, שהוכתרה כמגפת העולם המערבי, היא אחת הסיבות לעייפות. "אצל אנשים שמנים צריך לספק יותר דם למערכות הגוף, וכמות החמצן יורדת. אמנם יש אנשים בעלי עודף משקל שהם מלאי אנרגיה, אך קיים קשר ישיר בין עודף משקל ועייפות יתר," אומרת מריאנה אורבך מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן בשירותי בריאות כללית.
מחסור בוויטמינים. חוסר איזון תזונתי עלול אף הוא לגרום לעייפות. "עייפות עשויה להתפתח על רקע חוסר באבות מזון, למשל בחלבון, בחומצות שומן חיוניות, בוויטמינים ובמינרלים," אומרת אורבך.
הסיבה התזונתית הנפוצה לעייפות היא מחסור בוויטמין B12 ובברזל, שגורם לעייפות גם בחוסרים קטנים יחסית, לעיתים לצד הפרעות בתפקוד בלוטת התריס. הסיבה הזו שכיחה יותר אצל צמחונים וטבעונים.
"גם חוסר ביוד יכול לגרום לעייפות, כשלא אוכלים מספיק דגים למשל, וגם מחסור בוויטמין ,A חוסר בוויטמין ) B1תיאמין) שגורם לעייפות ברגליים, חוסר בוויטמין C שיש לצרוך על בסיס יומיומי, וחוסר בוויטמין D שגורם לחולשת שרירים ועייפות
," מפרטת אורבך. כל אלה ניתנים לזיהוי בבדיקות דם ולטיפול באמצעות השלמת החוסרים.
יש מצבים שבהם בדיקות דם אינן מספקות תשובה: למשל מחסור בחומצות שומן ומיקרואלימנטים במזון, שלא ניתן לאיתור בבדיקות ומוביל לעייפות. "אם יש חשד לחוסר איזון תזונתי, הדרך הטובה ביותר בהיעדר בדיקות היא בירור מקיף של הרכב התזונה בשיתוף דיאטנית, כדי לבחון שינויים בתפריט," ממליצה אורבך.
מזונות מעייפים. מזון הוא הספק העיקרי של אנרגיה, אך גם עלול לגרום לעייפות, למשל כשמתפתחת נגדו אלרגיה. "מדובר בתגובה לא רצויה של מערכת החיסון, שעשויה להשפיע גם על מערכת העצבים המרכזית ולגרום למתח ולעייפות קשה, לדוגמה צליאק - מחסור באנזים שגורם להתפתחות אלרגיה לחלבון הגלוטן שנמצא בדגנים," מסבירה אורבך.
"ארוחה עשירה בשומן יכולה להיות מעייפת, למשל בשר שמן, צ'יפס מטוגן או כמויות גדולות של טחינה וגבינות שמנות. גם אוכל שהתבשל לאורך זמן יכול לעייף, למשל נקניקים או חמין." אגב, גם ארוחה גדולה מדי עשויה לעייף, "גם בגלל הירידה בלחץ הדם וגם בגלל פעילות יתר של הקיבה בפירוק המזון."
עומס יתר של קפאין. לכולנו מוכרת השפעתו המעוררת של הקפאין, בעקבות שתיית כוס קפה או קולה. אך מתברר שצריכת קפאין במינונים מוגברים עשויה דווקא להוביל לתוצאה הפוכה. "כשקפאין גורם לגירוי יתר של מערכת העצבים הוא יכול להוביל לעייפות," מסבירה אורבך. כך גם שוקולד שמכיל קפאין עשוי בכמויות גדולות לגרום לגירוי יתר ולחולשה. "מדובר במנגנון דומה לפעילות האלכוהול, שהשפעותיו משתנות בהתאם למינון. בהתחלה הוא יכול להרחיב את כלי הדם ולהרגיע, אך העודף גורם לגירוי יתר של כלי הדם, לאי שקט ולשינה לא רגועה".