שתף קטע נבחר
 

משרד רה"מ: כתבת מותו של א-דורה בוימה

מסמך רשמי ראשון שהוציא משרד ראש הממשלה טוען כי הכתבה על מותו של הילד מוחמד א-דורה בצומת נצרים היתה מבוימת. עד כה לא התעמתה ישראל עם אנשי הרשת הטלוויזיה הצרפתית פראנס 2, שפירסמו את התמונות ששילהבו את היצרים בעולם הערבי לפני שבע שנים בדיוק. כתב הרשת הצרפתית: "אני עומד מאחורי הסרט"

שבע שנים אחרי מותו של הילד מוחמד א-דורה בצומת נצרים, משרד ראש הממשלה יוצא נגד "מיתולוגית הרצח". מסמך רשמי שיצא מירושלים מכחיש - לראשונה מצד משרד ראש הממשלה - את אחריות ישראל להריגתו של א-דורה בתחילת אינתיפאדת אל-אקצה. על פי הנטען, התמונות שבהן תועד א-דורה מוטל לצד אביו והפכו לסמלה של האינתיפאדה השנייה - בוימו.

 

"יצירת המיתולוגיה של מוחמד א-דורה עשתה נזק גדול למדינת ישראל. זאת בפירוש עלילת דם נגד המדינה. וכמו שעלילות דם בימי קדם גרמו לפוגרומים, גם זאת גרמה לנזקים ולעשרות הרוגים", אמר ל-ynet מנהל לשכת העיתונות הממשלתית, דניאל סימן. 

 

את דבריו מבסס סימן, בין היתר, על תחקירים שהצביעו על כך שזוויות הירי של חיילי צה"ל לא איפשרו פגיעה בילד ובאביו, על כך שחלק מהחומר המצולם חסר - בעיקר רגע מותו של הילד לכאורה, ועל כך שבאחד הקטעים נשמע הצלם אומר שהילד מת, בעוד שהילד נראה מתנועע.

 

 

ב-30 בספטמבר 2000, היום השני לאינתיפאדת אל-אקצה, יצא מוחמד א-דורה (אז בן 12) יחד עם אביו לרכוש מכונית. בצומת נצרים נקלעו השניים לחילופי אש כבדים בין כוחות צה"ל להמון פלסטיני, שהשליך גם בקבוקי תבערה ומטעני נפץ. התקרית נמשכה כ-45 דקות, מתוכם 27 דקות צולמו על ידי הצלם הפלסטיני של רשת הטלוויזיה הצרפתית פראנס 2, טלאל אבו רחמה, תושב רצועת עזה.

 

הערוץ שידר כתבה שקוריינה על ידי כתב הרשת בישראל, שארל אנדרליין, שלא נכח במקום ההתרחשות. הכתבה האשימה את חיילי צה"ל שהיו מעורבים בתקרית בגרימת מותו של הילד, ופציעתו הקשה של אביו.

 

מאז שידור הכתבה נערכו תחקירים על ידי גורמים שונים - בהם גם תחקירים אקדמאיים ותחקיר של צה"ל בראשות האלוף במיל' יום טוב סמיה, שנעזר בצוות מעבדה לזיהוי פלילי ובמומחים אזרחיים - כדי לברר האם הנטען בכתבה תואם את מה שהתרחש במציאות. גם ארבעה תחקירים עיתונאיים מעמיקים בדקו את הנושא והצביעו על כך שאין כל ראייה שהילד נורה על ידי החיילים. חלק מהבדיקות ציינו כי על פי חישוב זוויות הפגיעה בילד ואביו, נראה שהם נורו על ידי הפלסטינים דווקא.

 

בשבע השנים הללו העדיפה ישראל הרשמית שלא להתעמת עם רשת הטלוויזיה הפופולארית ביותר בצרפת, אולם בעקבות פניות חוזרות ונשנות של ארגון "שורת הדין", ארגון משפטי ישראלי, יצא לפני שבוע מסמך רשמי ראשון ממשרד ראש הממשלה, החתום על ידי מנהל לשכת העיתונות הממשלתית. המסמך טוען, על סמך התחקירים שנעשו, כי מותו של הילד בוים על ידי הצלם של הרשת הצרפתית, טלאל אבו-רחמה.

 

במכתב ששיגר ל"שורת הדין", כותב סימן: "התברר שהאירועים לא יכלו להתקיים כפי שתוארו על ידי כתב הרשת שארל אנדרליין, מאחר שהם נוגדים את חוקי הפיסיקה... יתרה מכך, כלל לא ניתן היה לפגוע בהם (בילד ובאביו - ר.ס.) במקום בו הסתתרו לפי הדיווח".

 

במכתבו מציין סימן את כל התחקירים שנערכו, ובהם גם את החקירה האקדמית המקיפה של פרופ' ריצ'רד לנדיס מאוניברסיטת בוסטון. סימן מצטט את חקירתו של לנדיס: "הצלם אבו-רחמה עסק כל אותו היום בביום תמונות של פלסטינים שנפגעו כביכול מירי חיילי צה"ל... בניגוד לדיווח של הכתב אנדרליין, לא נראה חייל יורה לעבר הילד ואביו. ניתוח מדעי של התמונות, מוכיח שעל פי כל חוקי הפיסיקה, הירי היחיד שנקלט בעדשות המצלמה, הגיע מכיוון היורים הפלסטינים".

 

מנהל לשכת העיתונות מביא את דברי פרופ' לנדיס בתום חקירתו, לפיהם "נוצרה עלילת דם בת זמננו, לפיה חיילים יהודים רוצחים בדם קר ילד נוכרי. עלילה זאת התסיסה את העולם הערבי וגרמה לקורבנות רבים בישראל ובעולם".

 

עם זאת, לאחר התייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה קבע מנהל לע"מ כי ישראל לא תנקוט הליכים פליליים נגד כתבי הרשת הצרפתית או תשלול מהם את תעודות העיתונאי הממשלתיות שנתנו להם בירושלים. הוא מציין במכתבו ל"שורת הדין" כי היועץ המשפטי לממשלה הנחה: "ראוי שהטיפול במקרה יהיה במישור התקשורתי-ציבורי ולא במישור הפלילי".

 

הכתב: הטענות הן שטויות

יושבת ראש עמותת "שורת הדין", ניצנה דרשן לייטנר, לא מקבלת את עמדת מנהל לשכת העיתונות הממשלתית: "בכוונת שורת הדין להוסיף ולפעול על מנת להוציא את האמת לאור. בין היתר, בכוונתנו לעתור לבג"צ בדרישה לשלול את תעודות העיתונאי ושאר תעודות לשכת העיתונות הממשלתית מכל אנשי צוות פראנס 2 בישראל - כתבים, צלמים, מפיקים וכו' - כל עוד הרשת אינה מודיעה בפומבי שהכתבה בעניין מוחמד א-דורה בוימה ונערכה באופן מגמתי.

 

"נוסף על כך שוקלת שורת הדין להגיש תביעת נזיקין על הנזק המצטבר אותו גרמה הכתבה, ובפרט על שורת הפיגועים והמהומות שהיא עוררה. עלילת הדם המודרנית הזו גרמה למאות הרוגים ערבים ויהודים, והציתה אש של שנאה רק לשם רייטינג ונורמות עיתונאיות קלוקלות. אנו נדרוש כי האחראים לפשע זה ישלמו על מעשיהם".

  

שארל אנדרליין, כתב פראנס 2 שעדיין עובד בישראל אמר בתגובה: "זו לא פעם ראשונה שסימן טוען טענות כאלו נגדי - אלה שטויות. זאת הכפשה לשמה. הסרט שצילמנו אותנטי ואני עומד מאחוריו. שניים כבר הפסידו מול הרשת במשפטים בצרפת, אחד מהם נמצא כרגע בשלבי ערעור, והמכתב הזה של סימן נועד לסייע לו".

 

"אנחנו מתכוונים להראות את הסרט בבית המשפט בצרפת, אני בטוח שזה יסיר את ההכפשות החוזרות ונשנות שמנסים לטפול עלינו". אמר העיתונאי הצרפתי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
התמונה שזעזעה את העולם
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
צעדה לזכרו של הילד
צילום: איי אף פי
מומלצים