מיאנמר: שליח האו"ם פגש את ראש החונטה
אחרי עיכובים רבים, התקיימה הבוקר פגישה בין שליח האו"ם למיאנמר איברהים גמברי לבין ראש החונטה הצבאית המושלת במדינה, הגנרל תן שווה. כן נמסר כי גמברי נפגש שוב עם מנהיגת האופוזיציה אונג סן סו צ'י. פרטים נוספים על הפגישות טרם נמסרו. שר החוץ של מיאנמר אותת באו"ם כי ראשי החונטה אינם מתכוונים להשיב את הדמוקרטיה למדינה
שליח האו"ם למיאנמר, איברהים גמברי, פגש הבוקר (ג') את ראש החונטה הצבאית המושלת במדינה - בניסיון למצוא פתרון למשבר הפוליטי שהתעורר בה באחרונה. מאוחר יותר שב ונפגש גמברי עם מנהיגת האופוזיציה הנמצאת במעצר בית, כלת פרס נובל אונג סן סו צ'י, שעימה נפגש שלשום.
דיפלומט זר מסר לסוכנות הידיעות כי גמברי פגש את מנהיג החונטה, הגנרל תן שווה, בבירה החדשה של מיאנמר, נייפיטאו, השוררת בג'ונג'לים. פרטים נוספים על הפגישה טרם התפרסמו. גמברי נמצא במיאמר מאז שבת - אך תן שווה, הידוע כאדם שממעט לקיים פגישות - לא ניאות להיפגש עימו עד היום. "אנחנו מניחים שהשניים נפגשו - אך איננו יודעים זאת בוודאות", אמר הדיפלומט. בשעות הצהריים עזב גמברי את מיאנמר, זמן קצר לאחר שנפגש עם סו צ'י בת ה-62 בביתה ביאנגון.
הפגישה עם תאן שווה היתה צפויה - אך זו עם סו צ'י התקבלה בהפתעה, ועוררה תקוות ששליחותו של גמברי מניבה פירות. "זהו צעד חיובי ביותר", אמר דיפלומט אסייני שביקש לשמור על עילום שם. "אנחנו מקווים שהמהלך להשגת פיוס לאומי החל", הוסיף.
בעוד שגמברי ניסה להגיע לנוסחה שתשים קץ למשבר, הגדילו כוחות הביטחון של מיאנמר את נוכחותם הצבאית ביאנגון, הבירה לשעבר והעיר הגדולה ביותר במדינה, אך הודיעו כי משך העוצר הלילי שהוטל על הבירה יקוצר בשעתיים. משאיות צבאיות עמוסות ברמקולים עברו ברחובות יאנגון והכריזו כי העוצר יימשך עתה בין השעות 22:00 ל-4:00 לפנות בוקר, ולא בין השעות 21:00 עד 5:00, כפי שהיה עד עתה. צמצום העוצר מאותת כי המשטר הצבאי משוכנע שהצליח לדכא את ההתקוממות הנוכחית.
שר החוץ של מיאנמר: היינו חייבים לפעול
מאז שכוחות הביטחון מחצו ביד קשה את ההפגנות למען הדמוקרטיה שהתקיימו במדינה בשבוע שעבר, שורר שקט מתוח ביאנגון. לטענת פעילי זכויות אדם, כמאתיים מפגינים נהרגו מאש כוחות הביטחון במהלך דיכוי ההפגנות. עם זאת, גורמים רשמיים במיאנמר טוענים כי רק 10 בני אדם נהרגו, ו-6,000 נעצרו.
במקביל, הגן שר החוץ של מיאנמר על הצעדים הקשים שנקטה החונטה נגד המפגינים בעד הדמוקרטיה - צעדים שזכו לגינויים מקיר לקיר בעולם כולו. "הסדר חזר למיאנמר", אמר שר החוץ ניאן ווין בפני עצרת האו"ם בניו יורק. הוא הוסיף כי כוחות הביטחון נהגו באיפוק במשך חודש שלם, אך לבסוף "היו מחויבים לנקוט צעדים כדי להשיב את המצב לקדמותו".
ניאן ווין לא התיחס כלל למפגינים שנהרגו. במקום זאת, הוא טען כי גורמים זרים הם האחראים לאלימות שפרצה במדינה. "האירועים האחרונים מעידים בבירור שישנם גורמים בתוך המדינה ומחוצה לה המבקשים לפגוע בתהליך המתמשך לקראת הדמוקרטיה - כדי שיוכלו לנצל לטובתם את הכאוס שישרור במדינה", אמר. "הם הפכו לאמיצים יותר והגבירו את מאמציהם להתעמת עם הממשלה".
דבריו של שר החוץ מעידים על כך שהחונטה הצבאית אינה מתעתדת לזנוח את עמדתה הקיצונית - וכי אין בכוונתה לשעות לדרישות הבינלאומיות להשיב את הדמוקרטיה למיאנמר, ולשחרר את פעילת האופוזיציה הכלואה.
האו"ם לחונטה: מסרו פרטים על מספר ההרוגים
בד בבד, קראה היום נציבת זכויות האדם של האו"ם, לואיז ארבור, לחונטה הצבאית למסור מידע מלא על מספרם של המפגינים שנהרגו ונפצעו במהלך דיכוי ההפגנות בשבוע האחרון - וכן למסור פרטים על אלה שנעצרו. ארבור טענה כי על החונטה הצבאית "לא לצפות שבידודה יגן עליה מפני החובה למסור דין וחשבון על מעשיה".
בדברה בפני מועצת זכויות האדם של האו"ם, שקיימה היום דיון מיוחד על המצב במיאנמר לבקשת האיחוד האירופי. "הממשלה חייבת למסור מידע מלא על כל פעולותיה במהלך ההפגנות ואחריהן - בהן מידע מדויק ובר-אימות על מספרם של ההרוגים והפצועים, ועל מצבם של העצורים", אמרה ארבור.
הצבא שולט במיאנמר מאז 1962, אך החונטה הצבאית הנוכחית מושלת במדינה מאז 1988, לאחר שדיכאו ביד ברזל את התנועה למען הדמוקרטיה. בהפגנות ההן נספו כ-3,000 מפגינים. החונטה קיימה בחירות ב-1990 אך סירבה לקבל את תוצאותיהן כאשר מפלגתה של סו צ'י ניצחה ברוב גורף. הזעם נגד החונטה התפרץ באמצע אוגוסט לאחר שראשיה העלו את מחירי הדלק בשיעור של 500 אחוזים.