שתף קטע נבחר
 
צילום: דניאל חכים

כשהתותחים שרים

האמנים שלא חששו להביע עמדה פוליטית, המחאה על מלחמת לבנון, האירוויזיון האדיר בירושלים, וגם זמרת אחת נפלאה - עפרה חזה. ירדנה ארזי עושה סדר בעשור הרביעי של ישראל

השנים רצות ואנחנו כבר בשנות השמונים. המחלוקת הפוליטית בשיאה ומלחמת לבנון מעוררת גם את היצר המחאתי וגם את הכמיהה הבלתי פוסקת לשלום. אלה השנים שבהם אמני ישראל לא חששו להביע עמדה פוליטית. נעמי שמר עם "ארץ ישראל שייכת לעם ישראל" (איש מוזר) ו"אל נא תעקור נטוע" (על כל אלה) ומנגד חווה אלברשטיין עם "חד גדיא", נורית גלרון עם "אחרינו המבול", סי היימן עם "יורים ובוכים" ו"הביתה" שכתב לי אהוד מנור. הוויכוח הפוליטי מתורגם לשירים ולא חשוב באיזה צד של המפה אתם נמצאים.

 

אלה היו גם שנים של תקליטי מופת ותקופת השיא והפארקים של שלום חנוך, שלמה ארצי, יהודה פוליקר, ריטה, יהודית רביץ, דיוויד ברוזה, גידי גוב ואחרים, כולם עדיין פעילים וסוחפים קהל היום כמו אז.

 

מצעד השישים מנסה לשרטט במבט לאחור את הפסקול הלאומי שליווה אותנו לאורך שישים שנות המדינה. שירים שהיו להיטי ענק, שהטביעו חותם על מצב הרוח הלאומי ובעיקר ששרדו את מבחן הזמן, השכחה וחילופי הדורות. הבחירות היו קשות, כמעט בלתי אפשריות. השתדלנו, העיתונאי שלומי לאופר ואני, לגעת במגוון הרחב ביותר של שירים, יוצרים וסגנונות מוזיקליים, כולם חלק בלתי נפרד מהפלייליסט של כל ישראלי. התבססנו בעיקר על הזיכרון הקולקטיבי ולא על מחקר אקדמי או עבודת היסטוריונים.

 

1979 – הללויה  

מילים: שמרית אור. לחן: קובי אשרת. ביצוע: גלי עטרי וחלב ודבש


חלב ודבש מבצעים את "הללויה" ב-אירוויזיון 1979. ככה עושים היסטוריה 

 

כבר דיברנו בחלקים הקודמים על שירים שהפכו לקלאסיקות ואיך אפשר בלי "הללויה"? עמדנו שם על הבמה, דניאל פאר ואני והנחינו את אירוויזיון 1979 כשכל האומה מביטה בנו בעיניים כלות ומבקשת: "תעשו כבוד". עשינו. אירוויזיון 1979 נחשב בקרב מביני עניין לאחד הטובים. היו בו להיטי ענק, ההפקה הייתה לאומית ומושקעת והיה כיף להיות שם. בנקודת השיפוט האחרונה ספרד הובילה בנקודה אחת. איזה מתח. איזו דרמה. המדינה היחידה שעוד נשארה לחלק נקודות היא אותה ספרד, אבל הם היו לארג'ים איתנו ו"הללויה" זכה בתחרות. השיר הפך בן לילה להמנון בכל העולם. ייחודו וסוד גדלותו של השיר הזה הוא בפשטותו. הקסם בדרך בה הפכו אותו שמרית אור וקובי אשרת לשיר ענק שנמכר במיליוני עותקים, תורגם ל-52 שפות והיה במקום החמישי בטופ אוף דה פופ הבריטי. ככה עושים היסטוריה.

 


ארזי עם דניאל פאר באירוויזיון 1979. היה כיף להיות שם (צילום: לע"מ)

 

עוד באותה התקופה: קחו אוויר, ים של להיטים מציף את הרדיו ואני לא יודעת אפילו איפה להתחיל: "מרי לו" של המאסטרו צביקה פיק, "צליל מכוון" של קלפטר, "לגור איתו" של ריקי גל, "לעולם בעקבות השמש" של שרי, "שיר הפרחה" של עפרה חזה, "לקחת את ידי בידך" של יהודית רביץ, "בלדה לנאיבית" של יעל לוי, "אני וסימון ומואיז הקטן" של יוסי בנאי, "נולדתי לשלום" של סקסטה, "תשע בכיכר" ו"רוני" של להקת השנה גזוז ו"גן נעול" של שוקי ודורית. איזה כיף היה לנו.

 

1980 – שיר חייל

מילים: נמרוד גאון. לחן וביצוע: שלמה ארצי

 

שלמה ארצי הוא בעיני אחד הסמלים שלנו. יש לו יכולת נדירה לגעת ביד רכה בתמצית הישראליות ולזקק אותה לשירים שהם נכסי צאן ברזל. בעשור הראשון שלו כזמר הוא היה זמר פסטיבלים מאוד מצליח, אבל אני יודעת שהוא לא אהב את זה. הוא רצה ליצור. בשלהי שנות השבעים הוא כבר קיבל אומץ לכתוב את "גבר הולך לאיבוד" וב-1980 הוא הוציא את "דרכים" שנחשב בעיני לא פחות מתקליט מופת. היו שם "אחרי הכל את שיר", "אף פעם לא תדעי", "צוותא" ו"פתאום כשלא באת" והיה שם טקסט ענק של בחור צעיר בשם נמרוד גאון, חייל צה"ל שנפל. מכתב אהבה מרגש הפותח במילים "אני שומע שוב...". שלמה ארצי בגדולתו.

 

עוד באותה התקופה: מסורת חדשה של גל"צ – שיר השירותרום והראשון שבהם הוא "יחד" של "חלב ודבש". גם שיר השנה הוא שלהם – "גלגל ענק". רוחמה רז מוציאה את "חלומות", אבי טולדנו את "כל חיי" – שיר השנה של גל"צ, אסתר שמיר עם "במקום הכי נמוך בתל-אביב" ודפנה ארמוני ומזי כהן מקליטות את השיר היפה "דצמבר". וגם לגרי אקשטיין יש להיט ענק "אני הולך לבית שאן".

 

1981 – רדיו חזק

מילים: דורי בן זאב, יושי שדה, יאיר ניצני ויזהר אשדות (עפ"י דיוויד קריס). לחן: יאיר ניצני ויזהר אשדות. ביצוע: תיסלם

 

רוקנרול עושה לי את זה. תופים +גיטרה + בס = כוח. בתחילת שנות השמונים הגיטרה החשמלית שלטה ובארץ היו קרבות בין מחנה בנזין למחנה תיסלם. ב-1981 תיסלם כבשה את המדינה עם "לראות אותה היום" ועם "רדיו חזק" שהיה בעצם מה שכל הנוער אהב. או במילים שלהם: "תנו לי תנו לי רוקנרול"! להקת תיסלם קיבצה בתוכה אוסף כישרונות מעניין וצעיר שיצר צליל חדש, צעיר ומדליק שסחף אחריו את בני הנוער. הם זו להצלחה מסחררת, מילאו אצטדיונים ואפילו זכו להיות בין המוזיקאים הראשונים שעשו קמפיין מסחרי לבנק.

 


תיסלם. עטיפת האלבום "רדיו חזק". כל הנוער אהב

 

עוד באותה התקופה: אנחנו אוהבים קלאסיקות. רבקה מיכאלי מקליטה את "אין לי רגע דל" ויוסי בנאי מרגש עם "על כל אלה" שגם זיכה אותו בכינור דוד. שניהם שירים של נעמי שמר. יגאל בשן עם להיט ענק ומרגש - "סיוון", יהודית רביץ שרה את "ארבע לפנות בוקר", להקת דודה נותנת בראש עם "אלף כבאים" ו"לידיה הלוהטת", וגם חלב ודבש עם "אולי עוד קיץ" ומני בגר עם "זה היה ביתי". היה מה לשמוע ברדיו.

 

1982 – הפרח בגני  

מילים ולחן: אביהו מדינה. ביצוע: זהר ארגוב

 

זהר ארגוב היה זמר נשמה אמיתי, עם קול ענק וסיפור חיים טראגי. כשהוא שר הוא התכוון לכל מילה ואפשר היה להזדהות איתו. ואכן, הוא כבש לאט אבל בטוח את מקומו ברדיו, נשען על אהבת הקהל, על שירים קורעי לב ועל תקליטים שנמכרו במאות אלפי עותקים. השיר "הפרח בגני" שכתב והלחין אביהו מדינה היווה את הפריצה הגדולה של זוהר ללב הקונצנזוס הישראלי. זכייתו במקום הראשון בפסטיבל הזמר המזרחי הפכה את זוהר לשם שגור בכל בית. מה הפלא שקראו לו המלך.

 


זהר ארגוב. זמר נשמה אמיתי (צילום: לע"מ)

 

עוד באותה התקופה: בנזין כובשת את צמרת המצעד השנתי עם הלהיט "יום שישי" ובכך נפתח קרב המעריצים בנזין-תיסלם. השיר "אימא" של שולה חן מנצח בפסטיבל שירי הילדים, שימי תבורי מרטיט עם "עוד סיפור אחד של אהבה", אבי טולדנו חוזר עם המקום השני באירוויזיון לשיר "הורה" ושיר העם של אותה שנה הוא "אל הדרך" של אילנית.

 

1983 – חי  

מילים: אהוד מנור. לחן: אבי טולדנו. ביצוע: עפרה חזה

 

עפרה חזה הייתה זמרת נפלאה ובתחילת שנות השמונים היא הייתה בשיא הצלחתה בארץ. פעם אחר פעם היא נבחרה כזמרת השנה וב-1983 היא זכתה בתחרות הקדם אירוויזיון וייצגה את ישראל בתחרות שנערכה אז בגרמניה. ההופעה הזו הייתה חשיפה ראשונה שלה על במה בינלאומית, משם היא כבר פרצה וזכתה להצלחה בינלאומית חסרת תקדים לאמן ישראלי. היא זכתה בפרסים בינלאומיים נחשבים, הקליטה עם מוזיקאים מובילים ומכרה למעלה ממיליון עותקים מאלבומיה המצליחים. באירוויזיון עצמו, אגב, "חי" הגיע למקום השני, אצלנו הוא היה שיר השנה ובצדק.

 


עפרה חזה. בשיא הצלחתה (צילום: לע"מ)

 

עוד באותה התקופה: דיוויד ברוזה מוציא את "האישה שאיתי" שנחשב במשך שנים האלבום הנמכר ביותר בישראל. הלהיטים ברדיו היו: "שירים פשוטים" המחאתי של שלמה גרוניך, "בחברה להגנת הטבע" המקפיץ של אריאל זילבר, "אישה" המרגש של חני ליבנה ו"אני לא רוצה לזמביה" המקורי של עופר אקרלינג. רגע, יש עוד. חיים משה עושה היסטריה עם "לינדה לינדה יא לינדה", אריק אינשטיין בשיר שמסמל את פרישתו מהבמות – "יושב על הגדר" וגם להקת "הקליק" מכניסה קצת צבע לחיים. ועוד הערה חשובה: זו השנה בה זכתה נעמי שמר בפרס ישראל לזמר עברי.

 

1984 – אתה לי ארץ  

מילים: יהורם טהרלב. לחן: נורית הירש. ביצוע: ירדנה ארזי

  

קשה לי לכתוב על עצמי, אני בטח לא אובייקטיבית וגם חשה אי נוחות אבל אם הייתי צריכה לבחור את השנה המשמעותית ביותר בעשייה שלי, זו בוודאי הייתה 1984, השנה בה זכיתי בפעם הראשונה בתואר זמרת השנה וגם בפרס כינור דוד. את השיר "אתה לי ארץ" הקלטתי במיוחד לרגל יום העצמאות ה-36 למדינת ישראל והוא אחד השירים שלי שאני יותר אוהבת.

 

עוד באותה התקופה: המון דברים מעניינים קרו לנו ב-1984. שלמה ארצי מתחיל את תקופת הפארקים עם "תרקוד", בועז שרעבי חוזר מחו"ל עם הטאץ' הרומנטי ב"אצלי הכל בסדר" ו"תני לי יד", שמוליק קראוס מרגש עם "רואים רחוק רואים שקוף", דורון מזר מבצע את הלהיט "אני חוזר הביתה" שכל החיילים שרים בדרך מלבנון, דפנה ארמוני שרה על "אלה", נורית גלרון מבקשת "נגיעה אחת רכה" וקורין אלאל מוציאה את אלבום הבכורה "מותק" ומראה לכולם שגם בחורות יודעות לחשמל עם הגיטרה. והתקופה ההיא הייתה גם תור הזהב של שירי השבילים והמשעולים: "בפרדס ליד השוקת" של יהורם גאון, "שיר האורח" של הכל עובר חביבי, "שיר על נחלים" של אילנית והרכב חדש ומעניין – צוות חופים: חני ליבנה, משה דץ ומאיר בנאי עושים כבוד לשירים היפים של נחום היימן.

 

1985 – מחכים למשיח  

מילים, לחן וביצוע: שלום חנוך

 

נפילת הבורסה של 1985 הייתה דרמה גדולה ולוותה במשברים אישיים לצד משברים כלכליים. שלום חנוך היה אז בשיא פריחתו כזמר ויוצר. אחרי "חתונה לבנה" המופתי ובעיצומה של תקופה יצירתית נפלאה. הוא כתב בשנינות ובחוכמה את "מחכים למשיח" שהיה שיר השנה והרבה יותר מזה. כששומעים את השיר הזה מבינים שהוא תמיד רלוונטי, היום כמו אז.


שלום חנוך. "מחכים למשיח" רלוונטי היום כמו אז (צילום: תומריקו)

 

עוד באותה התקופה: כל זמר רוק שמכבד את עצמו משלב מוטיב אתני ומקבל להיט: "מה הדאווין שלך" של סנדרסון, "בא לשכונה בחור חדש" של אולארצ'יק, "שירו של שפשף" של מאיר בנאי, "גנבים" של דורי בן זאב ואפילו "מריומה" של חנה לסלאו. רבקה זוהר חוזרת לארץ וזוכה בפסטיגל עם "הדרך אל הכפר". וגם: יהורם גאון מרגש עם "אלף נשיקות", שלישיית כמו צועני כובשת את הרדיו עם "אנחנו נשארים בארץ" ולהקת פיקוד מרכז מבקשת "קום והתהלך בארץ". הדודאים והפרברים מתאחדים באותה השנה לסיבוב הופעות מצליח ומקליטים במיוחד את "שי", "צל ומי באר" ו"בקיץ הזה תלבשי לבן" ויהודה פוליקר מוציא לרדיו את "עיניים שלי" וקורע לי את הלב. אבל נגיע לזה בהמשך. 

 

1986 – שביל הבריחה  

מילים: מיכל ברנט. לחן: רמי קלינשטיין. ביצוע: ריטה

 

קדם אירוויזיון 1986. על הבמה עולה זמרת צעירה בז'קט צהוב, מתפתלת מול המיקרופון כמו שרק זמרת עוצמתית יכולה ומנפצת זכוכיות עם קול ענק, הופעה דרמטית ואנרגיות שאי אפשר לעמוד בפניהן. קראו לה ריטה. רק ריטה, בלי שם משפחה. מדינה שלמה נפלה שדודה לרגליה ו"שביל הבריחה" הוא ה-שיר של 1986. היא שילבה יכולות של שחקנית עם יכולת ווקאלית מרשימה, כשהיא שרה את "שיר אהובת הספן" מי לא ראה בעיני רוחו את הספינה טובעת ואת ריטה שבורת לב על החוף?

 


ריטה ב-1986. אנרגיות שאי אפשר לעמוד בפניהן (צילום: לע"מ)

 

עוד באותה התקופה: שנת הפריצה הגדולה. של מי? של כולם. להקת משינה עם "רכבת לילה לקהיר", ריקי גל עם אלבום בכורה משובח בהפקתו המוזיקלית של מתי כספי, שרון ליפשיץ גם "גידי" ומרגול עם "נערי שובה אלי". וגם: "נרקוד נשכח" של שלמה ארצי, "הכל עומד במקום" של גלי עטרי, "הלוואי" של בועז שרעבי, אופרת הרוק מאמי על הבמות ואלבום הלהיטים המצליח של נורית גלרון – "משהו בלבבה". וצריך להזכיר גם את הזמר האלמוני בועז עופרי שמרגש מאוד עם שיר הנושא מתוך הסרט "שתי אצבעות מצידון".

  

1987 – שלל שרב  

מילים: מאיר אריאל. לחן: יהודה פוליקר. ביצוע: גידי גוב

 

שני שירים כבשו את הרדיו ב-1987 והתחרו ביניהם על תואר "שיר השנה". "באה מאהבה" שהתחיל את עידן הפארקים של יהודית רביץ ו"שלל שרב" של גידי גוב. בעיני גידי הוא זמר נפלא. אבל "שלל שרב" הוא הרבה יותר מלהיט. המילים של מאיר אריאל, הלחן של פוליקר והביצוע העוצמתי של גידי הפכו את שלל שרב לשיר שמאפיין תקופה. עברו יותר מעשרים שנה ובני נוער עדיין שרים את השיר הזה כאילו הוא נכתב רק היום. זה כוחו של שיר.

 

עוד באותה התקופה: הזמר אדם פורץ בסערה עם הלהיט "אין מוצא", רמי קלינשטיין משחק אותה עם "אש על הפנים", לדני סנדרסון יש להיט גדול "אצל הדודה והדוד" וכולם זוכרים גם את הקליפ שביים מוטי קירשנבאום, להקת פיקוד מרכז והסולנית חיה סמיר מנצחים בפסטיבל הזמר המתחדש עם השיר "יונה עם עלה של זית", ולאלי לוזון שיר מחאה סוחף שכתב יוני רועה "איזו מדינה". אגב, אם באותה השנה מדינה שלמה שרה פתאום שירים צועניים, זה כנראה באשמתי.

 

הפרקים הקודמים:

העשור הראשון

העשור השני

העשור השלישי

 

פרויקט "60 שנה, 60 שירים" נולד מתוך "מצעד ה-60" ששודר ברדיו חיפה בהגשתם של ירדה ארזי והעיתונאי שלומי לאופר.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארצי. תמצית הישראליות
צילום: אלי אלגרט
צילום: סער יעקב, לע"מ
גוב. שנינות וחכמה
צילום: סער יעקב, לע"מ
לאתר ההטבות
מומלצים