שתף קטע נבחר
 

תגלית ישראלית: אנטיביוטיקה מונעת נזקי שבץ מוחי

חוקרים מביה"ח וולפסון מצאו כי טיפול באנטיביוטיקה מינוציקלין בתוך יממה לאחר אירוע מוחי, עשויה למנוע נזק תמידי לרקמת המוח. ההשערה: מינוציקלין מונעת מוות תאי מוח ומעכבת תהליכים דלקתיים במערכת העצבים

האם נמצאה פריצת דרך בטיפול בשבץ מוחי? מחקר ישראלי עשוי להביא לכך. חוקרים מביה"ח וולפסון מצאו כי טיפול באנטיביוטיקה מינוציקלין במהלך 24 השעות הראשונות לאחר אירוע מוחי, מונעת נזקים בלתי הפיכים לרקמת המוח. פרטי המחקר פורסמו השבוע בירחון האמריקני החשוב Neurology ועוררו עניין רב בקהילת מדעני הנוירולוגיה בעולם.

 

שבץ מוחי הוא גורם התמותה השלישי בשכיחותו בעולם המערבי, אחרי מחלות לב כלי דם וסרטן. על פי נתוני משרד הבריאות כ-15 אלף ישראלים לוקים מידי שנה במחלה הנגרמת בשל חסימת כלי דם המוביל חמצן למוח. התוצאה היא מוות בלתי הפיך של תאי המוח, שיתוק עד מוות.

 

עד כה התמקדו מרבית המחקרים בעולם בניסיון להציל את הרקמה המוחית הפגועה בחלון הזמן של 3 השעות הראשונות לאחר האירוע. זמן זה הוא התקופה בה הנזק לרקמת המוח בעקבות חסימת זרימת הדם מגיע לשיא עוצמתו.

 

במחקר החדש השוו צוות החוקרים בראשות ד"ר יאיר למפל, מנהל המחלקה לנוירולוגיה בוולפסון את עוצמת הפגיעות הנוירולוגיות והתפקודיות בקרב 74 חולים שטופלו במינוציקלין במהלך 24 השעות לאחר האירוע. אלה הושוו ל-77 חולים שלא טופלו באנטיביוטיקה.

 

תוצאות המחקר הצביעו על שיפור ניכר בקבוצת החולים שטופלו בתרופה. מנגד לא נצפו כל תופעות לוואי משמעותיות באף אחד מהחולים המטופלים. החוקרים הסבירו כי ייחודו של המחקר, בכך שהוא מצביע על אפשרויות טיפוליות גם מעבר לשלוש השעות הראשונות לאחר האירוע.

 

מינוציקלין היא תרופה וותיקה ממשפחת ה"טטראציקלינים" המוכרים כבר למעלה מ-20 שנה. היא הייתה בשימוש נרחב בעבר ואיבדה מ"תהילתה" לטובת אנטיביוטיקות חזקות יותר. כיום היא משמשת בעיקר לטיפול בפצעי בגרות כשהיא מעכבת את גדילתם ושכפולם של חיידקים רגישים באמצעות הפרעה לייצור חלבונים החיוניים למחזור החיים של החיידק.

 

עם זאת השפעתה של המינוציקלין על השבץ המוחי שונה ככל הנראה. "ככל הנראה פועלת האנטיביוטיקה באמצעות עיכוב תהליכים דלקתיים ותהליכי מוות של תאי המוח" אומר ל-ynet ד"ר למפל, "אלה תהליכים הבאים לידי ביטוי בשלב מאוחר יותר של השבץ המוחי".

 

"המחקר מצביע לראשונה על האפשרות לבלום לפחות חלק מהתהליכים במשך 24 השעות הקריטיות הראשונות ולשפר את מצבו התפקודי של החולה" הסביר ד"ר למפל, "עם זאת מחקרים נוספים ידרשו כדי לאשש את יעילות המינוציקלין בשבץ מוחי, הן מבחינת מועד הטפול והן מבחינת המינון האופטימלי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
שבץ מוחי. נזק בלתי הפיך
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים