שתף קטע נבחר
 

כתום כמו שלא הכרתם: אפרסמון

כשהצבע הכתום העז מקשט את דוכני הפירות - זה הזמן להתענג על הטעם והבריאות של האפרסמונים. פיליס גלזר חוגגת את התקופה הכתומה עם מתכונים מיוחדים

אי אפשר לפספס אותם – עונת האפרסמונים הגיעה וצבעם הכתום העז מקשט עתה את כל דוכני הפירות. אותי זה משמח מאוד, כי כשבא לי לאכול משהו מתוק, אפרסמון תמיד מספק את הסחורה. עכשיו גם מסתבר שהם הרבה יותר בריאים ממה

שחשבנו עד כה. מחקרים קובעים שאפרסמון עשיר ביותר בכמות כלל הקארוטנואידים, הידועים בהשפעתם החשובה על הורדת הסיכון למחלות לב ולסוגי סרטן מסוימים. לפי מאירה גולדמן, דיאטנית קלינית מוסמכת ויועצת מקצועית ל"מור פירות השרון", "מחקרים שנעשו לאחרונה בחו"ל מראים שהאפרסמון משפר פעילות מעיים, מפחית סיכון לטרשת עורקים, סרטן המעי הגס למחלות כלי דם ולב. בתוך הפרי מצויים הסיבים המסיסים אשר להם מייחסים יכולת לעכב ספיגת סוכר וכולסטרול לדם. התכולה הגבוהה של סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, מינרלים ויסודות קורט באפרסמון, הופכת את האפרסמון לפרי מוביל בתזונה מונעת מחלות לב. מרבית נוגדי החמצון מצויים בקליפה, לכן חשוב לאכול את האפרסמון בשלמותו".

 

למרות השם הרע שיצא להם בגלל מקרים בודדים, אפרסמונים דווקא כן בריאים למערכת העיכול, במיוחד במקרה של עצירות. הם רק לא מומלצים לאנשים שעברו ניתוחי קיבה כלשהם. הערך התזונתי של האפרסמון: 100 גרם אפרסמון מכיל בערך 70 קלוריות, עם שפע ויטמין A, חומצת פולית ואשלגן. הוא גם מכיל כמויות די קטנות של ויטמיני B, סידן, מנגון, זרחן ואבץ.

 

מקורו של האפרסמון באזור סין, שם הוא מהווה מאכל מסורתי ופופולרי בראש השנה הסינית, וביפן – שם הוא נחשב לפרי הלאומי. זן מיוחד של אפרסמון גדל פעם גם בארה"ב, והאינדיאנים קטפו, ייבשו ואכלו אותו כמו תאנים, אך רוב האפרסמונים שגדלים שם כיום הם מהזן היפני שהובא לארה"ב על ידי רב חובל בשנת 1856.

 

בארץ פיתחנו זן הידוע ואהוד בעולם כ"Sharon Fruit" שנאכל לאחר הבחלה, בעודו מוצק, בניגוד לזני אפרסמונים אחרים המתרככים בהבשלתם ונאכלים עם כפית. כמו הזן היפני, הוא מאופיין בצורת הכוכב במרכז כאשר נפרס לרוחבו בקליפה.

 

מה עושים איתם?

בארצות שונות נהוג להכין מהאפרסמון פודינג אפוי, אך אפשר גם להוסיפו לדברי מאפה כמו עוגות ומאפינס, לסלטי פירות, וגם לשלב אותו עם אבוקדו ורוטב וינגרט ועם טעמים נוספים כמו מנגו, ופפאיה, פרי הדר וגם זנגביל טרי. קניתם יותר מדי אפרסמונים? אפשר להקפיא אפרסמונים בשלים עד ל-3 חודשים ולאכול אותם חצי-מופשרים כמו גלידה.

 

קוקטייל אבוקדו ובננה ברוטב פרג חמוץ-מתוק

זהו קוקטייל יפהפה שאפשר להגיש בכמה צורות: למשל בכוסות קוקטייל כמתאבן באירוח חגיגי או כתוספת לסלט בייבי גרינז בכל ארוחה.

 

המרכיבים (6-4 מנות):

3 אבוקדו בשלים קטנים, מקולפים וחתוכים לקוביות

2 אפרסמון בשלים אך מוצקים

2 בננות בשלות אך מוצקות, חצויות ופרוסות

לרוטב:

2 כפות דבש

1/4 כוס שמן

1/2 2 כפות חומץ בן יין

1/2 בצל ירוק קטן קצוץ דק

1/4 כפית חרדל דיז'ון

מלח לפי הטעם

1 כפית פרג שלם

 

אופן ההכנה:

  1. מכניסים 4 כוסות קוקטייל למקפיא.
  2. מכינים את הרוטב: בבלנדר (ממחה) או בקערה קטנה בעזרת מטרפת יד, טורפים את כל החומרים ביחד מלבד הפרג עד לקבלת מרקם אחיד. בוחשים פנימה את הפרג. מערבבים את קוביות האבוקדו והבננה הפרוסה ביחד. יוצקים פנימה את הרוטב ומחלקים בין כוסות קוקטייל. מגישים מיד או מכסים היטב בניילון נצמד ומקררים.

 

אפרסמון במילוי קינואה

מתכון של מחברת ספרי הבישול אלינוער רבין

 

המרכיבים (6 מנות):

6 אפרסמונים

2 כפות מיץ לימון

למילוי:

1 כוס קינואה

1 פלפל ירוק חריף קצוץ דל

2 בצלים ירוקים קצוצים דק

2 גבעולי סלרי קצוצים דק

1/4 כוס אגוזי מלך קלויים קצוצים גס

1 שן שום כתושה

1/2 לימון קצוץ דק בקליפה

1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר

2 כפות שמן זית

2 כפות עלי נענע ופטרוזיליה קצוצים

מלח גס

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את הקינואה במסננת דקה ומעבירים לסיר. מוסיפים כוס וחצי מים ומעט מלח ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים 15 דקות. מסירים מהאש ומצננים. מוסיפים לקערה את כל מרכיבי המילוי.
  2. בעזרת סכין חדה מסירים את חלקו העליון של האפרסמון עם העלים ובעזרת כף מרוקנים את הפירות מבלי לפגוע בחלק החיצוני. מזליפים מיץ לימון. קוצצים דק את התוכן ומוסיפים מעט מיץ לימון.
  3. ממלאים את הפירות ומניחים כל אחד על צלחת אישית. מגישים עם סלט ירוק ומקשטים בפירות הקצוצים.

 

לב-יבות אפרסמונים

הלביבות האלו הן בעצם פנקייק שאני מכינה בצורת לב - אבל כמובן שאפשר גם להשתמש בבלילה להכנת פנקייק רגיל. המתכון הזה מתאים לאפרסמונים שהם כל כך רכים עד שהם ישפריצו על החולצה שלכם אם תקחו ביס. שמרו את המתכון גם לחנוכה!

 

נ.ב. כמות הלביבות משתנה בתלות גודל חותכן העוגיות בצורת לב. רצוי להשתמש בחותכן בקוטר 9-7 ס"מ.

 

המרכיבים:

1/2 כוס רסק אפרסמונים (3-2 פירות)

1 ביצה, רצוי אורגנית

1/2 כוס חלב

1/4 כוס דבש

1 כוס קמח, רצוי קמח לבן אורגני או רב שימושי של "שטיבל" בתוספת ויטמינים

1/2 כפית מלח

1/2 כפית אבקת אפייה

1/2 כפית אבקת סודה

שמן קנולה

אבקת סוכר (או פרוקטוזה) לקישוט

 

אופן ההכנה:

  1. להכנת הרסק, חוצים את האפרסמונים הרכים ובעזרת כפית מוציאים את התוכן. אם הפרי בשל מאוד התוכן יהיה חלק, אך אם לא - קוצצים בעזרת סכין חדה. אפשר, אם מעדיפים, להעביר את התוכן בבחישה דרך מסננת רשת.
  2. בקערה בינונית מערבבים רסק, ביצה, חלב ודבש. מנפים פנימה את יתר החומרים ובוחשים עד לקבלת תערובת אחידה.
  3. מחממים מחבת בינונית עם מעט שמן אך באופן שווה על פני המחבת ומניחים בפנים את חותכני העוגיות בצורת הלב (אפשר להשתמש בחותכנים אחרים או לוותר עליהם כליל). ממלאים את חותכי העוגיות עד לחצי ומבשלים על אש בינונית-קטנה עד שרואים בועות עולות ומתפוצצות והבלילה מתחילה לעזוב את דפנות החותכן. החלק התחתון צריך להיות שחום-זהוב.
  4. בעזרת מרית הופכים את החותכן עם הפנקייק. אפשר להשתמש במגבת לעזור להוציא את החותכן לפני שהופכים. אם הוא נדבק הופכים עם החותכן – יהיה ניתן להוריד בקלות לאחר הצד השני מוכן. מבשלים את הצד השני עד ששחום.
  5. מוציאים ומחכים עד שהלביבה פושרת ומפזרים למעלה אבקת סוכר או פרוקטוזה. מגישים על מצע של רסק אפרסמון או עם סירופ מייפל אמיתי.

 

קוראים כותבים:

ורדית שואלת: האם השריה של פשתן במים ובליעת הגרעינים השלמים, אך הספוגים במים, גורמת לגרגרים להתעכל יותר טוב?

פיליס עונה: השריית פשתן במים מייצרת נוזל שנחשבת כתרופה אפקטיבית נגד עצירות (הרבה יותר טוב למערכת העיכול מסובין או תה סנה), אך לא גורמת לגרגרים להתעכל יותר טוב. לקבלת הערך התזונתי מהפשתן עדיף להשתמש בפשתן טחון טרי, שמן פשתן או פשתן טחון ארוז בווקום ונמכר בקירור.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכתום של היום. אפרסמון
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים