רמון רומז: באנאפוליס ידונו על חלוקת ירושלים
המשנה לראש הממשלה רמז כי בוועידת הפסגה שתיערך בארצות הברית ידונו הצדדים גם בעתידה של הבירה. "מי שחושב שנושא הדיונים יהיה מבנה המוסדות של הרשות הפלסטינית, משלה את עצמו". השר לעניינים אסטרטגים, ליברמן: "יש להעביר לשליטה פלסטינית חלק מהשכונות ומחנות הפליטים". השר ישי: "ירושלים אינה נתונה למשא ומתן"
המשנה לראש הממשלה, השר חיים רמון, רמז הבוקר (יום א') בישיבת הממשלה כי בוועידת אנאפוליס שתיערך בנובמבר ידונו הצדדים גם בנושאים שנויים במחלוקות, כגון חלוקתה של ירושלים.
"מי שחושב שבוועידת אנאפוליס ידונו הצדדים במבנה המוסדות של הרשות הפלסטינית, משלה את עצמו. לישראל יש אינטרס שכל השכונות היהודיות בירושלים יזכו להכרה בינלאומית, ואילו ששכונות ערביות כמו וולאג'ה ושועפט יועברו לפלסטינים", אמר רמון. "כאשר מדברים על אופק מדיני, אלה הנושאים שמתכוונים אליהם".
לפני כחודש פורסמה ב-ynet תוכניתו המדינית של רמון, הכוללת את חלוקת ירושלים והעברת הריבונות על המקומות הקדושים למשטר מיוחד.
במכתב ששיגר לחבר קדימה, ניר ברקת, פרש אז רמון את רעיונותיו: "השכונות היהודיות יוכרו על ידי שני הצדדים כשכונות ישראליות בריבונות ישראל. בהתאם, השכונות הערביות יוכרו כשכונות פלסטיניות. יונהגו הסדרי מעבר חופשי נאותים ובטוחים בין השכונות הישראליות, בינן לבין עצמן, ובהתאם - גם בין השכונות הפלסטיניות.
"באזור האגן הקדוש יונהג משטר מיוחד שבו יבואו לכלל ביטוי האינטרסים המיוחדים של ישראל בניהול המקומות הקדושים. בכלל זה, הכותל המערבי, הרובע היהודי והמקומות הקדושים האחרים במרחב ירושלים יישארו בידי ישראל לעד".
תוכנית רמון זכתה לביקורת, גם בקרב חברי סיעתו שלו - שנשאו דברים נגדה בכנס המועצה המדינית של המפלגה.
"ירושלים היא לא עסקת נדל"ן ואין סמכות לאף אחד לחלק אותה כל יום מחדש", אמר אז שר התחבורה, שאול מופז.
"יש לתבוע את העוגנים לגבולות כפי שקבענו במצע המפלגה, ובהם הדרישה לירושלים מאוחדת", טען השר לבטחון פנים, אבי דיכטר. "זו טעות לדבר על הסכם קבע. ראשית עלינו לתבוע את היישום של השלב הראשון במפת הדרכים - הלחימה הפלסטינית, כפי שנכתב במצע המפלגה".
גם שר התמ"ת, אלי ישי, הביע התנגדות נחרצת לנושא חלוקת ירושלים: "ירושלים אינה למשא ומתן, ודרוש פסק זמן מדיני לעשייה שיקומית. אם הוועידה אינה מן הנמנע, ראוי יהיה להקפיד על מספר עקרונות ומעל הכל ההחלטה הברורה שירושלים מחוץ לכל דיון ושיח. מעבר לכך, אני קורא לפסק זמן מדיני לצורכי שיקום כלכלי של הרשות, מהלך רחב בתמיכת אירופה וארצות הברית".
שר האוצר, רוני בר-און, תקף את התוכנית: "אל לכם לשחות כמו ליוויתנים אל החוף. אין לרוץ באמוק אל סוף המשא ומתן המדיני". הוא הזכיר בדבריו את "נאום הלוויתנים" של של רמון בינואר 1994, בה דימה את חברי מפלגת העבודה כלוויתנים שאיבדו את חוש הכיוון והגיעו לחוף.
ליברמן: להעביר שכונות לשליטה פלסטינית
לעומת המתנגדים, ישנם התומכים בתכניתו של רמון. השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, אמר: "צריך לחזק את הפת"ח, ובכך לסייע לתהליך השלום. בעניין ירושלים, יש שכונות בעיר שצריך להעביר אותן לשליטה פלסטינית כמו שועפת, ענטה, וואלג'ה, ונוספות".
השר לעניינים אסטרטגיים, אביגדור ליברמן, תקף כצפוי את עיקרי התכנית, אך עם זאת הביע תמיכה ברעיון להעביר כמה שכונות לשליטה פלסטינית: "פיאד ואבו מאזן לא רלבנטיים. אני מוטרד מאוד מהתבססות החמאס בעזה, וצריך לקבל החלטות ולפעול. יש להעביר לשליטה פלסטינית חלק מהשכונות ומחנות הפליטים. לעומת זאת, העיר העתיקה והר הצופים הם חלק בלתי נפרד מירושלים".
שר התשתיות, בנימין בן אליעזר, תמך בתכנית, אם כי באופן זהיר: "צריך לקיים דיון מהותי בעניין האוכלוסייה הערבית. זה נושא אסטרטגי מבחינת ישראל. אני מקבל בברכה את דברי ראש הממשלה, לפיהם הממשלה תקיים סדרת דיונים בנושא התהליך המדיני, על מנת שהמפגש בנובמבר יוכתר בהצלחה".
השר עמי אילון, הביע אף הוא תמיכה בקידום המהלכים מול הפלסטינים: "גורם הזמן פועל כנגד הפרגמטיים, כנגד האופציה של שתי מדינות לשני עמים. צריך לנצל את ההזדמנות שיש היום מול המנהיגות הפרגמטית הנוכחית, אחרת נמצא עצמנו מול מנהיגות קיצונית יותר של חמאס ואל קעידה. יש היום הזדמנות וחשוב לנצל אותה. צריך לייצר אופק מדיני ברור, שמנצל את המגמה הפרגמטית".