עדשות מגע לילדים: מאיזה גיל מותר?
גיל השימוש בעדשות מגע בקרב ילדים הולך ויורד וכך גם המחירים, וכיום ניתן לקנות אותם ברשתות שיווק. מנגד, אופטומטריסטים מזהירים מפני רכישת עדשות ללא בדיקה ופיקוח מקצועי. אז מאיזה גיל אפשר להחליף את המשקפיים בעדשות מגע, למי זה כדאי וכמה עולה התענוג?
ירידת המחירים בתחום ועליית הפופולריות של העדשות היומיות החד־פעמיות, גם בקרב ילדים ובני נוער, מסבירות חלק מהעניין. לדברי רסין, בשלוש השנים האחרונות ירדו מחירי עדשות המגע בשיעור ממוצע של כ־,40% כאשר כניסתן של העדשות היומיות הייתה המשמעותית ביותר. "אם ב־2004 נמכרו עדשות מגע יומיות בטווח מחירים של כ־150־200 שקל לקופסה המכילה 30 עדשות, הרי שהיום ניתן למצוא עדשות מגע יומיות ב־ 100־150 שקל. בחשבון פשוט, עומד היום מחיר השימוש בזוג עדשות על כ־6־10 שקלים ליום. חוץ מזה, אם עד כה עסקו בכך בעיקר בנות, הרי שהיום גם בנים מתחילים להרכיב עדשות".
גם כניסתן של עדשות המגע לרשתות הפארם הגבירה את הנגישות שלהן לילדים. מכיוון שאין פיקוח בתחום וכל אחד יכול לגשת למדף ולרכוש - הרי שהורים יכולים לרכוש עדשות מגע לילדיהם, לא פעם במחירים נמוכים יותר מאשר ברשתות האופטיקה.
ברשת ניו־פארם יוצאים לעתים קרובות במבצעים בתחום. "במוצרים מסוג זה הצרכן הוא מוטה מבצעים, כלומר רגיש לשינויים במחירים, ולכן בתקופת מבצעים רואים גידולים משמעותיים במכירות," אומרים בהנהלת הרשת. לפי נתוני סופר־פארם, מדי שנה נמכרות כ־130 אלף אריזות של עדשות מגע.
עדשות מגע. חוסר אחריות לקנות ללא בדיקה ומעקב (צילום: גטי אימג')
האופטיקאים יוצאים בחריפות נגד מכירת עדשות ללא בדיקת ראייה וללא מעקב, במיוחד לילדים. "זה עלול להיות חסר אחריות, לקטוף עדשות מהמדף ולהשתמש בהן בלי בדיקה שוטפת ובלי מעקב של אופטומטריסט," אומר שלמה מיכאלי מאופטיקגלס בת"א, המספקת עדשות מכל הסוגים לחנויות בכל הארץ. "יותר מזה: כאשר רוכשים בחנות עדשות שאינן מתאימות, אפשר להחזיר אותן או לפחות להתייעץ על החלפתן. לא כך בקנייה מהמדף," הוא טוען.
בסופר־פארם אומרים בתגובה כי הרשת אינה מתכוונת להחליף את האופטומטריסטים ואת הבדיקות שהלקוח עורך טרם התאמת העדשה. כך או כך, במשרד הבריאות מתגבשת הצעת חוק, לפיה ישווקו עדשות מגע הן לילדים והן למבוגרים רק עם מרשם של רופא או אופטומטריסט. חוק כזה כבר קיים במדינות רבות בעולם.
ועד שהחוק יעבור, הנה תשובות לכמה שאלות בוערות על עדשות מגע לילדים.
למי זה מתאים ולמי לא?
אורן קניג, אופטומטריסט קליני ב"עין טל," בית חולים פרטי לרפואת עיניים, מסכים כי עדשות המגע מהוות פתרון נוח לאלה שזקוקים למשקפיים, אך טוען גם שיש לבצע בדיקות התאמה יסודיות. כמו אצל מבוגרים, גם לילדים הסובלים מיובש קיצוני בעיניים, מאלרגיות, מליקויים מבניים בעפעפיים וכן לבעלי עיניים המתאפיינות ברגישות גבוהה - קשה מאוד להתאים עדשות מגע."
ככלל, האם ילדים יכולים להשתמש בעדשות מגע?
"הבעיה העיקרית בקרב ילדים היא השמירה על ההיגיינה. אם ידוע או צפוי שהילד לא יקפיד על ניקוי העדשות ועל שטיפת ידיים לפני שימוש, עדיף למנוע ממנו בכלל להרכיב עדשות מגע, ובכך להימנע מהתפתחות סיבוכים הנובעים מזיהום," אומר קניג. הסיבוכים האפשריים בגלל חוסר היגיינה הם דלקות עיניים, קרניות בצקתיות וזיהומים בקרנית ובעפעפיים. סכנות גדולות יותר שעלולות להתפתח הן שריטה על הקרנית והפרשת יתר של חלבון, הגורם לאי־נוחות ולטשטוש.
גם האופטומטריסט קלוד סמואל מזהיר מפני שימוש נמהר בעדשות מגע. סמואל, יועץ בשיבא ולחיל האוויר, סבור כי דווקא לילדים, הרכבת עדשות מגע יכולה להוות פתרון מצוין - ולפעמים גם יחיד - בתנאי שהיא נעשית בשילוב בדיקות התאמה ומעקבים.
סמואל: "התאמת עדשות מגע לילדים היא לפעמים הפתרון היחיד שמאפשר לאותו ילד לראות. ישנם מקרים קיצוניים, שבהם משקפיים כלל אינם נותנים מענה לילדים עם בעיות ראייה ורק עדשות מגע יכולות לענות על הדרישות המיוחדות של עין כה צעירה. בכל מקרה, כדי להתאים עדשות מגע לילדים דרוש אופטומטריסט מומחה ובעל ניסיון לטיפול בעיני הילדים, כדי שיקבע את העדשות המתאימות וינהל אחריהן מעקב."
איזה סוג עדיף לילדים?
לדברי דניאל כהן, אופטומטריסט מומחה לילדים ובעל רשת אופטיקיד, זה תלוי בגורמים רבים כמו מבנה העין, מידת היובש ובעיות הראייה. בגדול עדיף להשתמש בעדשות חד־פעמיות, בגלל ההיגיינה. לפחות מבחינה זו, כניסתן של עדשות המגע החד־פעמיות, שניתן לזרוק אותן, מקלה על ילדים רבים. עם זאת, ישנן עדשות
מיוחדות שיכולות למנוע מהמספר לעלות, או כאלה עם צילינדר, שמגיעות רק בגרסה של עדשות קשות."
גם כהן וגם אופטומטריסטים רבים אחרים מדברים בשבחן של עדשות המגע החדשות ") Kay Orto-אורטו קיי(" שמסוגלות לעצור את גדילת המספר אצל ילדים. "זוהי המצאה מצוינת , אומר כהן, "הילדים מרכיבים בלילה את העדשה, כשהם הולכים לישון, ובבוקר הם רואים הכל חד וברור." איך זה קורה? במשך הלילה העדשה משטיחה את הקרנית, והקרנית מקבלת את צורת העדשה. "זה עובד מצוין עם ילדים," הוא טוען.
מאיזה גיל אפשר להתחיל?
כהן: "לעתים רואים בעיות מסובכות אצל תינוקות - שמחייבות עדשות מגע, אבל בדרך כלל עדשות מגע מומלצות לילדים מגיל 12־,13 בגלל הקושי לשמור על היגיינה. מכיוון שבנות נחשבות יותר אחראיות - ניתן להמליץ לבנות להשתמש בהן כבר מגיל 9־.10 מספיק שתוך כדי משחק העדשה נופלת, או שנתפס בה גרגר חול. רק ילד מספיק בוגר יודע לגשת לרחוץ ידיים, להסיר את העדשה, לשטוף אותה בזהירות ולהחזירה לעין .
על מה צריך להקפיד?
"חשוב להקפיד על הוראות הרופא בכל מה שנוגע להוצאת והכנסת העדשות, ועל הוראות היצרן בכל מה שנוגע לשימוש בחומרי ניקוי. לא כדאי לקנות חומרים זולים יותר מהמדף. אלה משימות שמוטלות בראש ובראשונה על ההורים."
עדשות או משקפיים?
כהן אמנם משבח את ההישגים בתחום עדשות המגע לילדים, אך טוען שברוב המקרים משקפיים עדיפים. "תחום המשקפיים לילדים התפתח בצורה מדהימה
," הוא אומר".החברות הגדולות הבינו את הפוטנציאל והחלו לשווק מסגרות ממותגות לילדים. גם עדשות המשקפיים הן היום בלתי שבירות, בעקבות חוק שיצא בארה"ב, לפיו אסור למכור לילדים עדשות שעלולות להישבר. במקביל, הוזלו מסגרות המשקפיים בעשרות אחוזים."
בין המסגרות הממותגות אפשר למצוא היום משקפי בראץ או פו הדב לבנות, דמויות דיסני ובוב הבנאי לבנים. בכל מקרה, כהן ממליץ לילדים שלא להרכיב עדשות כל הזמן, אלא לשלב אותן עם משקפיים, וזאת כדי לתת לעין לנוח כמה שעות מדי יום ובעיקר בסופי שבוע.
כמה זה עולה לנו?
בחשבון פשוט, משקפיים לילדים זולים יותר מאשר עדשות מגע, וכמובן גם עמידים יותר. זוג משקפיים ממותגים לילדים עולים כ־500 שקל בממוצע (תלוי כמובן במסגרת ובסוג העדשות2 ,( זוגות יחד נמכרים בכ־700 שקל, והם יכולים להחזיק שנה ויותר.
לעומת זאת, עדשות חד־פעמיות (יומיות) עולות מדי חודש 200־300 שקל 2) חבילות של 30 עדשות בחודש) כלומר לפחות 2,400 שקל בשנה. מחיר עדשות אורטו־קיי לשנתיים הוא כ־3,000 שקל בשנתיים, או כ־100 שקל בחודש.
כך או כך, שילוב של עדשות מגע יחד עם משקפיים - המומלץ ברוב המקרים שבהם משתמשים ילדים בעדשות - מהווה מעמסה לא קטנה על כיסם של הורים לילדים קצרי ראייה. קופות החולים אינן עוזרות בהרבה: הן שולחות את ההורים לרשת איתה הגיעו להסכם, שם מבטיחים להם הנחות מפליגות. למרות ההבטחות, מומלץ להשוות את המחירים בחנויות הללו עם כל חנות אופטיקה אחרת. לא פעם המחירים נמוכים יותר דווקא שם.